Hπια αντίδραση UNESCO για την προσπάθεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί

 

Με έμμεσο τρόπο, αλλά με την θέση ότι για την UNESCO η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, εξέφρασε την αντίθεσή imagewτου σε οποιαδήποτε άλλη χρήση της, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του διεθνούς οργανισμό, που βρέθηκε σήμερα στην Ελλάδα. Δεχόμενος δε την διαμαρτυρία του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, για την χθεσινή προκλητική, για την Αθήνα, ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης να δεχτεί αλλά και να προβάλει τηλεοπτικά θρησκευτική τελετή εντός του ιστορικού ναού, ο Φραντσέσκο Μπανταρίν, είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η UNESCO αναγκάζεται να εγκαλέσει την Άγκυρα για αυτό το θέμα.

Η Ελλάδα επισήμως  καταδικάζει την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων μέσα στην  Αγία Σοφία, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας

«Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει» τονίζεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και και καλείται η Τουρκία «να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

Στο μεταξύ, την στήριξη της UNESCO για το θέμα ζήτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σε συνάντηση που είχε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του διεθνούς οργανισμού Φραντσέσκο Μπανταρίν. Ο κ. Αμανατίδης κατήγγειλε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός του μνημείου, παρουσία κυβερνητικού αξιωματούχου. Η πράξη αυτή, όπως είπε , θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και τον συμβολισμό του μνημείου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε την πρόθεση της Ελλάδας να ενημερώσει σχετικά όλες τις εθνικές επιτροπές της UNESCO και ζήτησε την παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ώστε να συνδράμει στην προστασία της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Μπανταρίν και υπογράμμισε ότι «η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο». «Δεν είναι η πρώτη φορά, έχουμε πει στην τουρκική κυβέρνηση ότι πρέπει να μείνει ως έχει και θα το επαναλάβουμε», είπε χαρακτηριστικά.