Σφαγή με τσεκούρια και μπαλτάδες σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ

Ανάβει ξανά το φιτίλι μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μετά την αιματηρή επίθεση σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσσερις Ισραηλινοί, ενώ τουλάχιστον οκτώ έχουν τραυματιστεί.

«Δύο τρομοκράτες εισέβαλαν στη συναγωγή στη συνοικία Χαρ Νοφ. Επιτέθηκαν με τσεκούρι, μαχαίρι και ένα πιστόλι. Τέσσερις πιστοί σκοτώθηκαν. Οι αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο πυροβόλησαν και σκότωσαν τους δύο τρομοκράτες», διευκρίνισε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι.
Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι τέσσερις πιστοί και δύο αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, καθώς και ότι οι δράστες της επίθεσης ήταν Παλαιστίνιοι από την Ανατολική Ιερουσαλήμ.newego_LARGE_t_1101_54424605_type12128
Η συνοικία Χαρ Χοφ κατοικείται από ορθόδοξους εβραίους και βρίσκεται στη Δυτική Ιερουσαλήμ.
Εικόνες που αναρτήθηκαν στο Twitter από Ισραηλινό εκπρόσωπο του στρατού δείχνει μέσα στο χώρο της επίθεσης έναν ματωμένο μπαλτά που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες.
Φαίνονται επίσης σώματα να κείτονται ανάμεσα σε έδρανα και καρέκλες πάνω στο πλημμυρισμένο από το αίμα δάπεδο και τα πρόσωπά τους είναι καλυμμένα με τα ειδικά καλύμματα της προσευχής.

«Προσπάθησα να ξεφύγω. Ο άνδρας με το μαχαίρι με πλησίασε. Υπήρχε μία καρέκλα και ένα τραπέζι ανάμεσά μας. Το σάλι μου πιάστηκε. Το άφησα εκεί και έφυγα», είπε στο Channel 2, ένας Ισραηλινός που κατάφερε να διαφύγει από τη μανία των επιτιθέμενων.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφλεντ χαρακτήρισε την επίθεση ως «τρομοκρατική», τονίζοντας στο BBC, ότι οι δράστες σκοτώθηκαν στην είσοδο του κτηρίου, ενώ δεν υπήρχαν άλλοι εμπλεκόμενοι.
Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP)- που ίδρυσε το 1968 ο Ζορζ Χαμπάς- .newego_LARGE_t_1101_54424600_type12128

Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, οι Ταξιαρχίες του Αμπού Άλι Μούσταφα, κάλεσε τους ένοπλους Παλαιστινίους με ανακοίνωσή της να «ενώσουν τις δυνάμεις τους στην αντίσταση κατά της (ισραηλινής) κατοχής».

Χαιρετίζουν την επίθεση η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ

Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ χαιρέτισαν την επίθεση κατά της συναγωγής στην Ιερουσαλήμ, την αιματηρότερη επίθεση που σημειώνεται εδώ και χρόνια στην ιερή πόλη.
Η επίθεση αυτή αποτελεί «απάντηση στη δολοφονία του μάρτυρα Γιούσεφ Ραμούνι», του ισραηλινού οδηγού λεωφορείου που βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής στο λεωφορείο του, στη Δυτική Ιερουσαλήμ, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Χαμάς.newego_LARGE_t_1101_54424611_type12128

Και καθώς τις τελευταίες εβδομάδες κλιμακώνεται η ένταση γύρω από την Πλατεία των Τζαμιών, με τους Παλαιστίνιους να καταγγέλλουν ως πρόκληση τις συνεχείς επισκέψεις εβραίων εξτρεμιστών στον ιερό τόπο, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι πρόσθεσε ότι η σημερινή επίθεση αποτελεί επίσης απάντηση «στη σειρά των εγκλημάτων του ισραηλινού κατακτητή κατά του (τεμένους) Αλ Ακσα».
«Η Χαμάς απευθύνει έκκληση για τη συνέχιση των επιχειρήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος, την ώρα που σειρά επιθέσεων, κυρίως με αυτοκίνητα που στρέφονται κατά πολιτών, έχει σημειωθεί στην Ιερουσαλήμ τις τελευταίες εβδομάδες.
Από την πλευρά της, η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ θεωρεί ότι η επίθεση αποτελεί «φυσική απάντηση στα εγκλήματα του κατακτητή».newego_LARGE_t_1101_54424617_type12128

Νετανιάχου: Θα απαντήσουμε με σιδηρά πυγμή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε ως άμεσους υπεύθυνους για την υποκίνηση βίας τη Χαμάς και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, μετά την αιματηρή επίθεση στη συναγωγή.
«Η επίθεση αυτή είναι το άμεσο αποτέλεσμα της υποκίνησης βίας από τη Χαμάς και τον Αμπού Μάζεν», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ θα αντιδράσει “με σιδηρά πυγμή σε αυτές τις δολοφονίες εβραίων” που προσεύχονταν.

Καταδίκασε ο Αμπάς

Από την πλευρά του Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επίθεση.
«Η προεδρία καταδικάζει την επίθεση εναντίων Εβραίων πιστών στον τόπο λατρείας τους και καταδικάζει την δολοφονία πολιτών όποιοι κι αν είναι οι δράστες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εστάλη Reuters το πρωθυπουργικό γραφείο.