Νέα δημοσκόπηση: Αναστασιάδης 31,7% , Ν.Παπαδόπουλος 23,1%, Στ.Μαλάς 17%

Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν μέσα από τα ευρήματα της δημοσκόπησης εν όψει Προεδρικών Εκλογών 2018 την οποία διεξήγαγε η εταιρεία Prime Consulting στο διάστημα 28 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή 1033 ατόμων. Η έρευνα έγινε σε παγκύπρια κλίματα με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.
Τη δημοσκόπηση πρόβαλε το βράδυ τη Τρίτης η εκπομπή του ΣΙΓΜΑ Χωρίς Περιστροφές.
Σύμφωνα με τα ευρήματα  της δημοσκόπησης:
Πρόθεση ψήφου στον 1ο γύρο εκλογών
Στην πρόθεση ψήφου για τον 1ο γύρο των εκλογών προηγείται ο Νίκος Αναστασιάδης με ποσοστό 31,7%, ενώ ακολουθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 23,1%. Τρίτος, με ποσοστό 17%, ο Σταύρος Μαλάς, ενώ ακολουθεί με 5,1% ο Γιώργος Λιλλήκας.
Σημαντικό να αναφέρουμε ότι ποσοστό 10,2% απάντησε ότι δεν θα κατέλθει στις κάλπες για να ψηφίσει στον 1ο γύρο των εκλογών, ενώ ποσοστό 7,8% δεν έχει ακόμα αποφασίσει.
Το 66% των συμμετεχόντων απάντησε ότι θα πάει σίγουρα να ψηφίσει στις Προεδρικές Εκλογές. Ποσοστό 12% μάλλον θα ψηφίσει, 3% μάλλον δεν θα ψηφίσει, ενώ το 10% σίγουρα δεν θα ψηφίσει. Ένα ποσοστό 7% δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα ψηφίσει ή όχι.
Ποιοι πάνε δεύτερο γύρο
Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, ανέδειξαν ως πιθανότερο δίδυμο για τον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των Προεδρικών Εκλογών τους Νίκο Αναστασιάδη – Σταύρο Μαλά, με ποσοστό 42%.
Ακολουθεί με 37% το δίδυμο Νίκος Αναστασιάδης-Νικόλας Παπαδόπουλος.
Το ενδεχόμενο να δούμε δίδυμο Μαλά-Παπαδόπουλου στον δεύτερο γύρο εκλογών, εξασφάλισε ποσοστό μόλις 3%, ενώ το Αναστασιάδης-Λιλλήκας μόλις 1%.
Παράσταση νίκης
Στην παράσταση νίκης, ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται έναντι των ανθυποψηφίων του με ποσοστό 57%.
Ακολουθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος με ποσοστό 15% και ο Σταύρος Μαλάς με 8%. Ο Γιώργος Λιλλήκας, στην παράσταση νίκης, εξασφάλισε ποσοστό 1%, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, 19%, απάντησε ΔΓ/ΔΑ.
Σενάρια για τον δεύτερο γύρο Προεδρικών Εκλογών
Σε περίπτωση που περάσουν Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος:
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει ποσοστό 39%, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος 31%. Ένα ποσοστό γύρω στο 16% απάντησε ότι δεν θα κατέλθει στις κάλπες για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ενώ 6% δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει. Τα Λευκά/Άκυρα κυμαίνονται στο 4%.
Εξαιρετική σημασία παρουσιάζει το ερώτημα τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι του Σταύρου Μαλά αν αυτός δεν περάσει στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 37% των ψηφοφόρων Μαλά δεν θα πάει να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο αν δεν περάσει ο Σταύρος Μαλάς. Το 28% των ψηφοφόρων Μαλά απάντησε ότι θα ψηφίσει Νίκο Αναστασιάδη, το 15% θα ρίξει άκυρο ή λευκό, ενώ το 14% θα στηρίξει Νικόλα Παπαδόπουλο. Ποσοστό της τάξεως του 4%, απάντησαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα.
Σε περίπτωση που περάσουν Αναστασιάδης-Μαλάς:
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει ποσοστό 42% έναντι 26% του Σταύρου Μαλά. 18% απάντησε ότι δεν θα κατέλθει στις κάλπες για να ψηφίσει, ενώ το 6% δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Τα λευκά και τα άκυρα παραμένουν στο 4%.
Οι ψηφοφόροι Νικόλα Παπαδόπουλου, σε ποσοστό 33%, δεν θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν, το 31% ψηφίζουν Νίκο Αναστασιάδη και το 16% Σταύρο Μαλά. Ένα ποσοστό 9% των ψηφοφόρων του Νικόλα Παπαδόπουλου, απάντησε ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει, ενώ το 8% απάντησε ότι θα ρίξει λευκό ή άκυρο.
Σε περίπτωση που περάσουν Αναστασιάδης-Λιλλήκας:
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει ποσοστό 44% έναντι του Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος εξασφαλίζει ποσοστό 19%. Το 22% δεν θα ψηφίσει, ενώ 5% δεν έχει ακόμα αποφασίσει. Τα λευκά και τα άκυρα φτάνουν στο 6%.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι ψηφοφόροι Νικόλα Παπαδόπουλου θα στηρίξουν Λιλλήκα σε ποσοστό 35%, Αναστασιάδη σε ποσοστό 23%, ενώ ένα ποσοστό 21% δεν θα κατέλθει για να ψηφίσει.
Οι ψηφοφόροι του Σταύρου Μαλά θα στηρίξουν σε ποσοστό 22% τον Γιώργο Λιλλήκα και σε 23% τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ 38% δεν θα πάει καν να ψηφίσει.
Σε περίπτωση που περάσουν Μαλάς-Παπαδόπουλος 
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξασφαλίζει ποσοστό 39% έναντι 30% του Σταύρου Μαλά. 17% δεν θα κατέλθουν να ψηφίσουν, ενώ τα λευκά και άκυρα ανέρχονται στο 4%.
Οι ψηφοφόροι Αναστασιάδη, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεύτερου γύρου, στηρίζουν Νικόλα Παπαδόπουλο σε ποσοστό 32%, ενώ το 26% στηρίζει Σταύρο Μαλά. Το 26% δεν θα ψηφίσει, ενώ τα λευκά άκυρα θα είναι στο 7%.
Καταλληλότερος για πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στο ερώτημα ποιον θεωρούν ως τον καταλληλότερο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν σε ποσοστό 36% τον Νίκο Αναστασιάδη, 19% τον Νικόλα Παπαδόπουλο, 15% τον Σταύρο Μαλά και 3% τον Γιώργο Λιλλήκα.
Ένα μεγάλο ποσοστό 15%, απάντησε ότι καταλληλότερος είναι ο “κανένας”, ενώ το 3% απάντησε “κάποιον άλλο”.
Πρώτο κριτήριο το οποίο αναμένεται να επηρεάσει την ψήφο των πολιτών, αναδείχθηκε η στάση του υποψηφίου σε σχέση με το Κυπριακό, με ποσοστό 35%. Ακολουθεί η στάση του υποψηφίου στην Οικονομία με 27%, τα προσωπικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου με 25%, ενώ η στάση σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση κυμαίνεται σε ένα ποσοστό γύρω στο 8%.
Καλύτερος στη διαχείριση κυπριακού και η επιθυμητή λύση
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, καλύτερος για τη διαχείριση του Κυπριακού με ποσοστό 36% αναδεικνύεται ο Νίκος Αναστασιάδης. Δεύτερος αναδεικνύεται ο κανένας με ποσοστό 23%. Ακολουθεί με 18% ο Νικόλας Παπαδόπουλος και με 14% ο Σταύρος Μαλάς. Ο Γιώργος Λιλλήκας εξασφαλίζει ποσοστό 4%.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν, επίσης, να απαντήσουν σε ερώτημα σχετικά με την προτιμητέα αλλά και την πιο κατορθωτή λύση για το Κυπριακό.
Στο ερώτημα ποια θεωρούν ως την προτιμητέα λύση, οι ερωτηθέντες, με ποσοστό 35%, απάντησαν τη λύση ενιαίου κράτους. Ακολουθεί με 32% η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με 13% η συνέχιση της παρούσας κατάστασης, με 12% η λύση δυο κρατών. Ποσοστό 8% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.
Διαφορετικά, ωστόσο, είναι τα ποσοστά στο ερώτημα ποια θεωρούν ότι είναι η κατορθωτή λύση για το Κυπριακό. Ποσοστό 36% απάντησε τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, 25% τη συνέχιση της παρούσας κατάστασης, 14% τη λύση δύο κρατών και 11% τη λύση ενιαίου κράτους. Ποσοστό 14% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.
Καλύτερος σε εσωτερική διακυβέρνηση και Οικονομία
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης κατατάσσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην πρώτη θέση σε σχέση τόσο με τη διαχείριση της εσωτερικής διακυβέρνησης όσο και με τη διαχείριση της Οικονομίας.
Εξασφάλισε ποσοστό 32% για τη διαχείριση εσωτερικής διακυβέρνησης και ποσοστό 24% για τη διαχείριση της Οικονομίας.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 22% και 25% αντίστοιχα. Ο Σταύρος Μαλάς τρίτος, με ποσοστό 17% και 13% αντίστοιχα. Ο Γιώργος Λιλλήκας εξασφάλισε ποσοστό 5% τόσο στη διαχείριση εσωτερικής διακυβέρνησης όσο και της οικονομίας.
Σημαντικό στοιχείο το ότι τόσο στη διαχείριση της εσωτερικής διακυβέρνησης όσο και της Οικονομίας, ποσοστό 16% απάντησε ότι κανένας δεν είναι καλύτερος.
Δημοτικότητα υποψηφίων
 Αρνητικό πρόσημο παρουσιάζει η δημοτικότητα όλων των υποψηφίων Προέδρων, καθώς τα ποσοστά έχουν ως εξής:
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε 40% αρνητική άποψη και 37% θετική. Ποσοστό 20% δεν έχει ούτε θετική ούτε αρνητική άποψη για τον Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξασφάλισε 47% αρνητική άποψη των συμμετεχόντων, 27% θετική και 22% ούτε θετική ούτε αρνητική.
Ο Σταύρος Μαλάς, με τη σειρά του, έχει 43% αρνητική άποψη, 24% θετική, ενώ 25% δεν έχουν ούτε θετική ούτε αρνητική άποψη για το πρόσωπό του.
Ο Γίωργος Λιλλήκας εξασφάλισε 58% αρνητική άποψη, μόλις 9% θετική και 25% απάντησαν πως δεν έχουν ούτε αρνητική ούτε θετική άποψη.
Οι συσπειρώσεις των κομμάτων στον 1ο γύρο των εκλογών 
Την πιο χαμηλή συσπείρωση παρουσιάζει η ΕΔΕΚ, με ποσοστό 56%, ακολουθούν ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ με 69% και ο ΔΗΣΥ με 76%.