Για πράκτορες στο αμερικανικό προξενείο, έκανε λογο ο Ερντογάν

Γιλντιρίμ:Δεν θα ζητούμε άδεια από τους Αμερικανούς για να κάνουμε συλλήψεις

“Πώς παρεισέφρησαν κατάσκοποι στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη;”, διερωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναφερόμενος στην ένταση με τις ΗΠΑ, και δήλωσε imagew-1.aspxπως δεν είναι η Τουρκία που ξεκίνησε την ένταση.

Τώρα, δήλωσε ο κ. Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζον Μπας αποχωρεί από την Τουρκία, αλλά η τουρκική κυβέρνηση δεν δέχεται την αποχαιρετιστήρια επίσκεψή του και δεν τον βλέπει ως εκπρόσωπο των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Δεν ήταν η Τουρκία που ξεκίνησε την ένταση με την αναστολή των θεωρήσεων, πρόσθεσε. «Δεν ξεκινήσαμε εμείς το ζήτημα αυτό, το έκανε η ίδια η Αμερική», είπε ο κ. Ερντογάν, αναφέροντας ότι του φάνηκε παράξενο που οι Αμερικανοί ιθύνοντες δεν ήρθαν σε επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προτού δημιουργηθεί η ένταση για το θέμα της βίζας.

«Όταν ένας πρέσβης στην Άγκυρα παίρνει μια τέτοια απόφαση και μετά λέει ‘εγώ το έκανα στο όνομα του κράτους μου’, αυτό δημιουργεί προβληματισμό. Αν ο πρέσβης το αποφάσισε μόνος του, δεν πρέπει να τον κρατάνε εκεί. Θα πρέπει να του πουν ‘πώς μπορείς εσύ να χαλάς τις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής, ποιος σου έδωσε αυτή την αρμοδιότητα;’. Αν όμως έχει πίσω του την αμερικανική κυβέρνηση, εμείς δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα με αυτούς”, ανέφερε.
Επίθεση και από Γιλντιρίμ

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διερωτήθηκε αν θα πάρουν άδεια από τους Αμερικανούς για να κάνουν συλλήψεις και διερωτήθηκε “γιατί οι Αμερικανοί περιθάλπουν εκεί στις ΗΠΑ τον αρχηγό του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου”.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε: “Τί έγινε; Έχει ξεκινήσει δικαστική διαδικασία στο πλαίσιο της έρευνας για το FETO (Κίνημα Γκιουλέν) εναντίον κάποιων ατόμων που εργάζονται στην αμερικανική αποστολή. Και τί έγινε; Η Τουρκία θα δώσει προνόμια σε αυτούς που διαπράττουν έγκλημα σε ένα κράτος δικαίου επειδή είναι στην αμερικανική αποστολή; Δηλαδή θα πάρουμε άδεια από τους κυρίους; Μήπως μας ρωτήσατε όταν συλλάβατε τον βοηθό γενικό διευθυντή τράπεζας μας όταν πήγε στη χώρα σας; Πήρατε άδεια από εμάς; Γιατί περιθάλπετε ακόμη εκεί τον αρχηγό του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου;”, διερωτήθηκε.