Αντιδράσεις κομμάτων για την εξαγγελία υποψηφιότητας Ν.Αναστασιάδη

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στον απολογισμό για την πενταετία  του απερχόμενου Προέδρου Ν.Αναστασιάδη, καθώς και για την εξαγγελία της υποψηφιότητας  του για δεύτερη θητεία.Τον κατηγορούν ότι απέτυχε  τόσο στο κυπριακό όσο και στην οικονομία.Το κάθε κόμμα βέβαια από τη δική του οπτική γωνία όσον αφορά το κυπριακό.imagew.aspx

 

Το ΑΚΕΛ

Σε δήλωση του το μέλος του   Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ  ο Χρίστος Χριστοφίδη
ανέφερε:
«Ο Νίκος Αναστασιάδης διεξάγει προεκλογική εκστρατεία θυσιάζοντας μάλιστα τα πάντα στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Η σημερινή επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας Αναστασιάδη επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτε. Αποτελεί απλά την επίσημη επιβεβαίωση αυτού που όλος ο λαός ήξερε.
Ο Νίκος Αναστασιάδης απέτυχε. Απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και το λαό μας.
Στο Κυπριακό βρισκόμαστε μισό βήμα πριν την οριστική διχοτόμηση. Το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο και η Τουρκία αλωνίζει αποενοχοποιημένη και ανενόχλητη. Η Τουρκία εμβαθύνει την κατοχή και τη διχοτόμηση χωρίς να δέχεται οποιαδήποτε επίκριση από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο Πρόεδρος των παλινωδιών. Παλινδρομεί συνεχώς μεταξύ πολιτικών της φουστανέλας και επιλογών στα όρια ασφαλείας της πλευράς μας. Η αξιοπιστία της πλευράς μας έχει πληγεί διεθνώς. Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε κακή διαπραγμάτευση. Απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την Τουρκία.
Ο Αναστασιάδης παραδίδει μια Κύπρο πιο κοντά στη διχοτόμηση με πιο εδραιωμένη την κατοχή και το Κυπριακό σε τραγικά αδιέξοδα.
Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι η κυβέρνηση που ωφέλεσε τους λίγους και προνομιούχους και έβλαψε τους πολλούς που έχουν ανάγκη. Ο Αναστασιάδης είναι ο πρόεδρος του «κουρέματος» και της εξαγωγής κεφαλαίων στο εξωτερικών. Ο Αναστασιάδης είναι ο πρόεδρος που μετέτρεψε το «δεσμεύομαι» σε ανέκδοτο. Είναι ο πρόεδρος που οδήγησε χιλιάδες νέους και νέες στη μετανάστευση. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ξήλωσε τα νοσοκομεία και την Υγεία. Πήραν την Παιδεία πίσω στο παρελθόν. Ξήλωσε το κοινωνικό κράτος και τη στήριξη σε αυτούς που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. Ο Αναστασιάδης παραδίδει μια κοινωνία με μεγαλύτερες ανισότητες και σε χειρότερη κατάσταση.
Ο Αναστασιάδης είναι ο πρόεδρος των «άριστων των αρίστων». Της οικογενειοκρατίας. Ο Αναστασιάδης είναι ο Πρόεδρος του ετσιθελισμού και των συγκρούσεων με τους ανεξάρτητους θεσμούς. Όποιος δεν συμφωνεί μαζί τους δέχεται πόλεμο. Είναι η κυβέρνηση που προσπάθησε να ξεπουλήσει ότι κρατική και κοινωνική ιδιοκτησία υπήρχε. Ο Αναστασιάδης παραδίδει μια θεσμική κρίση και την αξιοπιστία στο θεσμό του Προέδρου καταρρακωμένη.
Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να δώσει καμία προοπτική στον τόπο. Προκαλούν πάρα επιλύουν προβλήματα. Ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του πρέπει να φύγουν. Ο τόπος χρειάζεται αληθινή αλλαγή και όχι παραλλαγή της σημερινής κυβέρνησης. Η μόνη αληθινή αλλαγή για τον τόπο σήμερα είναι ο Σταύρος Μαλάς.»

ΔΗΚΟ

«Αναξιοπιστία, απουσία σχεδιασμού και προτάσεων, υπεκφυγές και παραπλάνηση του λαού, ο απολογισμός του Νίκου Αναστασιάδη, τονίζει το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του  και προσθέτει:

«Σε προσπάθεια επίρριψης ευθυνών για την αποτυχημένη του διακυβέρνηση, σε οποιονδήποτε άλλο, πλην του εαυτού του, αποδύθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τον απολογισμό της διακυβέρνησης του και την ανακοίνωση του για διεκδίκηση επανεκλογής.

Μέχρι και την ευθύνη για το ληστρικό κούρεμα των καταθέσεων, επιδίωξε να επιρρίψει σε άλλους, «ξεχνώντας» ποιος μετέβη στο Euro Group και επέστρεψε με το πιστόλι στον κρόταφο.

Στο αφήγημα για δήθεν success story στην οικονομία, ο κ. Αναστασιάδης επίσης «ξέχασε» να αναφέρει:

•    Το 27,7% των πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτωχοποίησης.
•    Τις 13 χιλιάδες παιδιά που διαβιούν από συσσίτια.
•    Τα ψηλά ποσοστά ανεργίας, ειδικά ανάμεσα στους νέους.
•    Το ψηλότερο ποσοστό ιδιωτικού δανεισμού στον κόσμο.
•    Το ψηλότερο ποσοστό Μη – Εξυπηρετουμένων Δανείων στην Ευρώπη.
•    Την κρίσιμη κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
•    Την ανικανότητα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
•    Την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δεν εντάσσουν την Κύπρο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν πρότεινε τίποτα προς επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων.

Σε ότι αφορά το κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης, για μια ακόμη φορά, προσπάθησε ανεπιτυχώς να παραπλανήσει το λαό και μάλιστα περιέπεσε σε αντιφάσεις, ακόμα και με τη δική του πολιτική.

Το κυπριακό δεν θα λυθεί μόνο με υποχωρήσεις της Ε/κ πλευράς είπε, όταν είναι αποδεδειγμένο από τα γεγονότα, πως οι όποιες, λεγόμενες «συγκλίσεις» ήταν αποτέλεσμα των δικών του εγκληματικών υποχωρήσεων, όπως, της αποδοχής:

•    Της εκ περιτροπής προεδρίας
•    Της αριθμητικής ισότητας και της απαραίτητης μίας τουρκικής θετικής ψήφου, για να λαμβάνονται αποφάσεις στους ομοσπονδιακούς θεσμούς.
•    Της εκχώρησης των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών στα 80 εκατομμύρια τούρκους υπηκόους, μόνο στην Κύπρο.
•    Της υπερέχουσας θέσης των σφετεριστών έναντι των νόμιμων ιδιοκτητών των Ε/κ περιουσιών.

•    Της παραμονής τουρκικού στρατού και της έμμεσης – πλην ουσιαστικής – διατήρησης των τουρκικών εγγυήσεων, μετά τη λύση του κυπριακού.

Δεν μπορούν να παραγνωρίζονται οι αξιώσεις των Ε/κ και των τ/κ είπε ο κ. Αναστασιάδης. Ωστόσο, οι πιο πάνω υποχωρήσεις αποδεικνύουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης:

•    Παραγνώρισε τις αξιώσεις των Ε/κ, αφού οι υποχωρήσεις του απορρίπτονται από την πλειοψηφία των Ε/κ.
•    Παραγνωρίζει ότι οι αξιώσεις των τ/κ, οδηγούν σε λύση τουρκικών προδιαγραφών.

Επαίρεται ο κ. Αναστασιάδης ότι ενίσχυσε την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά με τους χειρισμούς του και την αποδοχή της μεθοδολογίας της πενταμερούς διάσκεψης, εξαφάνισε την Κυπριακή Δημοκρατία από τις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού και αναβάθμισε τον κατοχικό ηγέτη και το ψευδοκράτος.

Η ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη χαρακτηρίζεται από αναξιοπιστία, υπεκφυγές, απουσία σχεδιασμού και προτάσεων και από την προσπάθεια παραπλάνησης του λαού.»

Η ΕΔΕΚ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ αναφέρει:

«Είναι φυσικό επακόλουθο ότι ο κάθε ένας έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος για τη θέση της προεδρίας της δημοκρατίας από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Όμως ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο κ. Αναστασιάδης ήταν ο συνεχιστής και ο ολοκληρωτής μίας κακής οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε κυρίως από το 2009 και μας οδήγησε:

  • στο κούρεμα των καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013,
  • στην παραχώρηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα,
  • την μεταφορά στους ώμους των πολιτών τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που οδήγησαν σε φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του λαού.

Ο κ. Αναστασιάδης αθέτησε σχεδόν το σύνολο των προεκλογικών του δεσμεύσεών του 2013:

  • για μη κούρεμα
  • για αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων
  • για μη ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.

Το ίδιο και στο Κυπριακό όπου παρέλαβε την σκυτάλη από τον προκάτοχό του και παρά τις δεσμεύσεις του, συνέχισε την  ίδια γραμμή και τακτική. Αυτή η τακτική οδήγησε στην αποτυχία της Πενταμερούς Διάσκεψης της Ελβετίας, με επώδυνα αποτελέσματα για την Κυπριακή Δημοκρατία όπως:

  • υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας,
  • παραχώρηση στην τουρκική πλευρά πολιτικού κεκτημένου:
    • εκ περιτροπής προεδρία
    • αριθμητική εξίσωση σε αριθμό θεσμικών οργάνων του κράτους,
    • θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων για τη λήψη αποφάσεων,
    • κατοχύρωση προτεραιότητας διεκδίκησης των περιουσιών στους χρήστες,
    • την αναγνώριση του δικαιώματος στους τούρκους υπηκόους των 4 ελευθεριών της ΕΕ.

Και παρά τις πιο πάνω επικίνδυνες παραχωρήσεις, όχι μόνο δεν κατόρθωσε να επιβεβαιώσει την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, αλλά αντίθετα κατόρθωσε να απαλλάξει την Τουρκία από τις όποιες ευθύνες και να τις φορτώσει στη δική μας πλευρά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται μια πολιτική η οποία να χαρακτηρίζεται από νέα τακτική όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού και μια νέα οικονομική και κοινωνική  πολιτική προς όφελος της πλειοψηφίας και όχι των ολίγων και των «ημετέρων». Μια νέα τακτική που μόνο οι δυνάμεις της αλλαγής μπορούν να φέρουν με την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.»

Κίνημα Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων στην δική του ανακοίνωση αφού αναφέρει ότι ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης ζητά να ψηφιστεί για να κάνει όσα “δεσμεύτηκε” και δεν έκανε τα προηγούμενα πέντε χρόνια, προσθέτει:

«Επιτέλους έφτασε η ώρα για την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεθοδικά εργαζόταν κόβοντας συνεχώς κορδέλες εγκαινίων και μοιράζοντας υποσχέσεις και “δεσμεύομαι “. Έφτασε η ώρα να δηλώσει δηλαδή την υποψηφιότητά του.

Είναι γεγονός πως επικρατεί και στην Κύπρο η κακή παράδοση σε εν ενεργεία αξιωματούχους που ξαναθέτουν υποψηφιότητα, να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τωρινή τους θέση για να  ενισχύσουν την επανεκλογή τους. Οι εβδομάδες όμως πριν τη σημερινή ημέρα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να γυρνά τις Επαρχίες και να “μοιράζει εκατομμύρια” δείχνει την πραγματική προτεραιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη, δηλαδή το άγχος της επανεκλογής.

Κατά τα λοιπά, στη σημερινή του ομιλία λίγα βρήκε να πει για την κοινωνία, προτιμώντας να μιλήσει για την ευημερία -κάποιων- αριθμών. Τι κι αν αυτό που βιώνει ο απλός λαός δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα του Προέδρου; Τα πάντα θα ακουστούν και θα χρησιμοποιηθούν μέχρι την ημέρα των εκλογών.»

Επιτελείο Γ. Λιλλήκα

Ο εκπρόωπος Τύπου του Εκλογικού Επιτελείου του Γ.Λιλλήκα Κωνσταντίνος Ζένιος αφού ανέφερε ότι
«η πολύ αναμενόμενη εξαγγελία του Νίκου Αναστασιάδη ήρθε τελικά μέσα από μια φιέστα σε απευθείας μετάδοση από την κρατική τηλεόραση, σημειώνει:
«Το όραμα και οι εξαγγελίες του Νίκου Αναστασιάδη δεν περιείχαν βεβαίως «δεσμεύσεις» αυτή τη φορά , αλλά περιορίστηκαν  στην  απαρίθμηση των «οικονομικών επιτευγμάτων» της διακυβέρνησης του.
«Επιτεύγματα» τα οποία δυστυχώς βασίστηκαν στην κατάργηση κάθε μορφής κράτους πρόνοιας, στην φτωχοποίηση του λαού μας και στον ουσιαστικό αφανισμό της μεσαίας τάξης από τον τόπο μας. Τα τελευταία αποτελέσματα της στατιστικής υπηρεσίας για το έξοδα των νοικοκυριών δυστυχώς διαψεύδουν τον Νίκο Αναστασιάδη και το  success story που επιχείρησε και σήμερα να προβάλει.
Τον διαψεύδουν οι 28 χιλιάδες νέοι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν όπως και οι χιλιάδες των ανέργων ηλικίας μέχρι 24 ετών , όπως τον διαψεύδουν οι κουρεμένοι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιογράφων των τραπεζών.
Η προσπάθεια του να επιβάλει τον εαυτό του ως την δύναμη σύνεσης στο κυπριακό είναι αυτή που οδήγησε , σε αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε μέσα στην ομιλία του ως «επικίνδυνη οποιαδήποτε προσπάθεια επίτευξης λύσης μέσα από υποχωρήσεις».
Είναι οι δικές του υποχωρήσεις που έμειναν ως «κεκτημένο» μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντανά και είναι η δική του αλλοπρόσαλλη πολιτική που οδήγησε στην πενταμερή διάσκεψη, ουσιαστικά αποχαρακτηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.
Όταν επιμένει ακόμα και σήμερα ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν από κει που διακόπηκαν , φαίνεται ότι δεν συνειδητοποιεί ότι με τις υποχωρήσεις του ο κύριος Αναστασιάδης, έθεσε ένα πλαίσιο λύσης που οδηγεί δυστυχώς, όχι σε βιώσιμη λύση, αλλά σε λύση τουρκικών προδιαγραφών.
Αντί λοιπόν ο κύριος Αναστασιάδης  να καλεί σήμερα το λαό να τον εμπιστευτεί για ακόμα μια πενταετία, θα έπρεπε να δει σε ποια σημεία ανέχειας έχει οδηγήσει την κυπριακή κοινωνία και σε ποια αδιέξοδα έφερε το κυπριακό με τις συνεχείς υποχωρήσεις του σε θέσεις αρχών.»