Ο απολογισμός του Προέδρου: Οραμα του λέει, η επανένωση της Κύπρου

Η επανένωση της Κύπρου παραμένει ο κορυφαίος μου στόχος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, όπου προέβη σε απολογισμό του έργου της διακυβέρνησης.imagew-2.aspx

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στην ομιλία του ότι όσο επικίνδυνη είναι η άποψη ότι η λύση στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι και η πρόταξη υπερβολικών προαπαιτουμένων για την επίτευξή της.

“Η ανεπιθύμητη κατάληξη του πρόσφατου κύκλου διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά που ξεκίνησε ελπιδοφόρα πριν δυόμισι περίπου χρόνια είναι λογικό να έχει προκαλέσει απογοήτευση και αισθήματα πικρίας στον καθένα από μας. Ουδέποτε όμως επέτρεψα στην όποια απογοήτευση ή πικρία να μειώσει το πείσμα που με διακρίνει προκειμένου να πετύχω στόχους που θέτω” συνέχισε.

Μίλησε και για την εξωτερική πολιτική, λέγοντας ότι δεν είναι πλέον μονοθεματική, “έχουμε μετατρέψει την πατρίδα μας σε σημείο θετικής αναφοράς και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο”.

Αναφορά έκανε και στην οικονομία, σημειώνοντας ότι “σ’ αυτά τα πέντε δύσκολα χρόνια στοχεύσαμε να νοικοκυρέψουμε το κράτος, να αποκαταστήσουμε το χρηματοπιστωτικό μας τομέα και να προσελκύσουμε επενδύσεις” ενώ απαρίθμησε ενδεικτικά ορισμένες από τις κοινωνικές πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση.

Κυπριακό
———————-

«Η επανένωση της Κύπρου και θέλω να το τονίσω προς κάθε κατεύθυνση παραμένει ο κορυφαίος μου στόχος, το κορυφαίο μου όραμα» είπε ο Πρόεδρος αναφερόμενος στο Κυπριακό.

Όπως είπε, «η δυνατότητα του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να μπορέσουν μια μέρα να μοιραστούν τα οφέλη μιας ευημερούσας πατρίδας χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις, μιας πατρίδας που οι νόμιμοι πολίτες της ελεύθερα θα σχεδιάζουν το μέλλον τους, συνεχίζει να κρατά ζωντανό αυτό το όνειρο».

Ανέφερε ότι «εργαστήκαμε για να φτάσουμε στη λύση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πιστεύω και στην πορεία αυτή πετύχαμε να δημιουργήσουμε σημαντικά θετικά δεδομένα όχι μόνο για την πλευρά μας, αλλά για το σύνολο του κυπριακού λαού».

Σ’ αυτή μας την προσπάθεια, συνέχισε, «πολιτευτήκαμε με σύνεση, αλλά και τόλμη, χωρίς την ίδια ώρα και θέλω να το υπογραμμίσω να παραγνωρίζουμε τα όρια πέραν των οποίων η ασφάλεια, η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα μιας επιδιωκόμενης λύσης θα ετίθετο σε κίνδυνο».

Η λύση, είπε, δεν θα πρέπει να δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους  και πρόσθεσε ότι οι ακρότητες είναι πάντα επικίνδυνες, δημιουργώντας ανασφάλεια και αστάθεια.

«Όσο επικίνδυνη είναι η άποψη ότι η λύση στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί  μόνο με υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι και η πρόταξη υπερβολικών προαπαιτουμένων για την επίτευξή της».

Είπε ότι η ανεπιθύμητη κατάληξη του πρόσφατου κύκλου διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά που ξεκίνησε ελπιδοφόρα πριν δυόμισι περίπου χρόνια είναι λογικό να έχει προκαλέσει απογοήτευση και αισθήματα πικρίας στον καθένα από μας.

«Ουδέποτε όμως επέτρεψα στην όποια απογοήτευση ή πικρία να μειώσει το πείσμα που με διακρίνει προκειμένου να πετύχω στόχους που θέτω» είπε.

Υπενθύμισε ότι μετέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του συνόλου του κυπριακού λαού, των Τουρκοκυπρίων περιλαμβανομένων.
«Στο κάτω κάτω τον τελικό λόγο ο λαός θα τον έχει και συνεπώς κανείς δεν επιτρέπεται να παραγνωρίσει τις έγνοιες, τις αγωνίες και τις εύλογες αξιώσεις που έχει ο λαός είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι. Αυτό που πρέπει να επικρατήσει είναι ο αλληλοσεβασμός και η αναγνώριση της ανάγκης να υπάρξει όχι η εξυπηρέτηση που αφορά τρίτους αλλά των συμφερόντων του κυπριακού λαού» υπέδειξε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι προς όφελος ούτε των Ελληνοκυπρίων ούτε και των Τουρκοκυπρίων, ούτε της Τουρκίας, «η οποία σύντομα, με την αντιμετώπιση των όσων προβλημάτων αυτή τη στιγμή έχει, θέλω να πιστεύω ότι θα συνειδητοποιήσει πως μέσα από τη λύση του Κυπριακού με σωστές θέσεις θα εξυπηρετήσει πριν και πάνω από όλα και τα δικά της συμφέροντα».

Εξωτερική πολιτική
————————-

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι χαράχθηκε μια ολοκληρωμένη στρατηγική σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο  και είπε ότι με μια εξωτερική πολιτική που δεν είναι πλέον μονοθεματική, έχουμε μετατρέψει την πατρίδα μας σε σημείο θετικής αναφοράς και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.

Είπε ότι αναβαθμίστηκαν οι σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη καθιερώνοντας θεσμοθετημένες είτε διμερείς είτε τριμερείς συναντήσεις με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Παλαιστινιακή Αρχή και εμβαθύνθηκαν οι σχέσεις μας με όλες τις χώρες του Αραβικού κόλπου.

«Συμμετέχουμε πλέον ενεργά στα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύοντας στην πράξη το ρόλο μας ως γέφυρα της Ευρώπης με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής» είπε, ενώ ανέφερε ότι πριν το τέλος του χρόνου η Κύπρος θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής των επτά Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, με παρόντες τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Μάλτα.

Είπε επίσης ότι έγινε αναβάθμιση των σχέσεων με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και σωρεία άλλων κρατών.

Ενέργεια
———————

Αναφερόμενος στην ενέργεια, είπε ότι «η αναντίλεκτη ενίσχυση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς και η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου που αποκτά η Κύπρος ως Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Κέντρου μας επέτρεψε με επιτυχία να ακολουθήσουμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς προκειμένου να αξιοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο τους φυσικούς πόρους της χώρας μας».

Είπε ότι ο τρίτος γύρος αδειοδότησης, οι συνεργασίες με τις κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες και η ομαλή συνέχιση των διερευνητικών γεωτρήσεων είναι το αποτέλεσμα της σταθερής, χωρίς τυμπανοκρουσίες, υλοποίησης μιας καλά σχεδιασμένης ενεργειακής πολιτικής.

«Δεν αρέσκομαι σε υπερβολές, αλλά η πραγματικότητα είναι πως το διεθνές αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σήμερα κατά πολύ μεγαλύτερο του μικρού, γεωγραφικού μας μεγέθους» σημείωσε.

Οικονομία και κοινωνία
————————–

Αρχικά, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην “τραγική κατάσταση στην οποία ευρίσκετο το κράτος και ο τραπεζικός τομέας κατά την ανάληψη της εξουσίας” του το 2013 και παρέθεσε σχετικά στοιχεία λέγοντας ότι `αναφορές μόνο σκοπό έχουν να αξιολογηθεί με αντικειμενικό τρόπο η συλλογική προσπάθεια κυβέρνησης, πολιτικών δυνάμεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και ιδιαίτερα οι θυσίες του λαού μας, για να φτάσουμε με επιτυχία εδώ που σήμερα βρισκόμαστε`.

Ο Πρόεδρος είπε ότι παρά τα όσα ακούγονταν για παρατεταμένη ύφεση και δεύτερο και τρίτο μνημόνιο, λήφθηκαν μέτρα και από το 2014, κατάφερε η Κυβέρνηση να εξαλείψει το έλλειμμα αλλά και να λειτουργεί με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και με υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα.

” Με σοβαρότητα, σκληρή δουλειά και θυσίες καταφέραμε να βγούμε από το μνημόνιο νωρίτερα απ’ όσο ολόκληρη η διεθνής κοινότητα προέβλεπε. Βγήκαμε ξανά στις αγορές και δανειζόμαστε πλέον με τα χαμηλότερα επιτόκια που είχαμε ποτέ. Μετά από 22 διαδοχικές υποβαθμίσεις της οικονομίας, σήμερα βρισκόμαστε πλέον ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα” είπε και σημείωσε ότι το μπράβο ανήκει σε όλους όσοι μέσα από θυσίες το έκαναν εφικτό.

Από τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης του 6,5% του 2013, η κυπριακή οικονομία βαδίζει, σε τρίτη συνεχόμενη χρονιά σταθερής ανάπτυξης που αναμένουμε να ξεπεράσει το 3,6%, ένα από τους ψηλότερους δείκτες ανάπτυξης στην Ευρώπη, ανέφερε.

Μίλησε και για τις πολιτικές για αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, λέγοντας ότι έγινε κατορθωτή η ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών με προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων ύψους 1.4 δις. ευρώ,  και αναφέρθηκε στις συνεχείς αναβαθμίσεις της ευρωστίας των εμπορικών τραπεζών από διεθνείς οίκους αξιολόγησης και την  πλήρη αποπληρωμή του ELA από την Τράπεζα Κύπρου, ύψους 11.4  δις. ευρώ.

“Ως επακόλουθο, ο τραπεζικός δανεισμός είναι ξανά διαθέσιμος και μάλιστα με τα χαμηλότερα επιτόκια που είχαμε ποτέ στη χώρα μας” είπε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις, όπως η κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, η μείωση των  μεταβιβαστικών τελών κατά 50%, και φορολογικά κίνητρα σε ξένους επενδυτές, που είχαν ως αποτέλεσμα οι μέχρι στιγμής ξένες επενδύσεις να ξεπερνούν τα 7,5 δις ευρώ.

«Όλα τα πιο πάνω οδήγησαν στην δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεις εργασίας, μειώνοντας την ανεργία από το 16% που ήταν το 2013 σε λιγότερο από 10,7% με πτωτική τάση το πρώτο εξάμηνο του 2017» είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι συνεχίζονται τα σχέδια για αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στα κοινωνικά μέτρα που λήφθηκαν λέγοντας ότι συνολικά σήμερα 35,100 οικογένειες – 11,300 από τις οποίες το κράτος δεν κάλυπτε προηγουμένως – έχουν πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια και είπε ότι
πέραν της εισαγωγής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και μέσα στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού και της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας,  υιοθετήθηκαν και άλλες δράσεις όπως η επαναφορά επιδόματος πολύτεκνης μάνας, το οποίο είχε καταργηθεί το 2012, η παροχή για πρώτη φορά, άδειας πατρότητας μετ’ απολαβών.

«Λήφθηκε σειρά μέτρων για προστασία των ευάλωτων ομάδων και συμπολιτών μας με χαμηλά εισοδήματικά κριτήρια, όπως το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και η λειτουργία του θεσμού του χρηματοοικονομικού επιτρόπου» είπε.

Εκανε λόγο και για ιστορικής σημασίας μεταρρυθμίσεις όπως πχ στη Δημόσια Υπηρεσία,
στην Υγεία, «με κορυφαία μεταρρύθμιση την υιοθέτηση του ΓΕΣΥ»,  στην Παιδεία, με την «ψήφιση μετά από 26 χρόνια ατέρμονων συζητήσεων του νόμου που εισάγει το νέο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών», στις Μεταφορές με την λειτουργία του Λιμανιού Λεμεσού υπό  νέο καθεστώς το οποίο σήμερα εξυπηρετεί σε ‘ ελάχιστα λεπτά όταν άλλοτε ήθελαν ώρες’.

Μίλησε και για τα Υφυπουργεία, λέγοντας ότι εγκρίθηκε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, και εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθεί και η δημιουργία Υφυπουργείων Τουρισμού και Ανάπτυξης.

«Πρέπει να γίνει σε όλους συνείδηση πως εάν  δεν υπάρχει σύμπραξη δημόσιου με ιδιωτικό τομέα και εάν δεν κατανοήσουν όλοι ότι αυτή η πρόοδος είναι σαν αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τότε σημαίνει ότι οι αγκυλώσεις είναι αυτές που καθορίζουν τις πολιτικές μας, και εμείς δεν πάσχουμε από αγκυλώσεις», είπε.

Μίλησε και για την ‘δραστική αντιμετώπιση της Διαφθοράς’  και τον εκσυγχρονισμό του τομέα της Άμυνας και τη μείωση της θητείας από τους 24 στους 14 μήνες», υλοποιώντας μια διαχρονική δέσμευση, όχι δική μου αλλά όσων επροηγήθηκαν εμού».

Σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε εμείς που αποκαλούμε το τι επιτεύχθηκε στην Κύπρο ως success story» είπε ότι «είναι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί και τα πιο έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης» και είπε ότι «δικαιούμαστε όλοι να νοιώθουμε περήφανοι γιατί μετατρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας σε σταθερότητα και ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που υποφέρουν, και πως πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για να αποτρέψουμε την επιστροφή στο παρελθόν.

«Δεν είναι η ώρα των πειραματισμών.  Είναι η ώρα, με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα» κατέληξε