Δριμεία επίθεση ΕΔΕΚ για την ανέγερση μνημείου του Γρίβα

*Κατηγορεί το Δήμαρχο Λεμεσού ότι φέρει ακεραία ευθύνη

*Οργανώνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

 

Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κ.Σ. ΕΔΕΚ εκφράζει την οργή της για την πλειοψηφική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεμεσού να εγκρίνει την ανέγερση Μνημείου για τον ολετήρα της Κύπρου Γρίβα Διγενή.kakakak
Η απόφαση προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση του δημοκρατικού λαού της Κύπρου ο οποίος πλήρωσε βαρύ τίμημα και εξακολουθεί να πληρώνει, από την άνομη δράση του Γρίβα που, σε συνεργασία με τη Χούντα των Αθηνών, άνοιξε τις κερκόπορτες στον Τούρκικο Αττίλα.
Δεν υπάρχει κανένα δικαιολογητικό που να νομιμοποιεί τη λήψη αυτής της πολιτικής πρόκλησης για όσους έχουν υποφέρει από το Προδοτικό Πραξικόπημα και τη Βάρβαρη Τουρκική Εισβολή.  Η απόφαση έρχεται να πυροδοτήσει ήδη το τεταμένο πολιτικό κλίμα τόσο σε σχέση με το εσωτερικό της Κύπρου όσο και με τις σχέσεις μας με τους Τουρκοκυπρίους.
Ο Δήμαρχος Λεμεσού φέρει ακέραια την ευθύνη για την απόφαση αυτή και με την ποντιοπιλατική στάση του αλλά και τη μεθόδευσή του για έγκριση της απόφασης, προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα των ΕΔΕΚΙΤΩΝ και προσβάλει τη μνήμη των Συναγωνιστών που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κρατικής Νομιμότητας.
Ως Κ.Σ. ΕΔΕΚ γνωρίζουμε μέσα από τη μελέτη και τα τεκμήρια του Φακέλου της Κύπρου τις παράνομες πράξεις και συναλλαγές του Γρίβα με τη Χούντα για την προετοιμασία του Πραξικοπήματος.  Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η απόφαση του Δημάρχου για να περάσει η απόφαση και όσων ψήφισαν υπέρ της, είναι πολιτικά ανίερη και καταδικαστέα.
Ο λαός και οι πολίτες της Λεμεσού δεν σηκώνουν άλλο εμπαιγμό από τις ανίερες συναλλαγές και συνεργασίες που έγιναν στις Δημοτικές Εκλογές και την αποπληρωμή των γραμματίων ως «πολιτική αντιπαροχών».  Η ανέγερση ενός τέτοιου Μνημείου θα αποτελέσει χώρο λατρείας για τις ακροδεξιές εκκολαπτόμενες δυνάμεις του τόπου και χώρο απόδοσης τιμών από τα παραρτήματα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο.
Κάποιοι ας ασχοληθούν επιτέλους με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός και οι συνοικίες της, ας μην επιβαρύνουν με τις αποφάσεις τους την πόλη και με πολιτικούς ρύπους.
Υπενθυμίζουμε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λεμεσού του Κ.Σ. ΕΔΕΚ καταψήφισαν την πρόταση μαζί με άλλες αντιστασιακές δυνάμεις, όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την ανίερη πλειοψηφία.
Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα οργανώσει Εκδηλώσεις Διαμαρτυρίας για την απόφαση.  Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Το ΑΚΕΛ

Επίσης το ΑΚΕΛ με δήλωση του μέλους του Π.Γ. Χρ. Χριστοφίδη καταγγέλλει την απόφαση και αναφέρει:

«Σαράντα τρία χρόνια μετά τη μεγάλη προδοσία της πατρίδας από το  πραξικόπημα της φασιστικής ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας που έδωσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή. Ο Συναγερμός, το φασιστικό ΕΛΑΜ, η Αλληλεγγύη αλλά και η Συμμαχία του κ. Λιλλήκα συνεχίζουν να προκαλούν τον κυπριακό λαό. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού για ανέγερση μνημείου του Γρίβα είναι απαράδεκτη, καταδικαστέα και προκαλεί βάναυσα το λαό.
Εδώ και σαράντα τρία χρόνια η ακροδεξιά προσπαθεί να «δικαίωσε» τη μεγάλη προδοσία. Να εξαγνίσουν. Τον ολετήρα Γρίβα. Καταγγέλλουν άλλους για παρελθοντολογία, αλλά οι ίδιοι προκαλούν εδώ και σαράντα τρία χρόνια που επιμένουν να χύνουν ξύδι στις πληγές του λαού.
Προκαλούν χιλιάδες συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων. Προκαλούν χιλιάδες πρόσφυγες. Προκαλούν εκατοντάδες αντιστασιακούς. Ασελγούν στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για ελευθερία και δημοκρατία.
Έπρεπε να ντρέπονται!
Η προσπάθεια να δικαιωθεί η προδοσία. Η προσπάθεια να εξαγνιστεί ο ολετήρας. Η προσπάθεια να βιαστεί η μνήμη του λαού. Η προσπάθεια να δικαιωθεί η παράταξη και όσοι ευθύνονται για την τραγωδία. Δεν θα περάσει.»