Σκηνοθετημένο το βίντεο με τον «μικρό ήρωα της Συριας»

Εκατομμύρια θεατές από όλο τον κόσμο θαύμασαν μέσω του YouTube το μικρό αγόρι «ήρωα της Συρίας», που κατάφερε αψηφώντας  δηθεν τα πυρά να σώσει ένα κοριτσάκι. Μερικές ημέρες αργότερα αποκαλύφθηκε στο BBC, ότι το βίντεο αυτό είναι κατασκεύασμα νορβηγών κινηματογραφιστών. Οι Νορβηγοί λένε ότι το βίντεο αυτό γυρίστηκε τον Μάιο του 2014 στην Μάλτα, με βασικό τους μέλημα να φαίνεται πολύ πειστικό.fakesyriavid

Μιλώντας στο BBC, o 34χρονος σκηνοθέτης Λαρς Κλέβμπεργκ, δήλωσε ότι έγραψε το σενάριο γι’ αυτό το βιντεάκι βλέποντας από τα διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία τις συγκρούσεις στη Συρία και υποστηρίζει ότι εσκεμμένα παρουσίασε την ταινία ως πραγματική με σκοπό να δημιουργήσει συζήτηση και να ταρακουνήσει την κοινή γνώμη για τα παιδιά που σκοτώνονται στις εμπόλεμες ζώνες.

«Στόχος μου ήταν μα κάνω ένα βίντεο που να μοιάζει πραγματικό και πιστευτό από όλο τον κόσμο, ο οποίος θα το μοιράζονταν και θα γέμιζε ελπίδα» δήλωσε ο νορβηγός σκηνοθέτης.

«Η ταινία γυρίστηκε στη Μάλτα τον Μάιο από μια ομάδα που είχε χρησιμοποιηθεί για άλλες διάσημες ταινίες όπως η “Τροία” και “Gladiator”, ενώ το μικρό αγόρι και το κορίτσι είναι επαγγελματίες ηθοποιοί από τη Μάλτα. Οι φωνές στο παρασκήνιο είναι από σύριους πρόσφυγες που ζουν στη Μάλτα», είπε ο Λαρς Κλέβμπεργκ.

«Βγάζοντας αυτό το φιλμ – που φαίνεται αυθεντικό – προσδοκούμε να είναι ένα εργαλείο για την κοινή γνώμη ούτως ώστε να προκαλέσει την προσοχή, το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του κόσμου και να αρχίσει μια συζήτηση για τα παιδιά και τον πόλεμο. Τέλος θέλουμε να δούμε πως θα ανταποκριθούν τα ΜΜΕ όλου του κόσμου με το βίντεο  και το θέμα αυτό» τόνισε ο Λαρς Κλέβμπεργκ.