Γ.Λιλλήκας: «Κεκτημένο αποτελούν οι παραχωρήσεις Αναστασιάδη …»


«Το μόνο κεκτημένο που παραμένει στο τραπέζι σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών είναι τα όσα έδωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης , αφού η Τουρκία απέρριψε το πλαίσιο Γκουτέρες σε ότι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.» imagew

Τα πιο πάνω τονίζει σε ανακοίνωση του το Εκλογικό Επιτελείο του Γ.Λιλλήκα σμειώνοντας τα πιο κάτω:
«Είναι γι’ αυτό το λόγο που έστω και την ύστατη στιγμή, καλούμε τον πρόεδρο, να αποσύρει γραπτώς τις όποιες παραχωρήσεις έκανε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης γιατί σε περίπτωση επανάληψης της διαδικασίας από κει που διακόπηκε, θα χρειαστεί να δώσει ακόμα περισσότερα για να επιτευχθεί σύγκλιση, σε θέματα μάλιστα που θεωρούνται κόκκινες γραμμές.
Όσον αφορά το έγγραφο για τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης είναι αδιανόητο οι εγγυήτριες δυνάμεις να επιτηρούν τον εαυτό τους. Πως είναι δυνατό να αναθέτεις στην κατοχική δύναμη να ελέγχει τον εαυτό της , στο πως και πότε εφαρμόζει τα όσα συμφωνηθούν. Είναι αδιανόητο να δεχθούμε μηχανισμό που θα επιβλέπει την λειτουργία του Συντάγματος. Αυτό αποτελεί στην πράξη μια διαδικασία παρέμβασης στο εσωτερικό του κράτους από τρίτες χώρες. Μάλιστα δεν γίνεται καν αναφορά για ημερομηνία τερματισμού λειτουργίας αυτού του μηχανισμού.
Κάτι τέτοιο είναι εκτός παραμέτρων των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου , αφού πάγια θέση μας ήταν ότι της εφαρμογής της λύσης θα πρέπει να προηγηθεί ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να τεθεί η λύση κάτω από το κεφάλαιο 7.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και να δώσει όλα τα έγγραφα όπως έκαναν οι προκάτοχοι του, έτσι ώστε να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση και ενημέρωση για το τι συζητείτο στις διαπραγματεύσεις. Η επιλεκτική διαρροή εγγράφων και η ενημέρωση κατά το δοκούν προκαλούν σύγχυση και δημιουργία έντασης και αντιπαράθεσης»