Στον Φαραώ Ψαμμήτικο τον Πρώτο, ανήκει το κολοσσιαίο άγαλμα

Το αρχαίο αιγυπτιακό άγαλμα που βρέθηκε στα λασπόνερα σε ένα προάστιο του Καΐρου, που αρχικά οι Αιγύπτιοι αλλά και όλος ο κόσμος θα ήθελε να πιστέψει πως απεικονίζει newego_LARGE_t_1101_55378994_type13172 Unknownτον Φαραώ Ραμσή ΙΙ, παρουσιάστηκε χθες στο αιγυπτιακό μουσείο και τελικά όπως έγινε γνωστό, απεικονίζει έναν άλλο αρχαίο ηγέτη.
Πιθανότατα το άγαλμα ανήκει στον πρώτο βασιλιά της 26ης δυναστείας της Αιγύπτου, στον Ψαμμήτικο τον Πρώτο.

Η μεγάλη ανακάλυψη αποκαλύφθηκε από τον υπουργό Αρχαιοτήτων Καλέντ ελ-Ενάνι στο διάσημο αιγυπτιακό μουσείο στην καρδιά του Καΐρου, εκεί όπου βρίσκονται οι σημαντικότερες αρχαιότητες της χώρας.

Ο Ελ-Ενάνι, είπε πως τα ιερογλυφικά σύμβολα και οι αρχικές μελέτες δείχνουν πως το άγαλμα είναι του Ψαμμήτικου Ι – τον πρώτο από τους τρεις βασιλιάδες της 26ης Δυναστείας Σάιτ της Αιγύπτου και την τελευταία δυναστεία προτού η Αίγυπτος πέσει στα χέρια των Περσών το 525 π.Χ.

Οι ειδικοί πίστεψαν αρχικά πως ανήκε στον Ραμσή ΙΙ, που κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν από 3.000 χρόνια.

Αλλά ο υπουργός εξήγησε πως στον πίσω πυλώνα του κορμού του αγάλματος αναγράφεται ένα από τα πέντε ονόματα του βασιλιά Ψαμμήτικου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Αν ανήκει σε αυτό το βασιλιά, τότε είναι το μεγαλύτερο άγαλμα της Ύστερης Περιόδου που ανακαλύφθηκε ποτέ στην Αίγυπτο» είπε.

Τα αποσπασματικά συντρίμμια του μεγάλου αγάλματος ανακαλύφθηκαν σε έναν λάκκο από Γερμανούς και Αιγύπτιους αρχαιολόγους στην περιοχή Ματαρέγια του Καϊρου νωρίτερα αυτό το μήνα.

Αρχικά, έγινε αντιληπτό, πως το ύψους 8 μέτρων άγαλμα θα μπορούσε να είναι ένας φόρος τιμής στον Φαραώ Ραμσή ΙΙ, που κυβέρνησε την Αίγυπτο μεταξύ 1279-1213 π.Χ., καθώς βρέθηκε κοντά στην Πύλη του Ραμσή.

Το άγαλμα θα υποβληθεί σε αποκατάσταση στο Αιγυπτιακό Μουσείο και θα εκτεθεί στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας, που έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2018.