Μέρκελ:Μόνο με τη Ρωσία μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στην Ευρώπη

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι «η ασφάλεια στην Ευρώπη, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά μόνον μαζί με τη Ρωσία».German Chancellor Merkel attends New Year's Reception

«Αυτός είναι ο λόγος που οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό», είπε η επικεφαλής της γερμανικής Κυβέρνησης, αναφερόμενη εμμέσως στην ουκρανική κρίση.

«Προσπαθούμε να κάνουμε έναν διάλογο με τη Ρωσία», σημείωσε.

Η κ. Μέρκελ έκανε αυτή τη δήλωση στην Κσίζοβα, στη νοτιοδυτική Πολωνία, κατά τη διάρκεια μιας τελετής για την 25η επέτειο από την ιστορική συμφιλίωση της Γερμανίας με τον ανατολικό της γείτονα, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα διέρχονται τη σοβαρότερη κρίση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου λόγω του ρόλου που προσάπτεται στη Ρωσία στην ουκρανική σύρραξη.

Υπενθυμίζοντας στην παρέμβασή της ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας παραβιάστηκε, η κ. Μέρκελ επισήμανε επίσης απευθυνόμενη στους Πολωνούς, οι οποίοι ανησυχούν για την κατάσταση πέραν των ανατολικών τους συνόρων, ότι «η αλληλεγγύη του NATO αφορά όλα τα μέλη του» και ότι η Γερμανία θα εφαρμόσει την αρχή αυτή στην περίπτωση που καταστεί αναγκαίο.

Αναγνωρίζοντας για μια ακόμη φορά την ευθύνη των Γερμανών για τη φρίκη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν απέφυγε να αναφερθεί σε ένα ακανθώδες ζήτημα για τις διμερείς σχέσεις, την εκδίωξη των Γερμανών το 1945 από εδάφη που κατέλαβε η Πολωνία.

«Ο διωγμός τους ήταν παράνομος» αλλά ευεξήγητος μετά τα εγκλήματα που είχε διαπράξει η ναζιστική Γερμανία, είπε.

Ο τόπος όπου η κ. Μέρκελ συναντήθηκε με την Πολωνή Πρωθυπουργό Έβα Κόπατς, η Κάτω Σιλεσία, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τις πολωνογερμανικές σχέσεις.

Στην Κσίζοβα ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ είχε παραστεί σε μια θεία λειτουργία την 12η Νοεμβρίου 1989, δύο ημέρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, μαζί με τον πρώτο μη κομμουνιστή Πρωθυπουργό της σύγχρονης ιστορίας της Πολωνίας, τον Ταντέους Μαζιοβιέτσκι.

Η συνάντηση εκείνη είχε ερμηνευθεί ως επίδειξη της βούλησης των δύο πλευρών να προωθήσουν τη “συμφιλίωση” μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.