Θα πέσει και το τελευταίο …φύλλο συκής ( ;)

Τώρα που πλησιάζει η διάσκεψη της Γενεύης  και οι αρχηγοί των κομμάτων θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στο «τελευταίο παιγνίδι»-όπως αποκάλεσε την επικείμενη Διάσκεψη ο Αιντε-ας ελπίσουμε πως όλα τα κόμματα μακρυά από συνθήματα, βαρύγδουπες διακηρύξεις, αοριστολογίες και ευσεβοποθισμούς,  θα τοποθετηθούν με ανοικτά χαρτιά.

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Με ειλικρίνεια και σαφήνεια, να μιλήσουν στο λαό και στους πολίτες οι οποίοι αναμένουν με αγωνία να ενημερωθούν για τις πραγματικές τους θέσεις, και ποιές πάγιες αρχές τους είναι έτοιμα να αναθεωρήσουν ή εγκαταλείψουν.

Το μείζον ερώτημα που εγείρεται και γύρω από αυτό επικεντρώνονται αντιπαραθέσεις, διαφωνίες επιθέσεις και μειωτικές αναφορές μεταξύ των κομμάτων, είναι το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και ποιές δυνάμεις θα  κληθούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της λύσης αν και εφόσον επιτευχθεί.

Η Τουρκία και οι εκπρόσωποι του κατοχικού καθεστώτος ούτε να ακούσουν δεν θέλουν περι  αποχώρησης  τουρκικών στρατεύματων  και  τερματισμό των εγγυήσεων.

Και επειδή δεν χρειάζεται να πάμε στο Κραν Μοντανά για να μάθουμε τις τουρκικές θέσεις, οφείλουν να μας ενημερώσουν εμας τους θνητούς πολίτες, ποιά μασκαράτα ετοιμάζουν και υπο ποίαν συγκάλυψη θα τετραγωνίσουν τον κύκλο, ώστε η Τουρκία να μην αντιδρά και να δεχθεί λύση που θα την βολεύει. Οταν ο πρόεδος του ΔΗΣΥ μας συστείνει να « προετοιμαστούμε στο ενδεχόμενο η Τουρκία να κάνει κάποια κίνηση», σίγουρα θα γνωρίζει κάτι περισσότερο από εμάς. Αλλωστε πρόσφατα ήταν στις ΗΠΑ και θα αξιοποίησε το χρόνο του σε επαφές και διαβουλεύσεις. ΄Η όταν ο Αντρος Κυπριανού δηλώνει εμφαντικά πως «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε επεμβατικά ή εγγυητικά δικαιώματα από την Τουρκία» αλλά προσθέτει, πως «η πρόταση που κατατέθηκε  από τον κ. Αναστασιάδη σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση  αποτελεί καλή βάση για τη διεξαγωγή περαιτέρω συζητήσεων» τι εννοεί;Μήπως ένα μελλούμενο σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών εγγυητριών δυνάμεων υπο τις οδηγίες του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ και συμπτωματικά συμπατριώτη και φίλου του ΄Αιντε;

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ παλαιότερα  αξίωνε έντονα και ήταν πάγια συνεδριακή θέση του κόμματος, πως σε μια διεθνή διάσκεψη για το κυπριακό, θα πρέπει να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.Εντούτοις:Πέρασε στα ψιλά και ούτε καν σχολιάστηκε από την ηγεσία του κόμματος, η θέση της Ρωσίας πως στη διάσκεψη της Γενεύης θα έπρεπε να είχαν προσκληθεί και να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πώς και γιατί εγκαταλείφθηκε αυτή η θέση οδηγεί τον κάθε λογικά σκεπτόμενο πολίτη να διερωτηθεί:

Δεν ενοχλείται η ηγεσία του ΑΚΕΛ όταν στη διάσκεψη θα μετέχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις Αγγλία,Τουρκία και Ελλάδα που «συμπτωματικά» είναι  όλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ;

Δεν την ενοχλεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Αγγλίας και οι μυστικές διαβουλεύσεις με την Τουρκία;

Σκέψεις  για προβληματισμό

Μήπως μετά την ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου θα φτάσουμε και στα ύστερα να δούμε το νησί να απαλλάσσεται μεν από τον τουρκικό στρατό αλλά οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ: Τουρκία, Αγγλία,Ελλάδα, ΗΠΑ να νομιμοποιούν την παραμονή τους  στο νησί εν είδει ειρηνευτικών δυνάμεων;

Οι Τούρκοι στρατιώτες θα βγάλουν τις τούρκικες στολές και θα φορέσουν ΝΑΤΟϊκές;

Ο ΔΗΣΥ ήταν, είναι και παραμένει ένθερμος υποστηρικτής του ΝΑΤΟ. Είναι γνωστές οι θέσεις που διατύπωνε προεκλογικά  υπέρ της ένταξης της Κύπρου στον  Συνεταιρισμό για την ειρήνη γνωστός ως προθάλαμος του ΝΑΤΟ .Τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ισχυρές ενστάσεις και η μόνη δύναμη που αντιτίθετο σφόδρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήταν το ΑΚΕΛ.

Μετά που διέβη τον Ρουβίκωνα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επισκεπτόμενος πέρσι τους Τσαβούσογλου και  Νταβούτογλου στην Τουρκία, για να μάθει τάχατες τις θέσεις τους, ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα; θα υποχρεώσει τα κομματικά μέλη να καταπιούν και αυτή την υποχώρηση;Θα τους απαγγέλλουν από την μια, τσιτάτα του Λένι και από την άλλη, θα αποδέχονται την παρουσία της αιμοσταγούς βορειοατλαντικής συμμορίας η οποία ευθύνεται κύρια για τη συνωμοσία σε βάρος της Κύπρου το 1974;

Θα τολμήσει η ηγεσία του ΑΚΕΛ να πετάξει και το τελευταίο φύλλο συκής που ξεχώριζε το κόμμα της εργατικής τάξης άπο την άκρα δεξιά και τα αστικά κόμματα;

Μετά το σοκ που προκάλεσε το πολύκροτο ναυάγιο της παρολίγον συνεργασίας ΑΚΕΛ  με τον νεοφιλελεύθερο επιχειρηματία Μάικ Σπανό , τις διαβεβαιώσεις που έδιναν οι Αντρος Κυπριανού και Στέφανος Στεφάνου, 24 μόνο ώρες πριν  τη διάλυση του «πολιτικού αρραβώνα» τους ότι όλα βρίσκονταν στην σωστή πορεία, δεν πείθει πλέον ο λόγος της ηγεσίας του ΑΚΕΛ.Εχει χάσει την αξιοπιστία της κι όσο και αν προσπαθει να αποδείξει την συνέπεια της σε θέσεις αρχών, η μνήμη θέλοντας και μη ανακαλεί το πρόσφατο πολιτικό στραπάτσο και πολλά άλλα.

Οταν για την ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν ήταν προπατορικό αμάρτημα το βιογραφικό του  Μάικ Σπανού που χαρακτήριζε την Τρόικα ως ναυγοσώστες της Κυπριακής οικονομίας,μηπως  δεν θεωρεί πια ως προπατορικό αμάρτημα και την αποδοχή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο νησί που θα παρουσιάζονται μασκαρεμένες ως «ειρηνευτικές δυνάμεις» ;

Οι προτάσεις Ροουζ Γκότεμελλερ και η ικανοποίηση Κασουλίδη

Πάντως πολλές συμπτώσεις εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό.

Τη περασμένη Δευτέρα 19 Ιουνίου ο ΥΠΕΞ κ.Ι.Κασουλίδης κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε  στο Λουξεμβούργο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller για τη συνεργασία ΕΕ- ΝΑΤΟ, χωρίς αποκλεισμούς κρατών μελών της ΕΕ, που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ.Ο κ Κασουλίδης στην παρέμβαση του  καλωσόρισε τα σχόλια της κ. Rose Gottemoeller  «για την ανάγκη συνεργασίας ΕΕ – ΝΑΤΟ»και εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών, λέγοντας ότι «αυτή θα πρέπει να συνεχίσει να πραγματοποιείται στη βάση των γνωστών αρχών και παραμέτρων, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών της ΕΕ και όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ σε όλες τις πτυχές της συνεργασίας».(!!!)

Μήπως το Κυπριακό θα είναι μια παράπλευρη πτυχή;

Ταφόπλακα στην Κύπρο

Οσοι γνοιάζονται για το μέλλον της Αριστεράς στην Κύπρο , παρακολουθούν με αισθήματα οργής και θλίψης,  την ολισθηρή πορεία της  σημερινής ηγεσίας του ιστορικού αυτού κόμματος.  Σε ένα δρόμο οπισθοχωρήσεων, ο οποίος, δυστυχώς, σε τούτες τις κρίσιμες ώρες βλάπτει τα μέγιστα την Κύπρο και το λαό μας.

Αν η ηγεσία του ΑΚΕΛ διευκολύνει τον δρόμο για να κλείσει άρον – άρον το Κυπριακό με μια απαράδεκτη λύση, για την οποία πιέζουν φορτικά ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ και το λόμπι των   ενεργειακών κολοσσών, που θέλουν να εκμεταλλευτούν   τα υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου και της περιοχής, και αποδεχθεί να αλυσοδεθεί η Κύπρος στο άρμα του ΝΑΤΟ, τότε δεν θα ευθύνεται μόνο για την   ταφόπλακα στην επαναστατικότητα του ΑΚΕΛ.Θα ευθύνεται για την ταφόπλακα πάνω στο κορμί της Κύπρου.Και θα χαραμίσει τη  θυσία τόσων χιλιάδων που αγωνίστηκαν  για την ελευθερία και αντιστάθηκαν σε κάθε ΝΑΤΟϊκό σχέδιο τα τελευταία πενήντα χρόνια.

(Δημοσιεύθηκε στην εφ.ΣΗΜΕΡΙΝΗ στις 25 Ιουνίου)