Πλούτη 2 δισ., στο θησαυροφυλάκιο του Ισλαμικού χαλιφάτου

 

Aπο 1000 στρατιώτες το 2012 σήμερα αριθμούν 80.000

Το Ισλαμικό Κράτος, αυτή η ομάδα των τζιχαντιστών που αυτοαποκαλείται Χαλιφάτο και επιβάλλει με βία και αίμα τον ισλαμικό νόμο σε μια μεγάλη γεωγραφική έκταση μεταξύ Συρίας και Ιράκ, την οποία ελέγχει στρατιωτικά, είναι διαφορετικό από τις άλλες ομάδες τρομοκρατών του πλανήτη.

Καμία άλλη οργάνωση αυτού του τύπου δεν ελέγχει μια τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή, καμία άλλη δεν έχει τόσα χρήματα, καμία άλλη δεν είναι τόσο ικανή να προσηλυτίζει νέους στρατιώτες και να κάνει επικοινωνιακές εκστρατείες σε όλο τον πλανήτη.

islamiko halif 3
Το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Matter συγκρίνει το Ισλαμικό κράτος με μια επιχείρηση start-up η οποία βρίσκεται «σε πλήρη ανάπτυξη, είναι καταστροφική και άγρια». Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, εξάλλου, δημοσιεύει ετησίως μια έκθεση πεπραγμένων, εκατοντάδων σελίδων, όπως κάθε άλλη επιχείρηση.

Κυρίως έχει χρήματα. Το Ισλαμικό Κράτος είναι μακράν η πιο πλούσια τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, με ένα θησαυροφυλάκιο που εγγίζει τα 2 δισ. δολάρια χάρη στις στρατιωτικές νίκες των τελευταίων μηνών. Συγκριτικά, οι Ταλιμπάν και η Χεζμπολά διαθέτουν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ενώ η οργάνωση FARC έχει 350 εκατομμύρια.

Ενα μεγάλο μέρος αυτού του πακτωλού προέρχεται από τις πετρελαιοπηγές που η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ελέγχει, όπως δείχνει παραπάνω το σχεδιάγραμμα που δημοσίευσε το Matter.

Αν το Ισλαμικό Κράτος ήταν ήδη κράτος, ο πληθυσμός του θα ήταν 6 εκατομμύρια κάτοικοι (όσο η Νικαράγουα), η έκτασή του (η οποία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα) θα ήταν 90.000  km² σε μια έκταση που περιλαμβάνεται στο τρίγωνο μεταξύ των πόλεων Ράκα στη Συρία και Μοσούλης-Φαλούτζα στο Ιράκ, ήτοι αντίστοιχο με την Πορτογαλία.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει το πόσο αυξήθηκαν οι στρατιώτες της οργάνωσης -η οποία αυτοαποκαλούνταν ως πρόσφατα Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε- οι οποίοι ενώ το 2012 ήταν 1.000 σήμερα μετρώνται σε 80.000. Μια αύξηση ****η οποία θα έκανε κάθε start-up της Σίλικον Βάλεϊ να ζηλέψει.