Ωμή δήλωση Υπουργού Συγκοινωνιών:«Ούτε σεντ για τις Κ.Αερογραμμές» ( ! )

 

Την ίδια ώρα που οι Κυπριακές Αερογραμμές πνέουν τα λοίσθια και   υφίστανται   πρωτοφανή ζημιά λόγω των συνεχών δηλώσεων ή υπονοουμένων που διαμόρφωσαν εικόνα περί επικείμενου κλεισίματός τους, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων κ. Μάριος Δημητριάδης για μια ακόμη φορά άδειασε την Εταιρεία. Το όλο πνεύμα των δηλώσεών του επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις της και δεν πρόκειται να δώσει ευκαιρία επιβίωσης σε ένα οργανισμό που για 67 χρόνια υπηρετεί την Κύπρο προσφέροντας νευραλγικής σημασίας υπηρεσίες.__

Η Κυβέρνηση, είπε σε δηλώσεις του δεν πρόκειται να βάλει χρήματα στις Κυπριακές Αερογραμμές, με κίνδυνο να κριθεί αυτό ως παράνομη κρατική ενίσχυση. Σε ερώτηση επίσης για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει στρατηγικός επενδυτής, ο Υπουργός είπε ότι «όσον αφορά τον κίνδυνο να κλείσει η εταιρεία από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει».
Είπε, επίσης, ότι η περίπτωση των Κυπριακών Αερογραμμών δεν πρέπει να συγκρίνεται με τις περιπτώσεις των αερογραμμών σε Τσεχία και Μάλτα, καθώς «η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική», ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσει η εταιρεία.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Δημητριάδης απάντησε και στις κατηγορίες της συντεχνίας των πιλότων για τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, αλλά και στο αίτημα να παραιτηθεί, λέγοντας ότι «ήταν μια ανοιχτή και διάφανης διαδικασία, μέσα από την οποία διαφάνηκε ότι δεν ήταν τόσο σημαντικό το ενδιαφέρον».

Πρόσθεσε ότι για όλες τις κατηγορίες υπήρξε απάντηση στη Βουλή, ενώ επανέλαβε τη δήλωσή του ότι αν υπάρχει οποιοσδήποτε σοβαρός επενδυτής που ενδιαφέρεται για τις ΚΑ, «είμαστε έτοιμοι να τον ακούσουμε».

Αναφορικά με την έγκριση της Κομισιόν που πέτυχαν ομόλογοί του για ενίσχυση αεροπορικών εταιρειών σε Τσεχία και Μάλτα, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι το θέμα το χειρίζεται ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ επεσήμανε ότι «η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική».

«Στην περίπτωση των ΚΑ μιλάμε για δεύτερη κρατική ενίσχυση, δεύτερη αναδιάρθρωση μέσα σε δέκα χρόνια, κάτι που δεν συμβαίνει στις άλλες περιπτώσεις», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι θα πρέπει να γίνεται αναφορά σε παρόμοια παραδείγματα.

Σε ερώτηση για τις πιθανότητες επιβίωσης της εταιρείας, αν είχε αποφευχθεί η κρατική χορηγία των 83 εκ. τον Δεκέμβριο του 2012, είπε ότι σίγουρα δεν θα υπήρχε θέμα να μην κηρυχθούν οι ενισχύσεις που δόθηκαν χωρίς την έγκριση της Επιτροπής παράνομες, εφόσον προηγήθηκαν ενισχύσεις του 2007.

Συμπλήρωσε πάντως ότι θέση της Κυβέρνησης για τις αερογραμμές ήταν πάντα πως χρειάζεται στρατηγικός επενδυτής.Πρόσθεσε ότι το θέμα το χειρίζεται ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, όπως είπε, έκανε πάρα πολλές προσπάθειες, ενώ επισκέφτηκε τη νέα Επίτροπο Ανταγωνισμού τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Γενικότερα, είπε ότι ετοιμάζεται από το ΔΣ των ΚΑ σχέδιο για να μπορέσει η εταιρεία να καταστεί βιώσιμη, ενώ παρέπεμψε για λεπτομέρειες του σχεδίου στο ΔΣ.Το Σχέδιο αυτό ωστόσο έχει ήδη χαρακτηριστεί καταστροφικό από τις πέντε Συντεχνίες.

Αναδιάρθρωση Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας

Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για αυτονόμηση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ενώ η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωση του Τμήματος υπολογίζεται ότι θα πάρει μέχρι και δύο χρόνια.
Όπως δήλωσε ο Μάριος Δημητριάδης, θα κατατεθεί πρόταση για την πολιτική απόφαση για την αναδιάρθρωση του Τμήματος, με τελικό στόχο την αυτονόμησή του, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.Είπε ότι αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του Τμήματος και γίνεται βάσει μιας μελέτης από το Eurocontrol.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η πρώτη φάση της μελέτης αυτής, αναφορικά με τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα θέματα αεροναυτιλίας, έχει τελειώσει και τίθεται σε εφαρμογή, ενώ έχει διοριστεί και Διευθυντής Έργου, με στόχο να υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ερωτηθείς για τη νέα μορφή του ΤΠΑ είπε ότι όσον αφορά τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας, θα πρόκειται για μια εταιρεία, η οποία θα ανήκει 100% στο κράτος, ενώ για το ΤΠΑ θα δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα υπάγεται στο κράτος, ενώ η πολιτική ευθύνη θα παραμείνει στο Υπουργείο.