Μαζί με την μητέρα της η Μαρίε -Ελένη

Μετά από έξι μήνες μακρυά από τη μητέρα της η 4χρονη Μαρίε Ελένη βρεθηκε στην αγκαλιά της μητέρας.

159dcdf6423ac1

Η μικρή Μαρίε Ελένη στην αγκαλιά της μητέρας (φώτο από Sigmalive)

Οπως δήλωσε  στο SigmaLive η δικηγόρος της μητέρας, που είναι μαζί της στη Νορβηγία, Λώρα Στυλιανού, μητέρα και κόρη είναι μαζί και είναι καλά στην υγεία τους.

Αυτή την ώρα, το μόνο που απομένει για να επιστρέψουν οι δυο τους στην Κύπρο είναι η εκτέλεση των διαδικαστικών με τις νορβηγικές αρχές, οι οποίες ενεργοποιούν ουσιαστικά την απόφαση του Νορβηγικού Δικαστηρίου της 15ηςΑυγούστου.

Η επιστροφή τους στην Κύπρο δεν αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο SigmaLive η δικηγόρος, αφού υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες μπορεί και να μην ολοκληρωθούν σήμερα.

Εξάλλου σύμφωνα με δηλώσεις  στο ΜΕΓΚΑ του δικηγόρου της μητέρας της Μαρίε Ελένη, Λάρη Βραχίμη την υπόθεση χειρίζονται οι Νορβηγικές αρχές και δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκδοσης του πατέρα απαγωγέα στην Κύπρο καθότι η Νορβηγια δεν εκδίδει σε άλλες χώρες υπηκόους της.

Συντονισμός αρχών Κύπρου -Νορβηγίας

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, δήλωσε σήμερα ότι η θετική εξέλιξη στην υπόθεση της απαγωγής της 4χρονης Μαριέ-Ελένης από τον πατέρα της Τόρκελ Γκρίμσρουντ, οφείλεται στον «άρτιο και αποτελεσματικό συντονισμό» μεταξύ της κυπριακής και της νορβηγικής Αστυνομίας, καθώς και στις συναντήσεις των ανακριτών από τις δύο χώρες, με την τελευταία να είχε γίνει στις 3 Οκτωβρίου.

«Θέλω να υπογραμμίσω για ενημέρωση της κοινής γνώμης και του κάθε ενδιαφερόμενου ότι η συνεργασία με τις νορβηγικές Αρχές όλους αυτούς τους μήνες ήταν άρτια, στενή και συνεχής και βεβαίως στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν έγινε ανταλλαγή διάφορων πληροφοριών έχοντας υπόψη τα αποτελέσματα αυτά», είπε ο κ. Αγγελίδης.

Πρόσθεσε ότι «η Αστυνομία χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση με διακριτικότητα και προσοχή λόγω της ευαισθησίας του θέματος με απώτερο στόχο να μην προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά στις προσπάθειες για εντοπισμό της μικρής Μαριέ – Ελένης και κατ’ επέκταση στο ανακριτικό έργο».

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, είπε ότι «έχουμε ενημερωθεί από τις νορβηγικές Αρχές ότι η ανήλικη έχει τεθεί κάτω από την προστασία και φροντίδα των νορβηγικών κοινωνικών υπηρεσιών».

Όσον αφορά δε τον πατέρα, ο κ. Αγγελίδης, δήλωσε ότι, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει διαβιβαστεί στην κυπριακή Αστυνομία και στις κυπριακές Αρχές, αυτός έχει παραδοθεί στις Αρχές της Νορβηγίας και ανακρίνεται σχετικά».

Σημείωσε ότι «ο φάκελος της υπόθεσης είναι σε προχωρημένο στάδιο με αρκετό ανακριτικό και μαρτυρικό υλικό, ενώ οι εξετάσεις συνεχίζονται έχοντας υπόψη ότι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν μέχρι σήμερα οκτώ πρόσωπα για τα οποία ζητήθηκε διάταγμα προσωποκράτησης».

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «οι ανακριτές θα μελετήσουν την τελευταία εξέλιξη που σημειώθηκε με την παράδοση του πατέρα στις νορβηγικές Αρχές και αφού συμπληρωθεί ο φάκελος θα συζητηθούν όλα τα δεδομένα με τη Νομική Υπηρεσία».

Ερωτηθείς εάν μετά και την ανάκριση του πατέρα στη Νορβηγία προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία για κάποιο από τα οκτώ πρόσωπα, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «υπήρχε ένα ιστορικό και κάποια μαρτυρία ή/και πιθανή εμπλοκή τους τότε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων».

Πρόσθεσε ότι έχοντας υπόψη ότι πρώτο, αυτός ο φάκελος παραμένει υπό διερεύνηση, και δεύτερο το τι έχει διεκπεραιωθεί από πλευράς ανακριτικού έργου τα δεδομένα «θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν με βάση αυτές τις νέες εξελίξεις και το τι καινούργιο θα προκύψει».

«Δεν έχει τελειώσει η υπόθεση σίγουρα και θα δούμε πώς θα καταλήξουμε αυτό όμως που θα πρέπει να πω είναι ότι επρόκειτο για μία υπόθεση με συγκεκριμένο ιστορικό και υπάρχουν σημαντικές αναφορές στο δικαστήριο για την εμπλοκή του οποιουδήποτε κατά τη διάρκεια διερεύνησης της υπόθεσης», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο πατέρας – απαγωγέας να εκδοθεί στην Κύπρο, ο κ. Αγγελίδης, είπε ότι «το θέμα της έκδοσης του πατέρα, παρόλο που είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, οι ανακριτές θα το μελετήσουν και είναι θέμα το οποίο θα χειριστούν σε συνεργασία και με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας».

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο εκδίκασης της υπόθεσης του Νορβηγού στην πατρίδα του ο κ. Αγγελίδης απάντησε ότι «είναι ένα ενδεχόμενο που υπάρχει», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο Τόρκελ Γκρίμσρουντ και οι ανακριτικές Αρχές έχουν υποδείξει συνεργούς στην υπόθεση απαγωγής της μικρής τον Απρίλη στη Λευκωσία, ο κ. Αγγελίδης, είπε πως «αν ενημερωθούμε σε σχέση με μια τέτοια εξέλιξη και αν δοθούν στοιχεία για τα οποία θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις» οι κυπριακές Αρχές θα κινηθούν αναλόγως.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «εδώ είναι θέμα που αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και είναι λεπτομέρειες για τις οποίες αν υπάρχει οτιδήποτε δεν θα μπορούμε να γνωστοποιήσουμε κάτι γιατί είναι θέμα των ανακριτών».

Για το ενδεχόμενο μετάβασης Κύπριων ανακριτών στην Νορβηγία, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, είπε ότι «εάν υπάρξει οτιδήποτε θα μελετηθεί στο χρόνο που πρέπει».

Ανέφερε πως εάν υπάρξει κάτι το οποίο να απαιτεί τη μετάβαση ανακριτών στην Νορβηγία θα γίνει χειρισμός του θέματος στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας Κύπρου με τη νορβηγική η οποία και συνεχίζεται και απέφερε και αποτελέσματα.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης άρχισε στις 27 Απριλίου με τα γεγονότα τα οποία είχαν εξελιχθεί και βεβαίως την πορεία των εξετάσεων και ερευνών».

Για τις επικρίσεις που δέχθηκε η Αστυνομία για το χειρισμό της υπόθεσης, ο κ. Αγγελίδης, σημείωσε πως «ήταν ένα ευαίσθητο ζήτημα και κάποιες εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να ανακοινωθούν γιατί είχε ιδιαίτερη σημασία να έχει αποτέλεσμα το ανακριτικό έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει και για το οποίο έχει γίνει επανειλημμένα αναφορά στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια προσαγωγής των υπόπτων για εντάλματα προσωποκράτησης».

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελίδης, εξέφρασε εκ μέρους της Αστυνομίας, «ευχαριστίες προς όλους όσοι βοήθησαν με πληροφορίες, προς την οικογένεια για τη συνεργασία που υπήρξε με την Αστυνομία και τους ανακριτές καθώς επίσης και στις νορβηγικές Αρχές για τη συνεργασία και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν σε όλη την διάρκεια των εξετάσεων από τον Απρίλη που άρχισαν».