Φοροφυγάδες κατονομάζονται και στη λίστα Μπόργιανς

Μετά τη λίστα Λαγκάρντ και τα έγγραφα του Παναμά, Κύπριοι καταθέτες φέρονται εμπλεκόμενοι και στη λίστα Μπόργιανς, του Υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς.Σύμφωνα με νεες αποκαλύψεις του ΣΙΓΜΑ και Unknown-3του δημοσιογράφου Κυριάκου Πενηνταέξ (ο οποίος είχε πάρει συνέντευξη του  Ερβέ Φαλτσιανί, στην οποία αποκάλυπτε   ότι η ΚΔ δεν έχει όλα τα ονόματα Κυπρίων υπόπτων για φοροδιαφυγή και ότι ο ίδιος μπορεί να βοηθήσει για την εξασφάλισή του).

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ: «Ο  Γερμανός αξιωματούχος έχει στην κατοχή του εκατοντάδες χιλιάδες ονόματα υπόπτων φοροφυγάδων από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για συνολικές καταθέσεις δισεκατομμυρίων, οι οποίες κρύφτηκαν από τις φορολογικές αρχές διαφόρων χωρών, με τα χρήματα να καταλήγουν σε ελβετικές τράπεζες.

Η κυπριακή εμπλοκή σε αυτό το σκάνδαλο φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος διαπιστώνεται από το περιεχόμενο επιστολής.

Η επιστολή φέρει ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου 2017 και υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος απαντά σε σχετική ερώτηση του Προέδρου των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στον κύριο Μπόργιανς, “ζητώντας πληροφορίες αναφορικά με Κύπριους”, όπως αναφέρεται επί λέξει, “που διατηρούσαν λογαριασμούς στο εξωτερικό”.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο Υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας απάντησε θετικά στο αίτημα των κυπριακών Αρχών. Ενημέρωσε μάλιστα ότι τα στοιχεία θα σταλούν από τις Ομοσπονδιακές Αρχές της Γερμανίας. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν αποσταλεί οι πληροφορίες.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνει πάντως ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις ενέργειες για λήψη των στοιχείων.

Πάντως δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για τον αριθμό των Κυπρίων που εμπλέκονται στη λίστα Μπόργιανς, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι υπάρχει κυπριακή εμπλοκή, με το εύρος της να αναμένεται να διαφανεί, αφότου σταλούν τα στοιχεία από τη Γερμανία.

Στο ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ σημειώνεται  ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πόσοι Κύπριοι εμπλέκονται, αλλά πόσα είναι τα χρήματα που κρύφτηκαν από τις φορολογικές αρχές και ακόμη πιο σημαντικό, πόσα χρήματα θα  επιστρέψουν στο κράτος, μέσα από τις έρευνες.

11χιλιάδες Ελληνες καταθέτες μέχρι και αρχηγοί κομμάτων 

Στο ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ σημειώνεται  ότι ο κύριος Μπόργιανς παρέδωσε στις ελληνικές Αρχές, λίστα με περίπου 11 χιλιάδες Έλληνες καταθέτες. Αφορούσε δισεκατομμύρια ευρώ και ενέπλεκε σε αδικήματα φοροδιαφυγής μέχρι και Αρχηγούς κομμάτων.

Τι λέει ο ΥΠΟΙΚ 

Σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ χθες βράδυ ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στην λίστα Μπόργιανς, καθώς επίσης και για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Ο κ.Γεωργιάδης απάντησε στα όσα μέσω της Σημερινής καταλόγισε στο Υπουργείο του ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΚΔ δεν έχει όλα τα ονόματα Κυπρίων υπόπτων για φοροδιαφυγή και ότι ο ίδιος μπορεί να βοηθήσει για την εξασφάλισή τους.

Αναφορικά με την λίστα Μπόργιανς, ο κ.Γεωργιάδης είπε ότι εδώ και μήνες επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του κρατιδίου της  Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς. “Δεν έχει προκύψει κάτι, αλλά είναι θέμα χρόνου να υπάρξει πληροφόρηση. Δεν υπάρχει προς το παρόν πληροφόρηση για το μέγεθος της εμπλοκής των Κυπρίων και αν προκύπτει κάποιο ζήτημα”, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

“Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ξεκινά σημείωσε μια νέα μορφή πληροφόρησης”, συμπλήρωσε.

Σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ, ο Υπουργός δεν σχολίασε τις αναφορές Φαλτσιανί. «Έχουμε λάβει πληροφόρηση», είπε λακωνικά ενώ συμπλήρωσε ότι οι φοροφυγάδες είναι «μπροστά μας σε κάποιες περιπτώσεις» και έχουν ονοματεπώνυμο. Ο κ.Γεωργιάδης είπε ότι η λαβίδα των φορολογικών αρχών «τσιμπά συνεχώς» όσους διαφεύγουν. Τα ποσά σημείωσε που είναι προς είσπραξη αυξήθηκαν και αυτό είναι θετικό και όχι αρνητικό όπως αφέθηκε να εννοηθεί.

Κληθείς να απαντήσει στο δημοσίευμα της Guardian για τις πολιτογραφήσεις ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κύπρος είναι ανοικτή οικονομία και ανοικτός επενδυτικός προορισμός (εξήγησε ότι επενδύσεις έγιναν σε μαρίνες, καζίνο, φαρμακοβιομηχανίες, ακίνητα). Το σχέδιο της Κύπρου (για τις πολιτογραφήσεις) είναι περιορισμένο σε έκταση. Ρώσοι πολίτες και επιχειρηματίες υψηλής επιχειρηματικής τάξης βρίσκονται και σε άλλες χώρες. Τέτοια δημοσιεύματα πρόσθεσε, είναι υπερβολικά και λανθασμένα.

Οι πολιτογραφήσεις, είπε, δεν είναι συνδεδεμένες μόνο με αγορά ακινήτων. Κληθείς να απαντήσει αν αυτό θα αποτελέσει μια νέα φούσκα, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι το σχέδιο τυγχάνει παρακολούθησης και αξιολόγησης. «Φούσκα σε ένα τομέα των ακινήτων χωρίς υπερδανεισμό είναι δύσκολο να προκύψει» σημείωσε. «Απέχουμε πολύ από φαινόμενα φούσκας».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι υπάρχει  στενή επαφή με ευρωπαϊκές αρχές, χαρακτηρίζοντας αυτά τα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μια δυο φορές τον χρόνο, ως υποβολιμαία.