Κυνήγι μαγισσών εναντίον του κατάγγειλε ο Μάριος Χαννίδης

Μαλιά κουβάρια στον ΚΟΤ

 

Eνώ ο   τουρισμός στην Κύπρο παραμένει καθηλωμένος και παραδέρνει στα προβλήματα, στον ΚΟΤ- τον   βασικό φορέα που είναι εντεταλμένος –φουντώνει η διαμάχη στον ΚΟΤ που ξέσπασε με αφορμή σημείωμα, που διαβίβασε ο γενικός διευθυντής Μάριος Χαννίδης στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού. Αποφάσισε να διακόψει το συμβόλαιο εργοδότησης του κ. Μ. Χαννίδη, υποβάλλοντας σχετική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τερματισμό των υπηρεσιών του . pos-apanta-o-mchannidis-gia-ton-polemo-ston-kot-thΗ πρωτοφανής αυτή ενέργεια που εκ πρώτης όψεως φαίνετια να είναι καθαρά εκδικητική έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς ανάμεσα στο προσωπικό, το οποίο απευθύνει έκκληση για τερματισμό του διασυρμού που υφίταται ο ΚΟΤ και να αποκατασταθεί η ομαλότητα.
Ο Μάριος Χαννίδης δήλωσε ότι το σημείωμα που ο ίδιος υπέβαλε στο Δ.Σ. του ΚΟΤ αφορούσε στη σύναψη συμφωνίας με διεθνή εκδοτικό οίκο χωρίς να ακολουθηθούν, οι νόμιμες διαδικασίες που ακολούθησε το ΔΣ και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις του γενικού ελεγκτή.
Σε επιστολή προς το ΔΣ ο κ. Χαννίδης, αφού χαρακτηρίζει πρωτοφανές και θλιβερό γεγονός την εισήγηση για διακοπή του συμβολαίου εργοδότησης του, αναφέρει ότι ο ίδιος είχε υποχρέωση να διαβιβάσει το συγκεκριμένο σημείωμα. Σε δηλώσεις του ο κ. Χαννίδης  σε τηλεοπτικό σταθμό έκανε έκκληση να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του Γενικού Ελεγκή με την οποία επικρίνονται οι αποφάσεις του Δ.Σ. του ΚΟΤ Αλίμονο πρόσθεσε, να μην κρίνονται αυτοί που αποφασίζουν και να επικρίνονται οι λειτουργοί του ΚΟΤ. Με βάση το Νόμο, πρόσθεσε, ο αρμόδιος Υπουργός μετέχει και συμμετέχει στις αποφάσεις του ΔΣ. και αν είχε διαφορετική άποψη όφειλε να τοποθετηθεί.

Στο ερώτημα γιατί να του γίνεται πόλεμος ο κ. Χαννίδης απάντησε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στη θέση του ΓΔ του ΚΟΤ τα αποτελέσματα για τον τουρισμό είναι θετικά «όμως τους τελευταίους εννέα μήνες   φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να δουλέψουμε», καταγγέλλοντας ότι υπάρχει κυνήγι μαγισσών προς το πρόσωπο του.   Εξάλλου , σε έκθεση γεγονότων που διέρρευσε σήμερα στο Φιλελεύθερο, ο υπουργός Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, κάνει λόγο για “ανορθόδοξη” διαχείριση δημόσιου χρήματος και οι ευθύνες που βαραίνουν τόσο το νυν και τέως Δ.Σ του ΚΟΤ, όσο και στελέχη του Οργανισμού, περιλαμβανομένου και του Γενικού Διευθυντή του.  Στην έκθεση επιβεβαιώνονται διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για παράτυπη διαδικασία προσφορών, υπέρογκα ποσά για επιδόματα εξωτερικού και αποκατάσταση κτιρίου, συγκεκριμένα του κέντορυ “Ντόλφιν” στο Τρόοδος χωρίς να υπάρχει ευθύνη  στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού. Ο κ. Λακκοτρύπης, σημειώνει στην Έκθεση ότι υποχρεώθηκε να καλύψει, εκ των υστέρων, αποφάσεις του Δ.Σ του ΚΟΤ για να μην εκθέσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως μη αξιόπιστος αγοραστής στις συναλλαγές και υπογραμμίζει στη σχετική επιστολή του προς το ΔΣ του Οργανισμού, ότι το τελευταίο δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του ως προς τις διαδικασίες που ακολούθησε.

Το προσωπικό αντιδρά

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη το προσωπικό εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τα τελευταία γεγονότα και τις διαστάσεις που λαμβάνουν.
«Ένας οργανισμός που αποδεδειγμένα έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην στήριξη της οικονομίας του τόπου ιδιαίτερα τις κρίσιμες στιγμές που περνά η οικονομία διασύρεται καθημερινά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συντεχνίας.
«Δεν είναι δυνατό να αναλωνόμαστε σε εσωτερικές διαμάχες αντί ενωμένοι να συστρατευτούμε στην επίτευξη του ρόλου που μας έχει εμπιστευτεί η πολιτεία που δεν είναι άλλος από την προώθηση, την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του τουρισμού. Καλούμε όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και αναμένουμε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων ή των παραλείψεων του και δεν θα μεταθέτει τις ευθύνες αλλού», προστίθεται.
Οι συντεχνίες καλούν τα μέλη – συναδέλφους τους να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην εργασία τους και όχι μόνο να συνεχίσουν να εργάζονται με ζήλο και ευσυνειδησία αλλά και να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την πρόοδο και ανάπτυξη του οργανισμού.
Καλούν το διοικητικό συμβούλιο να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της ομαλότητας στη λειτουργία του οργανισμού.
Εξάλλου σημειώνεται ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να είναι νόμιμες και να ακολουθούνται ευλαβικά όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες», σημειώνεται.

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει

Το ΑΚΕΛ θεωρεί απαράδεχτη την απόφαση του Δ.Σ. του ΚΟΤ να προχωρήσει σε απόφαση για παύση του Γενικού Διευθυντή του ΚΟΤ, εξαιτίας μη αρεστού σημειώματος που κοινοποίησε στο Δ.Σ. και το οποίο προερχόταν από τον Διευθυντή Οικονομικών του Οργανισμού.

Η πράξη αυτή του Δ.Σ. είναι εμφανώς έκνομη και αντιδεοντολογική. Κυρίως όμως, διακρίνεται από πρωτοφανή αυταρχισμό, ο οποίος παραπέμπει σε άλλες εποχές. Εποχές, που δυστυχώς έχουν αναβιώσει μέσα από σειρά αντίστοιχων ενεργειών της κυβέρνησης ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη, αφού όποιος δεν θεωρείται αρεστός και δεν ενεργεί ως υποτελής και υποτακτικός των κυβερνώντων, εκπαραθυρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες από τη θέση του. Αυτό θυμίζουμε ότι για παράδειγμα συνέβηκε με τον Χαράλαμπο Έλληνα της ΚΡΕΤΥΚ, τον τέως αρχηγό της Αστυνομίας, τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και στις περιπτώσεις εκδικητικών μεταθέσεων Γενικών Διευθυντών Υπουργείων.

Το ΑΚΕΛ καλεί το Δ.Σ. του ΚΟΤ να ανακαλέσει αμέσως την εν λόγω απόφαση του και να ενεργήσει στο πλαίσιο της νομιμότητας, της δεοντολογίας και της χρηστής διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο , προσθέτει, θα πρέπει να ελεγχθούν και όλες οι πράξεις ή παραλείψεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν υπηρεσιακά ή διοικητικά στελέχη του Συμβουλίου, ώστε εκεί και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.