Μήνυση εναντίον της συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου για κριτικό κείμενό της κατά του ισλαμισμού


Για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου παραπέμπεται να δικαστεί η γνωστή συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου για τα διαλαμβανόμενα σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Athens Voice», ύστερα από μήνυση του  Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).imagew-4.aspx

Συγκεκριμένα, σε άρθρο της «Rock and roll will never die», που δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2015 – μία ημέρα μετά το πολύνεκρο τριπλό βομβιστικό χτύπημα στο Παρίσι – περιέλαβε  φράση που αποδίδεται στον Μάρκο Πόλο πως «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι», ενώ σε άλλο σημείο του άρθρου της χαρακτήρισε «πολεμοχαρή και φθονερή τη φύση του ισλάμ», που δεν είναι, συμπλήρωσε,  μια θρησκεία, αλλά «ιδεολογία εκβαρβαρισμού».

Στις 14 Απριλίου 2016, ο Παναγιώτης Δημητράς, επικεφαλής της οργάνωσης, κατέθεσε μήνυση για σειρά ρατσιστικών πράξεων στην Εισαγγελία Αθηνών, στην οποία περιλαμβάνεται και το κείμενο της Τριανταφύλλου.  Στις 15 Μαρτίου 2017 η Εισαγγελία άσκησε δίωξη κατά της κ. Τριανταφύλλου για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και την παρέπεμψε να δικαστεί στο Η΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, στις 21 Ιουλίου 2017.

Ο κ. Δημητράς σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων στο facebook, αναφερόμενος στην αποστροφή του Μάρκο Πόλο υποστηρίζει: «Χρειάζεται μόλις δύο λεπτά ψάξιμο στο ίντερνετ για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει εδώ. Η φράση πρωτοδημοσιεύθηκε, όπως όλα δείχνουν, στο ίντερνετ το 2008, αποδιδόμενη σε κάποιον σύγχρονο φιλόσοφο Sabieski, αγνώστων λοιπών στοιχείων, και από εκεί διάφορα ακροδεξιά και ισλαμοφοβικά websites την πήραν και την διέδωσαν αποδίδοντάς την στον Μάρκο Πόλο».

Σε δήλωσή της, που δημοσιεύεται στην Athens Voice με τον χαρακτηριστικό τίτλο «See you in court…» η Σώτη Τριανταφύλλου αναφέρει μεταξύ άλλων: « Η υπόθεση έχει μια φαιδρή πλευρά και μια σοβαρότερη: τη φαιδρή είτε τη βλέπει κανείς, είτε δεν τη βλέπει. Όσο για τη σοβαρή δεν σχετίζεται με το τι είπε ή τι δεν είπε ο …Μάρκο Πόλο, αλλά με το αν έχω δικαίωμα να εκφράζω τη γνώμη μου, έστω κι αν είναι μειονοτική ή ενοχλητική».

Το θέμα έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις  στην Ελλάδα, με την πλειονότητα του πνευματικού και επιστημονικού κόσμου να τάσσεται εναντίον της μήνυσης που κατατέθηκε κατά της συγγραφέως.