Τραμπ: «Η Ελλάδα είναι καλή και πιστή φίλη»

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή κατ’ιδιαν συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.imagew-2.aspx

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έφθασε στις 12 το μεσημέρι, τον υποδέχθηκε στην πόρτα ο Πρόεδρος Τραμπ. Μετά την υπογραφή βιβλίου επισκεπτών, εξήλθαν της συνάντησης και μπροστά στις κάμερες των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός Πρόεδρος καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα, είπε, κάνει μια εξαιρετική δουλειά και επιστρέφει.
Ο Ντόναλτ Τραμπ αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα και τα F16 τα οποία εκσυγχρονίζει με τη βοήθεια των Αμερικανών.

Συναντήσεις, είπε, θα έχουμε και στο γεύμα με συμμετοχή συνεργατών μας, θα συζητήσουμε με ποιους τρόπους μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει και εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Εχουμε μακρά σχέση με την Ελλάδα, καλή και πιστή φίλη, πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τη φιλοξενία τον Αμερικανό Πρόεδρο. Εξέφρασε την ελπίδα να έχουν παραγωγικές συζητήσεις. Αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η Ελλάδα στην στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ η οποία, όπως είπε, ελπίζω ότι θα ενισχυθεί. Τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί έμπιστο φίλο και εταίρο των ΗΠΑ, με τις οποίες μοιράζονται κοινές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Μετά την ολοκλήρωση της κατ’ιδίαν συζήτησης, πρόκειται να ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή των δύο πλευρών, 10 ανωτάτων αξιωματούχων της κάθε πλευράς και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες πρόκειται να παραχωρήσουν κοινή διάσκεψη Τύπου στον κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.

Κέντρο αναβάθμισης και συντήρησης Αμερικανικών οπλικών συστμάτων η Ελλάδα

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας σε   τηλεοπτική  εκπομπή είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει «να καταστεί η Ελλάδα κέντρο αναβάθμισης, επεξεργασίας και συντήρησης οπλικών συστημάτων αμερικανικής κατασκευής, στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι ο σχεδιασμός αυτός θα τεθεί κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. «Στις γύρω μας χώρες, στα Βαλκάνια, αλλά και στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τα οπλικά συστήματα είναι αμερικάνικης κατασκευής και άρα (οι ΗΠΑ) θα ενδιαφέρονταν να υπάρχει ένα κέντρο αναβάθμισης, επεξεργασίας, συντήρησης στην πιο σταθερή χώρα που υπάρχει στην περιοχή.

Η Ελλάδα, έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό όλες τις δυσκολίες των παρελθόντων ετών, παραμένει πομπός ειρήνης, συνεργασίας και γεωστρατηγικής σταθερότητας, σε ένα περιβάλλον, που, όχι λίγο αλλά πολύ, πλήττεται από μια αστάθεια, από πολέμους, από προσφυγικά ρεύματα, από μεταναστευτικά ρεύματα κτλ», υποστήριξε ο αν. υπουργός Άμυνας της Ελλάδας.

Αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζει η Αθήνα τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας είναι πάντοτε έτοιμες να απαντήσουν σε πιθανές προκλήσεις. Υπογράμμισε, δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρξει εξαγωγή της κρίση από την Τουρκία.

«Δεν θέλουμε να χρησιμοποιείται το προσφυγικό, ένα ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σαν όπλο διεθνούς πολιτικής. Αυτό δεν πρέπει, είναι απαράδεκτο να γίνεται. Το αν αυξάνεται ή μειώνεται η προσφυγική ροή δεν έχει να κάνει με αυτό το γεγονός, αλλά με το γεγονός ότι κάποιος κρατάει την κάνουλα και παίζει με τις ζωές ανθρώπων» σχολίασε ο κ. Βίτσας.