Δυσαρέσκεια Μόσχας για χειρισμό ποινικής υπόθεσης αγοράς μετοχών Gazprom στην Κύπρο

Έκπληξη για «την απόφαση της Κύπρου να τερματίσει τη συνεργασία με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας στην ποινική υπόθεση που αφορά την αγορά μετοχών της Gazprom, με την οποία σχετίζεται ο Γουίλιαμ Μπρόουντερ», εξέφρασαν οι ρωσικέςUnknown-1 αρχές σε σχόλιο που εξέδωσε το γραφείο Τύπου και Πληροφοριών του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το Υπ. Δικαιοσύνης της Κύπρου διευκρινίζει ότι οι οδηγίες που δόθηκαν και η διαδικασία που ακολουθείται είναι ο ενδεδειγμένος χειρισμός σε σχέση με οποιαδήποτε ανεξαιρέτως υπόθεση που άγεται ενώπιον της δικαιοσύνης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ, οι κυπριακές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο σε ρωσική αντιπροσωπεία, η οποία επρόκειτο να διενεργήσει διερευνητικές δραστηριότητες εντός συμφωνημένου χρονικού πλαισίου και «ο λόγος που επικαλέστηκαν οι κυπριακές αρχές είναι η δικαστική κίνηση του κ. Μπρόουντερ να τερματίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία επειδή κατ’ ισχυρισμόν πρόκειται για πολιτικά καθοδηγούμενη υπόθεση».

«Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με τη νομιμότητα αυτής της απόφασης, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν το Δικαστήριο αποφασίσει σχετικά με την αγωγή του κ. Μπρόουντερ, αλλά και σε σχέση με το κατά πόσο η απόφαση λήφθηκε ανεξάρτητα», τονίζει στην ανακοίνωση του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναφέρει πως «τέτοιες ενέργειες από τους Κύπριους εταίρους μας είναι σε πλήρη αντίθεση με το επίπεδο και τη φύση των διμερών διακρατικών μας σχέσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνη και αλληλοβοήθεια, όπως καταμαρτυρούν οι εντατικές πολιτικές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ειδικότερα στο ανώτατο επίπεδο».

«Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες να προσδοθεί πολιτική διάσταση στις ποινικές έρευνες θα εγκαταλειφθεί προς όφελος μιας αντικειμενικής και δίκαιης διερεύνησης με στόχο να αναγνωριστούν οι ένοχοι και να τους αποδοθούν ευθύνες», καταλήγει στην ανακοίνωση του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Διευκρινιστική ανακοίνωση για το όλο θέμα και ειδικότερα σε σχέση με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης.

Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει αναφορικά με το αίτημα δικαστικής συνδρομής που παραλήφθηκε από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι αυτό διαβιβάστηκε αρμοδίως στην Αστυνομία με οδηγίες για εκτέλεση του και η Αστυνομία προέβη στην απαραίτητη προεργασία για την εκτέλεση του αιτήματος, περιλαμβανομένης και διευθέτησης με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την κάθοδο Ρώσων ανακριτών στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει ωστόσο πως έχοντας υπόψη ότι, μετά τις πιο πάνω διευθετήσεις, καταχωρήθηκε αγωγή στο Δικαστήριο με αντικείμενο την εκτέλεση του, σεβόμενο τη δικαστική διαδικασία και μη θέλοντας να προκαταλάβει τη δικαστική ετυμηγορία πάνω στα ζητήματα που εγέρθηκαν, και με πρόσθετο δεδομένο ότι οι αιτήσεις αυτής της φύσεως δικάζονται ταχέως, αποφάσισε, για μόνο τον λόγο αυτό, να ανασταλούν επί του παρόντος και μέχρις ότου εκδικασθεί η αίτηση οι περαιτέρω ενέργειες της Αστυνομίας για εκτέλεση του αιτήματος, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν και οι Ρώσοι ανακριτές.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει ότι αυτό, σε καμία περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί ή συνιστά διακοπή της συνεργασίας των κυπριακών με τις ρωσικές αρχές σε σχέση με την υπόθεση αυτή και ότι αυτή θα συνεχιστεί στα πλαίσια που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας στην υπό αναφορά αίτηση. Διευκρινίζεται επίσης ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από οποιονδήποτε σε σχέση με τις οδηγίες προσωρινής αναστολής, οι οποίες είχαν ως μόνο σκοπό τη μη παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης. Αντίθετα, τονίζει το κυπριακό Υπουργείο Δικαιοσύνης, σκοπός των κυπριακών αρχών είναι να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η δικαστική διαδικασία εναντίον της Δημοκρατίας, γι’ αυτό και εργάζονται ταχέως για την προετοιμασία της ένστασης μέχρι τη σύντομη δικάσιμο.

«Ο σεβασμός προς τη Δικαιοσύνη και τους φορείς της είναι υποχρέωση των αρχών, επιβαλλόμενη από το κράτος – δικαίου» σημειώνεται.

Αναφέρεται τέλος ότι οι οδηγίες που δόθηκαν και η διαδικασία που ακολουθείται είναι ο ενδεδειγμένος χειρισμός σε σχέση με οποιαδήποτε ανεξαιρέτως υπόθεση που άγεται ενώπιον της δικαιοσύνης και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τη διαδικασία εναντίον της Δημοκρατίας που καταχωρήθηκε με παράλληλη αίτηση προσωρινών απαγορευτικών μέτρων, η οποία έχει ως αντικείμενο το περιεχόμενο ακριβώς του αιτήματος δικαστικής συνδρομής.