Εξι λόγοι για τους οποίους οι πιλότοι ζητούν παραίτηση Υπ. Συγκοινωνιών

 

Την παραίτηση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Μάριου Δημητράδη ζητά με ανακοίνωσή της η συντεχνία των πιλότων στις Κυπριακές Αερογραμμές (ΠΑΣΥΠΙ) επικαλούμενη έξι λόγους.__

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΠΙ, «η  διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή, την οποία ο ίδιος ξεκίνησε, χειραγωγήθηκε με απώτερο σκοπό να κλείσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές και να παραδοθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας και του κράτους σχεδόν δωρεάν στις δύο ξένες εταιρείες που επέλεξαν».

Κατηγορεί τον Υπουργό Συγκοινωνιών ότι «απέκλεισαν άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές βασιζόμενοι σε `ποιοτικά` κριτήρια και μετά αποφάσισαν να ξανακαλέσουν ορισμένους», κάτι, που, όπως αναφέρεται, «επιβεβαιώνεται από την τοποθέτηση του Υπουργού ενώπιον των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής καθώς επίσης και τη αυριανή συνάντηση ενός από τους επενδυτές που αποκλείστηκε και της KPMG».

Οι Πιλότοι κατηγορούν τον κ. Δημητριάδη ότι δεν απάντησε γραπτώς στις παρατηρήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού όπως καταγράφονται στην επιστολή προς την Κυπριακή κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2014 και διατυπώνουν την άποψη ότι «αυτό έγινε σκόπιμα έτσι ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες αρνητικής απάντησης στο αίτημα της Κύπρου για έγκριση των κρατικών ενισχύσεων».

Κατά την ΠΑΣΥΠΙ, ο κ. Δημητριάδης δεν έλαβε καθόλου υπόψη τον πρώην σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις αερομεταφορές και συμπεριφέρθηκε αλαζονικά όταν συναντήθηκε μαζί του, ενώ «άφησε την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στο σκοτάδι τόσο σε σχέση με την επιλογή των δύο επενδυτών όσο και σε σχέση με το νέο `σχέδιο`».

Τέλος, οι Πιλότοι, υποστηρίζουν ότι ο κ. Δημητριάδης δεν έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες όπως έχουν προβεί οι υπουργοί αριθμού χωρών της ΕΕ οι οποίοι υποστήριξαν τους εθνικούς τους αερομεταφορείς στις Βρυξέλλες και εγκρίθηκαν οι κρατικές ενισχύσεις που εδόθησαν από τα αντίστοιχα κράτη.