Αναβρασμός και κορύφωση της αγωνίας υπαλλήλων ΚΑ για το Ταμείο Προνοίας

 

*Δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και για κινητοποιήσεις καθότι η απαίτηση του για ενημέρωση προσκρούει σε ώτα μη ακουόντων

Στο πιο καυτό θέμα που απασχολεί τον κάθε υπάλληλο των Κυπριακών Αερογραμμών σήμερα, (πλην των πιλότων που έχουν δικό τους χωριστό ταμείο) έχει μετατραπεί το   πρόβλημα με το ελλειμματικό ταμείο Κυπριακές_Αερογραμμές71προνοίας. Το έλλειμμα των €14 εκ που παρουσιάζει σε συνδυασμό με την έλλειψη πληροφόρησης για το πως η Εταιρεία και η Κυβέρνηση προτίθενται να το καλύψουν, δεδομένου ότι ετοιμάζεται νέο κύμα απολύσεων (300-350 άτομα), ενώ   παραμονεύει και ο κίνδυνος για κλείσιμο, ανεβάζουν την αγωνία του προσωπικού στα ύψη.

Οπως πληροφορούμαστε έχει ήδη σταλεί και νέα επιστολή στον προσωπάρχη της Εταιρείας ως επικεφαλής της Διαχειριστικής Επιτροπής και έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος και το ΔΣ της Εταιρίας για αυτό το ζήτημα, με την απαίτηση να υππάρξει τάχιστα ενημέρωση για το πως θα επιλθυθεί το πρόβλημα. Φαίνεται όμως ότι η απαίτηση για ενημέρωση προσκρούει σε ώτα μη ακουόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής φέρετια να είπε στο προσωπικό ότι ζήτησε κι αυτός ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών, όμως δεν του απαντά στο τηλέφωνο. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο αναβρασμός έχει κορυφωθεί σε σημείο που ορισμένοι δεν αποκλείουν την πραγματοποίηση προειδοποιητικης στασης εργασιας (είτε με τη συγκατάθεση είτε χωρίς τη συγκατάθεση των Συντεχνιών).

Ο Υπουργός Οικονομικών στις 19 Ιουλίου 2013 έδωσε μια επιστολή στο προσωπικό με την οποία φέρεται να διαβεβαίωνε ότι το έλλειμμα στο ταμείο προνοίας θα καλυφθεί. Ωστόσο, υπάρχει καχυποψία ανάμεσα στους εργαζόμενους καθότι επανειλημμένα έχει ζητηθεί να γίνουν καταθέσεις στο λογαριασμό του ταμείου για να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος και να αυξηθεί η ρευστότητά του, η οποία λιγοστεύει λόγω των συνεχών απολύσεων, όμως δεν έγινε ότι έπρεπε προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην τελευταία επιστολή τους προς τη Διαχειριστική Επιτροπή οι υπάλληλοι επικαλούνται τις πληροφορίες που δημοσιεύονται και αναφέρονται σε έκτακτο σχέδιο διάσωσης που προνοεί  περαιτέρω πλεονασμούς της τάξης των 300 και πλέον εργαζομένων. Και υπογραμμίζεται:. <<Οι ανησυχίες μας σε σχέση με το Ταμείο Προνοίας μας κορυφώνονται, ειδικά ενόψει της παντελούς έλλειψης ενημέρωσης των μελών του Ταμείου από τη Διαχειριστική Επιτροπή.  Διερωτόμαστε με τι λεφτά θα γίνουν οι αποχωρήσεις προσωπικού.  Ώς εκ τούτου, σας ενημερώνουμε εκ των προτέρων για την κάθετη διαφωνία και αντίδραση μας ως προς τα δικαιώματα μας που απορρέουν από το Ταμείο Προνοίας, σε περίπτωση που προβείτε σε πλεονασμούς χωρίς τη πλήρη πληρωμή με άμεσα ρευστοποιήσιμους τρόπους αλλά παράλληλα και χωρίς τη πλήρη εξασφάλιση με επίσης άμεσα ρευστοποιήσιμους τρόπους του προσωπικού που δεν θα πλεονάσει>>..

Με την επιστολή τους οι εργαζόμενοι απαιτούν για ακόμα μια φορά την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης του Ταμείου με σκοπό τη πλήρη ενημέρωση των μελών εφ’ όλης της ύλης που άπτεται των υποχρεώσεων της Εταιρείας προς το Ταμείο, τα υπόλοιπα και ελλείματα όλων των λογαριασμών, τις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργού αναφορικά με την Εγγυητική του επιστολή και το αντίκρυσμα της.

Πάντως το προσωπικό προειδοποιεί καταλήγοντας πως <<σε περίπτωση άρνησης ή/και αποτυχίας σας να ενεργήσετε αποτελεσματικά για να διασφαλίσετε πλήρως όλες τις οφειλές της Εταιρείας προς όλους τους λογαριασμούς του Ταμείου Προνοίας μας, θα σας θεωρήσουμε και προσωπικά υπεύθυνους με όλες τις νομικές επιπτώσεις που προκύπτουν, γι’ αυτό επιφυλάττουμε πλήρως όλα τα νόμιμα δικαιώματα μας.>>.