Σύνοδος G20: Η Δύση απειλεί με νέες κυρώσεις τη Ρωσία

 

articleGal_46342_50923.w_hr

Οι G-20 βρέθηκαν αντιμέτωποι με διαδηλωτές και το κύμα καύσωνα που πλήττει την χώρα

Το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με φόντο την ουκρανική κρίση της εγείρουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, την ώρα που η Μόσχα απαντά πως για τη  νέα κλιμάκωση ευθύνεται το καθεστώς   του Κιέβου και επικαλείται στήριξη των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών κατά των οικονομικών μέτρων εναντίον της. «Η ρωσική επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία είναι απειλή για τον κόσμο» λέει ο Ομπάμα από τη Σύνοδο των G20, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει πως «μένει στη διάθεσή μας και το εργαλείο των οικονομικών κυρώσεων».

Στο διπλωματικό πεδίο, η Σύνοδος των G20 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας έχει μετατραπεί σε σκηνικό αντιπαράθεσης για την Ουκρανία: Πούτιν και Ομπάμα έρχονται ξανά πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ ο ρώσος πρόεδρος θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες.

Η ρωσική πλευρά επανέλαβε το πρωί του Σαββάτου πως δεν ευθύνεται για την νέα αναζωπύρωση. «Δεν έχουμε εμπλοκή» είπε στο Μπρίσμπεϊν ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Υπογράμμισε δε την στήριξη που, σύμφωνα με τον ίδιο, εξέφρασαν οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική) στη Ρωσία για το ζήτημα των κυρώσεων, σε συνάντηση με τους ηγέτες του.«Είπαν όλοι πως οι κυρώσεις είναι παράνομες, παραβιάζουν τη Χάρτα του ΟΗΕ και εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη» είπε ο Ουσάκοφ, τονίζοντας ότι «οι ηγέτες το είπαν αυτό από μόνοι τους χωρίς να εγείρουμε εμείς το ζήτημα».16

Το κλίμα στο Μπρίσμπεϊν είναι τέτοιο που τα διεθνή πρακτορεία  ειδήσεων  επικαλούνται αξιωματούχο της ρωσικής αποστολής, σύμφωνα με τον οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάζει  το ενδεχόμενο να μην πάρει μέρος σε συνάντηση εργασίας την Κυριακή, αλλά να επισπεύσει την επιστροφή του στη Μόσχα.Ωστόσο αργά το βράδυ επρόσωπος του Ρώσου Προέδρου διέψευσε κάτι τέτοιο .

Ενδεικτικά, ο καναδός πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ χαιρέτισε με μάλλον ψυχρό τρόπο τον ρώσο πρόεδρο.

«Θα σας σφίξω το χέρι, υποθέτω, εντάξει, άλλα έχω μόνο ένα πράγμα να σας πω: Πρέπει να βγείτε από την Ουκρανία» του είπε, όπως ανέφερε επίσημα ο εκπρόσωπός του, Τζέισον ΜακΝτόναλντ. Η αντίδραση του Πούτιν «δεν ήταν θετική», περιορίστηκε να αναφέρει.

Υψηλοί τόνοι από Ομπάμα – «και οι κυρώσεις» στη διάθεση της ΕΕ

Σε υψηλούς τόνους καταφέρθηκε εναντίον της Ρωσίας ο αμερικανός πρόεδρος κατά την ομιλία του στη Σύνοδο, στην οποία έβαλε στην πρώτη γραμμή ζητήματα διεθνούς ασφάλειας -και περιβάλλοντος- παρά τη διεθνή οικονομία.

Οι ΗΠΑ, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή της αντίθεσης στην επιθετικότητα της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, η οποία είναι απειλή για όλο τον κόσμο, όπως είδαμε και στην αποκρουστική κατάρριψη της πτήσης MH17» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι είπε  ότι το ζήτημα της Ουκρανίας θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αργότερα το Σάββατο.Η ρωσική πλευρά, είπε, «πρέπει να ασκήσει όλη την επιρροή της στους αντάρτες για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ».

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ροή όπλων και στρατευμάτων από το έδαφός της προς την Ουκρανία και να αποσύρει αμέσως όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος» είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η ΕΕ συνεχίζει να πιστεύει πως στην κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο πολιτική λύση και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον μίλησε και εκείνος ανοικτά από την πλευρά του για ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.

«Εάν η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία και συνεχίσουμε να βλέπουμε ρώσους στρατιώτες και ρωσικά τανκς μέσα στην Ουκρανία» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κάμερον πριν τη συνάντηση, «θα υπάρξει πολύ διαφορετική σχέση και το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Η παρούσα κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική» είπε, ενώ δήλωσε ότι δεν περιμένει «ξαφνικές, ποιοτικές αλλαγές» στην στάση της Ρωσίας μετά τις συναντήσεις.

Μιλώντας και εκείνη ανοικτά για ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, είπε πως «στην παρούσα φάση, στην ατζέντα βρίσκεται η εισαγωγή κι άλλων αξιωματούχων στη “μαύρη λίστα”».

Διαδηλωτές  και καύσωνας

Οι G-20 αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με χιλιάδες διαδηλωτές  και με το πρόωρο κύμα καύσωνα που πλήττει τις ακτές της ανατολικής Αυστραλίας με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεσπάσουν πυρκαγιές. Σε περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας ο υδράργυρος αγγίζει τους 45 βαθμούς, πριν καν μπει το καλοκαίρι.Σε καμίνι αναμένεται να μετατραπεί το Σαββατοκύριακο και το Μπρίσμπεϊν, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος των ηγετών της G20 με τη Μετεωρολογική να προβλέπει ανώτατη θερμοκρασία 39 βαθμών Κελσίου. Ομάδες  διαδηλωτών κατέβηκαν στους δρόμους  ενώ εκατοντάδες διαδηλώνουν ημίγυμνοι στην καυτή άμμο.