Ο Ερντογάν γυρίζει την πλάτη και στη Ρωσία-λέει πως δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν μετά την κρίση στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ στράφηκε τώρα και κατά της Ρωσίας του μόνου «σύμμαχου» που  διαθέτει.Στη διάρκεια επίσκεψης  του στην Ουκρανία και συνάντησης του με τον ορκισμένο πολέμιο της Μόσχας Ποροσένκο  δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία»WireAP_c80ecff2a09c4a35bae80db7a77d713e_12x5_992

Είπε μάλιστα , ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ουκρανική εδαφική ακεραιότητα

Μετά την ανάκτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, Κίεβο και Μόσχα βρίσκονται σε συνεχόμενες προστριβές ενώ «αγκάθι» αποτελεί και η αυτονόμηση των ρωσόφωνων κατοίκων στην Ανατολική Ουκρανία κατόπιν ενός αιματηρού πολέμου το 2014. Μάλιστα ο Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας (που θεωρεί ως Τούρκους) και ευχαρίστησε το Κίεβο που υποστηρίζει τα δικαιώματά τους!

Η δήλωση Ερντογάν ερμηνεύεται ως  απάντηση στις ρωσικές ανακοινώσεις περί συνεργασίας με το ιρακινό «Κουρδιστάν» στον τομέα της ενέργειας. Η Rosneft έχει υπογράψει συμφωνίες 4 δισ. δολαρίων με τους Κούρδους.

Είναι σαφές ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν ήθελε να στείλει μήνυμα στη  Ρωσία σε κάτι που ειναι ανένδοτη  και αυτό είναι η ρωσική Κριμαία.

Επίσης προσπαθεί να ασκήσει πίεση στο να επιτρέψει η Μόσχα την συμπαραγωγή του αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος S-400 ώστε να υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία, κάτι που οι Ρώσοι αρνούνται επίμονα.

Χθες ο Τσαβούσογλου «απείλησε» ότι θα μπορούσε η Άγκυρα να μην αγοράσει τελικώς το σύστημα. Όμως αυτό κρίνεται ως μη σοβαρό καθώς οι Τούρκοι ήδη έχουν δώσει προκαταβολή