Βουδαπέστη: Το νέο Χόλιγουντ της Κεντρικής Ευρώπης

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ, ο Τομ Χανκς, ο Χάρισον Φορντ στους δρόμους της Βουδαπέστηςimages-2 είναι ένα συνηθισμένο θέαμα. Τόσο η ουγγρική πρωτεύουσα έχει αρχίσει να επιβάλλεται ως το Χόλιγουντ της κεντρικής Ευρώπης κι αυτό χάρη στα φορολογικά δώρα και τα υπερσύγχρονα στούντιο που προσελκύουν την διεθνή βιομηχανία του κινηματογράφου.

Ο Χάρισον Φορντ φωτογραφήθηκε να κάνει τα ψώνια του σε μπουτίκ της Βουδαπέστης, ο Χιου Τζάκμαν να κάνει τζόγκινγκ, ο Τομ Χανκς δήλωσε ότι η Βουδαπέστη είναι η ωραιότερη πόλη μετά το Σαν Φρανσίσκο: οι κάτοικοι της ουγγρικής πρωτεύουσας απέκτησαν φέτος πλήθος πρεσβευτών μεταξύ των αστέρων του διεθνούς κινηματογραφικού τζετ σετ.images

Ο πιο πρόσφατος, ο Ράιαν Γκόσλινγκ, στον οποίο το αμερικανικό περιοδικό GQ αφιέρωσε τον Δεκέμβριο φωτογραφικό ρεπορτάζ για τους πέντε μήνες των γυρισμάτων του σίκουελ «Blade Runner».

Η ικανοποίηση των ουγγρικών αρχών θα ήταν απόλυτη εάν ο ηθοποιός, αγνοώντας τις πολιτικές ιδιαιτερότητες της Ουγγαρίας, δεν πόζαρε σε μία από τις φωτογραφίες, κρατώντας την εφημερίδα Magyar Nemzet, ιδιοκτησία του μεγαλύτερου πολιτικού αντιπάλου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.unknown

Το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 διόρθωσε την κατάσταση κρύβοντας με μοζάικ το λογότυπο της φωτογραφίας. Απλό! Άλλωστε, ο ιδιοκτήτης του, ο επιχειρηματίας Άντι Βάινα, είναι φίλος του Βίκτορ Ορμπάν, αλλά και ο κ. Σινεμά της Ουγγαρίας, στον οποίο η χώρα οφείλει την διείσδυσή της στους διεθνείς κινηματογραφικούς κύκλους.

Ουγγαρία η πρωτοπόρος

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών της Ευρώπης images-3για το ποια θα προσελκύσει τους σκηνοθέτες που αναζητούν το καλύτερο ντεκόρ, η Ουγγαρία ήταν μία από τις πρώτες χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ που προσέφερε φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις στον κόσμο της κινηματογραφικής παραγωγής.

Σήμερα, αυτή η υποδομή είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές της Ευρώπης προσφέροντας επιστροφή του 25% του κόστους των ξένων παραγωγών. Το πακέτο images-1είναι τόσο ελκυστικό που λίγο έλειψε ο Luc Besson να μεταφέρει εκεί το γύρισμα της νέας του υπερπαραγωγής, πριν η Γαλλία σπεύσει να μεταρρυθμίσει την τελευταία στιγμή το δικό της φορολογικό σύστημα.