Σαφείς απειλές για «καρατομήσεις» επειδή διέρρευσε το βίντεο του ξυλοδαρμού

Σαφείς απειλές με πειθαρχικές διώξεις  και απώλεια εργασία άφησαν σημερα τόσο βουλευτής του ΔΗΣΥ όσο και η διευθύντρια των Φυλακών χωρίς να απαντούν στα αυτονοητα  γα τον βάναυσο ξυλοδαρμό δεσμοφύλακα από 11 βαρυποινίτες .imagew.aspx

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζ. Ζαχαρίου μιλώντας σε μεσημβρινή τηλεοπτική εκπομπή είπε πως με τη διαρροή του βίντεο  από την βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδη κινδυνεύει να χάσει «ακόμα ένας οικογενειάρχης τη δουλειά του όπως έγινε με τον υπαρχηγό της Αστυνομίας(!)

Από την πλευρά της η δευθύντρια των Φυλακών κα Αριστοδήμου  αντι να απαντήσει γιατί αφέθηκε ελεύθερος και απελάθη στο εξωτερικό ο βαρυποινίτης που ξυλφόρτωσε τον δεσμοφύλακα προκαλώντας του μόνιμα τραύματα  και κακώσεις ,φώναζε ότι θα γίνει έρευνα για τη δαρροή του βίντεο και πως δεν επιτρέπεται να προβάλλονται για λόγους ασφαλείας εικόνες από το εσωτερικό των φυλακών.

Το ΑΚΕΛ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς τοποθετείται το ΑΚΕΛ αναφορικά με τη διαρροή βίντεο με τον ξυλοδαρμό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου απάντησε:
«Το ζήτημα είναι η διαρροή ενός ντοκουμέντου ή ότι υπήρξε ένας ξυλοδαρμός, ο κρατούμενος, ο οποίος προφανώς πρωταγωνιστούσε σε αυτό το ξυλοδαρμό, έχει αφεθεί, έφυγε και πήγε στο εξωτερικό και τώρα θέλουν να τον φέρουν πίσω;
Για αυτές όλες τις ευθύνες ποιος θα μιλήσει και ποιος θα ασχοληθεί; Αντί να πάμε στην ουσία θα πάμε σε κάποια άλλα πράγματα; Πότε επιτέλους ο αρμόδιος Υπουργός θα αναλάβει την ευθύνη του για πράματα και θάματα που γίνονται στις Κεντρικές Φυλακές;»

 

Οικολόγοι

Οι Οικολόγοι με ανακοινωση τους αού αναφέρουν  ότι η  κυβέρνηση παραμένει εκτεθειμένη στο θέμα του ξυλοδαρμού δεσμοφύλακα, σημειώνουν πως μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση οπτικού υλικού από το χώρο των κεντρικών φυλακών  και αφορά τον ξυλοδαρμό δεσμοφύλακα  η κυβέρνηση θέλει να οδηγήσει τη συζήτηση σε λάθος κατεύθυνση.

«Αντί, τονίζεται στην ανακοίνωση ,  η προσοχή να στραφεί στο πως είναι δυνατό ο δράστης να αφήνεται να αναχωρεί για το εξωτερικό ενώ η υπόθεση εκκρεμεί και το θύμα της επίθεσης, ο δεσμοφύλακας να μην τυγχάνει της αυτονόητης ιατρικής περίθαλψης με έξοδα του δημοσίου, η προσοχή εστιάζεται στη διαρροή και ποιος ευθύνεται γι αυτήν.

Οι ευθύνες που βαρύνουν τόσο τη διοίκηση των φυλακών, όσο και τον αρμόδιο Υπουργό είναι τεράστιες και δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το περιστατικό, αλλά στο σύνολο των συνθηκών στα σωφρονιστικά ιδρύματα και των συνθηκών εργασίας των δεσμοφυλάκων.»

Καμιά ευθύνη δεν αναλαμβάνει πάλιν ο  Ιωνάς 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, αντι να αναλάβει τις ευθύνες του για την χαώδη κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές ,  κάλεσε σήμερα τις διωκτικές αρχές να εξετάσουν το οποιοδήποτε ενδεχόμενο διάπραξης αδικήματος που προκύπτει από τη δημοσιοποίηση χτες βίντεο ξυλοδαρμού δεσμοφύλακα στις Κεντρικές Φυλακές στην οποία προέβη η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Ανέφερε ακόμα  πως με βάση ενημέρωση από την Αστυνομία προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες σε σχέση με την απέλαση του κρατουμένου που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα ο Υπουργός επεσήμανε ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό εκκρεμεί ποινική υπόθεση στο Δικαστήριο η οποία ήταν ορισμένη σήμερα για ακρόαση στο Δικαστήριο και τόνισε ότι το υπό αναφορά βίντεο αποτελεί μαρτυρικό υλικό και η δημοσιοποίηση του δυνατό να επηρεάσει την πορεία εκδίκασης της υπόθεσης. «Γι’ αυτό» πρόσθεσε, «η δημοσιοποίηση του ίσως να συνιστά παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία».

Ο Ιωνάς Νικολάου δήλωσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη Βουλευτής δημοσιοποιεί στοιχεία, τα οποία εκ του Νόμου δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται, αναφέροντας πως πριν από μερικούς μήνες δημοσιοποίησε έγγραφα που ήταν απόρρητα, γεγονός για το οποίο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων, δεν μπορεί να θεωρηθεί πράξη διαφάνειας, ως θέλει να την χαρακτηρίζει» συνέχισε, υποδεικνύοντας πως «όλοι οφείλουμε, και ειδικότερα οι Βουλευτές να συμμορφωνόμαστε με τις διατάξεις των Νόμων και ειδικότερα όταν πρόκειται για ενέργειες που παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη».

Στο πλαίσιο των δηλώσεων του ο Υπουργός αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε από την Αστυνομία ότι η διοικητική έρευνα που αφορά την απέλαση του κρατούμενου που εμπλέκεται στην υπόθεση έχει συμπληρωθεί και από αυτήν φαίνεται να προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες.

Σε σχέση με την ουσία της υπόθεσης, ο κ. Νικολάου απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά καθώς «αυτή τη στιγμή βρίσκεται ενώπιον Δικαστηρίου» όπως εξήγησε.

Όσον φορά τις καταγγελίες της κ. Χαραλαμπίδου αναφορικά με την ζημιά που υπέστη ο δεσμοφύλακας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το θέμα έχει απασχολήσει το ιατροσυμβούλιο, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. «Το θέμα είναι ανθρωπιστικό και αν πράγματι είχαν πρόθεση να βοηθήσουν τον δεσμοφύλακα θα μπορούσαν να τον συμβουλεύσουν για τον χειρισμό της περίπτωσης του, τόσο σε σχέση με την περαιτέρω θεραπεία του όσο και σε σχέση με τις απαιτήσεις του έναντι του κράτους» δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την μελέτη των εμπειρογνωμόνων και την ετοιμασία του νομοσχεδίου και των Κανονισμών για τις Φυλακές, ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι η Επιτροπή που είχε διοριστεί ετοίμασε προσχέδιο νομοσχεδίων για αναθεώρηση του Νόμου και Κανονισμών των Φυλακών, εξηγώντας πως πέραν από την ανθρωπιστική προσέγγιση μεταχείρισης των κρατουμένων, η οποία εφαρμόζεται ήδη, υπήρχαν ζητήματα για τα οποία χρειαζόταν περαιτέρω μελέτη.

«Για παράδειγμα, παραχωρούνταν πειθαρχικές αρμοδιότητες στους υπευθύνους των πτερύγων – κάτι που κρίνεται ότι δυνατό να συμβάλει σε φαινόμενα απειθαρχίας, όπως βέβαια και ο πολυτεμαχισμός των πειθαρχικών αρμοδιοτήτων, κάτι που οι ίδιοι οι δεσμοφύλακες δεν επιθυμούν να αναλάβουν» δήλωσε, υποδεικνύοντας πως η παρατηρούμενη καθυστέρηση δεν μπορεί να θεωρηθεί αδικαιολόγητη, ειδικότερα καθώς πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό θέμα, με πολλές ιδιαιτερότητες.

«Συνεπώς» πρόσθεσε, «μαθήματα διαφάνειας και εικόνας ενός σωστού Υπουργού, δεν μπορώ να αποδεχθώ από βουλευτές ενός κόμματος που όταν ήταν στην Κυβέρνηση συγκάλυπταν τα όσα απαράδεκτα συνέβαιναν στις Φυλακές, μήπως αυτά τσαλάκωναν την εικόνα τους».

«Και είναι γνωστά τα όσα συνέβαιναν όσον αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν νομίζω να χρειάζεται να τα επαναλάβω» πρόσθεσε καλώντας τους εν λόγω βουλευτές  «να παραδεχτούν το αυτονόητο και αυτό που οι διεθνείς οργανισμοί επιβεβαιώνουν και που όλος ο κόσμος γνωρίζει, ότι οι Φυλακές σήμερα, δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις Φυλακές που μας παρέδωσαν».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία της Ειρήνης Χαραλαμπίδου για να διερευνηθεί καλύτερα η υπόθεση ο κ. Νικολάου είπε ότι αυτό δεν είναι θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει τον ίδιο.

«Είναι θέμα που αφορά τον Γενικό Εισαγγελέα. Εγώ εκείνο το οποίο έχω επισημάνει και έχω καλέσει τις διωκτικές αρχές να εξετάσουν το οποιοδήποτε ενδεχόμενο προκύπτει από τη δημοσιοποίηση του βίντεο» πρόσθεσε καταλήγοντας.