ΕΔΕΚ: Επιβεβαιώνονται οι ευθύνες της κυβέρνησης για το κούρεμα

Η πρόταση της ΕΔΕΚ για δάνειο προς την Κυπριακή Κυβέρνηση από τους καταθέτες των τραπεζών με αντάλλαγμα δεκαετή κρατικά ομόλογα, αντί του κουρέματος επιβεβαιώνεται ως ορθή, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.Unknown-3

Σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως οι χθεσινές δηλώσεις του Εκτελεστικού Διευθυντή της RCB Σώτου Ζακχαίου «αναφορικά με την προειδοποίηση την οποία είχαν δώσει τραπεζικά ιδρύματα το Μάρτη του 2013, σε περίπτωση που θα εφαρμοζόταν η πρώτη πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας για το κούρεμα των καταθέσεων, επαναφέρει στο προσκήνιο το άτοπο της συγκεκριμένης πρότασης και τα τεράστια προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από την υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης».**

Στο σημείο αυτό ο κ.Σιζόπουλος ανέφερε πως οι δηλώσεις Ζακχαίου επιβεβαιώνουν τις λανθασμένες  επιλογές που ακολούθησε η κυβέρνηση και το ανυπόστατο των επιχειρημάτων που προβάλλει

Οι δηλώσεις του κ. Σώτου Ζακχαίου, Εκτελεστικού Διευθυντή της RCB Bank, στο περιοδικό Capital Today, επαναφέρουν στην επικαιρότητα το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ζακχαίος ανέφερε πως 39 τράπεζες είχαν προειδοποιήσει ότι αν αποδεχόμασταν το πρώτο κούρεμα θα έφευγαν από την Κύπρο.

Οι δηλώσεις αυτές ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις λανθασμένες  επιλογές που ακολούθησε η κυβέρνηση καθώς επίσης και το ανυπόστατο των επιχειρημάτων που προβάλλει για να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη επιλογή της, τόσο για τη πρώτη πρόταση που απορρίφθηκε όσο και για τη δεύτερη, ανεφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόσθεσε:

Από τις επίσημες δηλώσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, επιβεβαιώνεται ότι η απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων ήταν επιλογή της κυπριακής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται ότι η πρόταση την οποία κατέθεσε στη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου στις 16 Μαρτίου 2013 ο σημερινός Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ήταν η καλύτερη η οποία θα μπορούσε να υιοθετηθεί.

Η πρόταση περιλάμβανε το συγκεκριμένο ποσό να συγκεντρωθεί όχι με κούρεμα καταθέσεων αλλά υπό μορφή δανείου προς την κυβέρνηση από τους καταθέτες, με αντάλλαγμα κρατικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας.

Η πρόταση δυστυχώς απερρίφθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αποτέλεσμα των πιο πάνω η οικονομική κρίση να οδηγήσει σε κλείσιμο και σε πτώχευση σημαντικό αριθμό μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και νοικοκυριών.

Απότοκο των πιο πάνω, τέσσερα χρόνια μετά το κούρεμα και ενάμιση χρόνο μετά από τη δήθεν «έξοδο από το μνημόνιο», η Κύπρος να έχει στην Ευρωζώνη την πρωτιά στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί παθητικά.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε πως «όσο κι αν επιχειρεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει τη στάση και τη συμπεριφορά και να κινδυνολογεί για τη δεύτερη επιλογή την οποία είχε, στην ουσία αυτό το οποίο αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται ως ορθό ήταν η πρόταση την οποία είχα καταθέσει στη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου στις 16 Μαρτίου 2013, αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Γιούρογκρουπ και την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασής του, ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν το συγκεκριμένο ποσό το οποίο απαιτείτο να προκύψει από το κούρεμα των καταθέσεων, να παραληφθεί εθελοντικά από τους καταθέτες ως δάνειο προς την Κυπριακή Κυβέρνηση με αντάλλαγμα δεκαετή κρατικά ομόλογα».

Δυστυχώς, είπε ο κ. Σιζόπουλος, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άνευ ουσιαστικής συζήτησης. «Ως εκ τούτου, όλα τα υπόλοιπα, καθώς επίσης και οι τεράστιοι κίνδυνοι που επισωρεύτηκαν στην κυπριακή οικονομία, αλλά και τα όσα επακολούθησαν και με το κούρεμα και με την παραχώρηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, συνιστούν λανθασμένες και επικίνδυνες αποφάσεις τις οποίες είχε λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνησή του» είπε.

Συνάντηση με Σκανδαλίδη

Νωρίτερα ο κ. Σιζόπουλος είχε πραγματοποίησε άτυπη συνάντηση με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην ΓΓ Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την Κύπρο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, κατά τη συνάντηση έγινε αλληλοενημέρωση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος που έχουν σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και κυρίως μια πλήρης ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών, την αποτυχημένη κατάληξη στο Κρανς Μοντανά και γενικά για τις νέες θέσεις και απόψεις της ΕΔΕΚ για το πώς θα πρέπει στο πλαίσιο μιας νέας τακτικής να τύχει διαχείρισης η κατάσταση που έχει προκύψει.

«Την ίδια στιγμή έχουμε συμφωνήσει ότι θα μεταφέρει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το μήνυμα για την ανάγκη πια επαναοριοθέτησης και επανατοποθέτησης των δύο κομμάτων, μέσα από συνεχείς συναντήσεις και επαφές, με κύριο στόχο να υπάρξει η διαμόρφωση μιας κοινής γραμμής όσον αφορά τα ζητήματα αντιμετώπισης αφενός μεν του τουρκικού επεκτατισμού, όπως αυτός εκδηλώνεται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, αλλά και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που έχουν σχέση με τη συμμετοχή των δύο κομμάτων σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς» είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Απάντηση στον Γιώργο Παπανδρέου

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σχολίασε την απάντηση την οποία έδωσε το γραφείο του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Γιώργου Παπανδρέου, στη ΕΔΕΚ, εκφράζοντας λύπη για το ύφος και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανακοίνωσης και σημειώνοντας ότι απουσιάζουν οι απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία είχε θέσει η ΕΔΕΚ. «Και αυτό ακριβώς υποδηλώνει το δίκαιο μεν των ερωτημάτων, αλλά και την αδυναμία να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα. Αντί αυτού, όταν τα επιχειρήματα απουσιάζουν, πλειοδοτούν πια οι χαρακτηρισμοί» ανέφερε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η πολιτική προπαίδεια του κ. Παπανδρέου δεν του επιτρέπει να ξεχωρίσει ποια η διαφορά ανάμεσα στον πατριωτισμό και τον εθνικισμό. «Διερωτόμαστε πώς είναι δυνατόν ένας σοσιαλιστής, ένας υποτίθεται προασπιστής του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας να προσκαλεί κατά προτεραιότητα στη σοσιαλιστική διεθνή όχι τον αρχηγό του νόμιμου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά τον εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο» είπε.
*