Σε ελεύθερη πτώση διεθνώς οι τιμές του πετρελαίου

 

Στην Κύπρο ακόμη δεν …φόρτωσαν !

 

Νέες σημαντικές απώλειες κατέγραψε χθες η τιμή του πετρελαίου, υποχωρώντας στη Ν. Υόρκη κάτω από τα 75 δολ. για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία, με τις ημερήσιες απώλειες να ξεπερνούν το 4%.Το μπρεντ, αφού προχθές έσπασε το «φράγμα» των 80 δολ./βαρέλι, χθες υποχώρησε κάτω και από τα 78 δολ., με ημερήσιες απώλειες άνω του 3%.benzini 12

Στην ντόπια αγορά της Κύπρου ωστόσο, οι τιμές δεν μετακινούνται, εκτός από την περίπτωση κάποιων ανεπαίσθητων αναπροσαρμογών που έγιναν πρόσφατα για λόγους επικοινωνίας,, αντί ουσίας, όπως μας δήλωσε καλά ενημερωμένη πηγή. Η ίδια πηγή πρόσθεσε, ότι η συνεχής κάθοδος των τιμών δίνει μεγάλες δυνατότητες κερδοσκοπίας στις εταιρείες εισαγωγής καυσίμων, ενώ την ίδια στιγμή το αρμόδιο μας Υπουργείο αντί να πραγματοποιήσει εκστρατεία διόρθωσης των τιμών προς όφελος του καταναλωτή και της οικονομίας επιχειρεί να δικαιολογήσει την όλη κατάσταση. Σήμερα π.χ ο Τύπος παρουσιάζει εμπιστευτικό, δήθεν σημείωμα του αρμόδιου Υπουργού κ. Λακκοτρύπη για την μεθοδολογία που ακολουθείται στον έλεγχο των τιμών των καυσίμων, λες και είναι αυτό που ενδιαφέρει σήμερα τον πολίτη, όταν βλέπει τις τιμές να παραμένουν σταθερά στα ύψη, ενώ διεθνώς βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση!

Στο μεταξύ οι νέες πιέσεις στις διεθνείς τιμές αποδόθηκαν στα ασθενή στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και στις συνεχιζόμενες έριδες μεταξύ των μελών του OPEC, που δείχνουν ανήμπορα (αν όχι απρόθυμα) να περιορίσουν την παραγωγή και άρα να βάλουν «φρένο» στην πτώση της τιμής.

 

Επιπτώσεις 

 

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί μέχρι τώρα χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Βενεζουέλα, αλλά εφόσον η πτώση συνεχιστεί, αναμένεται να προκύψουν σημαντικά προβλήματα και στην αμερικανική οικονομία.

 

Αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι μια περαιτέρω υποχώρηση κατά 20%, προς το επίπεδο των 60 δολ./βαρέλι θα προκαλέσει τη χρεοκοπία τουλάχιστον του ενός τρίτου των ενεργειακών εταιρειών χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης (Β ή χαμηλότερα). Στον αντίποδα, σημαντικά είναι τα οφέλη από την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στον κλάδο των μεταφορών. Σύμφωνα με το Bloomberg, εφόσον η τιμή διατηρηθεί στο σημερινό επίπεδο, το ετήσιο όφελος για τον ναυτιλιακό κλάδο υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ.