Ν.Παπαδόπουλος: «Η χειρότερη Έκθεση στην Ιστορία του Κυπριακού προβλήματος»

«Η νέα Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι το Πιστοποιητικό Αποτυχίας της στρατηγικής Αναστασιάδη», τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του Νικόλα Παπαδόπουλου Αννα Κουκκίδου -Προκοπίου σημειώνοντας τα πιο κατω: imagew-2.aspx
«Πρόκειται για τη χειρότερη Έκθεση στην Ιστορία του Κυπριακού προβλήματος, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τις διαχρονικές θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς, αφού:
δεν επιρρίπτει καμία απολύτως ευθύνη στην Τουρκία,
«κλειδώνει», χωρίς κανένα όρο ή προϋπόθεση, τις επικίνδυνες υποχωρήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τους κυρίους Αναστασιάδη και Χριστόφια,
δεν αναφέρει οποιαδήποτε υποχώρηση της Τουρκίας,
εισαγάγει ως στόχο την ενδιάμεση «στρατηγική συμφωνία» αντί της «συνολικής συμφωνίας» που ήταν διαχρονικά η θέση της πλευράς μας,
καθιερώνει την Πενταμερή Διάσκεψη με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, ως το πεδίο διαπραγμάτευσης όλων των ζητημάτων,
θέτει τα θεμέλια ενός νέου συστήματος ασφάλειας και εγγυήσεων με εσαεί ρόλο στην Τουρκία,
αφήνει ανοικτή την αποδοχή απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας σε σχέση με μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και το πρωτογενές Δίκαιο,

Πιο συγκεκριμένα:
1.Η Έκθεση δεν επιρρίπτει καμία απολύτως ευθύνη στην Τουρκία. Αντίθετα, εξισώνει το ρόλο της κατοχικής Τουρκίας με το ρόλο της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας, σημειώνει τη «θετική προσέγγιση» και των τριών αυτών χωρών και επιρρίπτει εξίσου ευθύνες στις δύο Κοινότητες.
2.Η Έκθεση «κλειδώνει», χωρίς κανένα όρο ή προϋπόθεση, τις επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη και Χριστόφια των τελευταίων χρόνων, σε όλες τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων υποχωρήσεων στο Κραν Μοντάνα, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν αποσυρθεί υπό το φως της Τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά θεωρούνται από τον Γενικό Γραμματέα ως κεκτημένο της διαδικασίας.
3.Η Έκθεση αναφέρεται σε ένα νέο σύστημα ασφάλειας και ένα νέο σύστημα εφαρμογής της λύσης στο οποίο θα έχουν ρόλο οι εγγυήτριες δυνάμεις, εννοώντας σαφώς ότι οι εγγυήσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται και ότι η Τουρκία θα έχει ρόλο στα τεκταινόμενα του κυπριακού κράτους.
4. Η Έκθεση κατοχυρώνει την Πενταμερή Διάσκεψη με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, ως το πεδίο διαπραγμάτευσης όλων των ζητημάτων.
5.Η Έκθεση καταγράφει σαφή αλλαγή της διαδικασίας με στόχο πλέον μια «στρατηγική συμφωνία» (strategic agreement) και όχι μια «συνολική διευθέτηση» (comprehensive settlement) του Κυπριακού, αφήνοντας κρίσιμες «λεπτομέρειες» για συζήτηση μετά από μια ενδεχόμενη στρατηγική συμφωνία.
6.Η Έκθεση δεν αναφέρει πουθενά την Κυπριακή Δημοκρατία.
7.Η Έκθεση δεν αναφέρει πουθενά την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, ενώ αναφέρει ότι το θέμα της ασφάλειας προκύπτει από τις εξίσου τραυματικές εμπειρίες των δύο κοινοτήτων.
8.Η Έκθεση δεν αναφέρει πουθενά προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όπως οι παραβιάσεις του Barbaros.
9.Η Έκθεση αναφέρεται σε μεγάλο εύρος συμφωνίας στις οικονομικές πτυχές, κάτι που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της πλευράς μας και απενοχοποιεί πλήρως την τουρκική πλευρά η οποία δεν έδειξε κανένα πνεύμα συνεργασίας.
Καλούμε τον κυπριακό λαό να διαβάσει την Έκθεση.

Μια απλή ανάγνωση της Έκθεσης αυτής αρκεί για να αντιληφθεί ο κυπριακός λαός τρεις πραγματικότητες:
Ότι ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί να ξεγελάσει τον κυπριακό λαό με αφηγήματα και ερμηνείες που δεν ισχύουν και τα οποία διαψεύδονται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με τον πιο επίσημο τρόπο.
Ότι η στρατηγική Αναστασιάδη απέτυχε παταγωδώς και αν συνεχίσει να εφαρμόζεται θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα κάκιστο, επικίνδυνο και απορριπτέο σχέδιο λύσης.
Ότι η νέα Στρατηγική που προτείνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι Δυνάμεις της Αλλαγής είναι μια εθνική αναγκαιότητα, προκειμένου να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να διεκδικήσουμε μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση».