Τέλη –φωτιά για πάρκιγκ στα αεροδρόμια μας

 

Το ύψος των τελών που επιβάλλει στους χώρους στάθμευσης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, η εταιρεία Hermes Airport, τα μέτρα που λαμβάνει η διαχειρίστρια εταιρεία σε περίπτωση παράνομης στάθμευσης και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο κοινό, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών.f1d9bdb5f673670c7cbb0140ecbb7533_XL

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου είπε σε σχέση με τα τέλη στους χώρους στάθμευσης των αεροδρομίων, ότι “παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μια σημαντική αύξηση των τελών από τη διαχειρίστρια εταιρεία χωρίς εκ των προτέρων να γίνει διαβούλευση ή να δοθεί έγκριση από το Υπουργείο Συγκοινωνιών”.

Πρόσθεσε ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, για στάθμευση μέχρι 20 λεπτά δεν υπήρχε χρέωση, από 20-30 λεπτά υπήρχε χρέωση 2 ευρώ στο αεροδρόμιο Λάρνακας και 1,50 ευρώ στο αεροδρόμιο Πάφου, από 30-60 λεπτά χρέωση 3 και 2 ευρώ αντίστοιχα και από 60-90 λεπτά χρέωση 3,5 και 3 ευρώ αντίστοιχα.

Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, καταργήθηκε η δωρεάν στάθμευση για τα πρώτα 20 λεπτά και αυξήθηκε σημαντικά για τις υπόλοιπες ώρες στάθμευσης.

“Για να σταθμεύσει σήμερα κάποιος στα αεροδρόμια για 60-90 λεπτά χρεώνεται με 6 ευρώ”, πρόσθεσε.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι η Επιτροπή κάλεσε το Υπουργείο Συγκοινωνιών να παρέμβει άμεσα ούτως ώστε να μειωθούν οι τιμές των τελών στους χώρους στάθμευσης.

Ανέφερε ότι το δεύτερο θέμα που αναδείχθηκε από τη συζήτηση στην Επιτροπή είναι “ποιος έχει την ευθύνη να παρεμβαίνει προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή υπηρεσιών στάθμευσης και η ομαλή διακίνηση και ασφάλεια στα αεροδρόμια και κατά πόσον δικαιούται η Hermes ή η ιδιωτική αστυνομία να ακινητοποιεί οχήματα που σταθμεύουν παράνομα στους χώρους του αεροδρομίου και να επιβάλλει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του οχήματος για να μπορεί να το παραλάβει”.

“Μετά και την τελευταία γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που έγινε τον Ιούλιο του 2014 φαίνεται ξεκάθαρα πως ανήκει αυτή η ευθύνη μόνο στην Αστυνομία και σε περίπτωση που η Hermes ή η ιδιωτική αστυνομία στο αεροδρόμιο εντοπίσει πως κάποιος σταθμεύει παράνομα οφείλει να ενημερώσει την Αστυνομία, η οποία έχει την ευθύνη να μεριμνήσει ώστε να υπάρξει συμμόρφωση”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η εταιρεία στηρίχθηκε σε μια παλαιότερη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που έγινε το 2009 και προχωρούσε στην ακινητοποίηση οχημάτων και στην επιβολή προστίμου” και πρόσθεσε ότι “σήμερα, μετά τη νέα γνωμάτευση υπάρχει πλήρης συμμόρφωση” της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε να διερευνήσει ώστε άμεσα να παρεμβαίνει το αστυνομικό Σώμα για να αίρεται κάποια παρανομία και να μην παρεμποδίζεται η ομαλή διακίνηση.

Σε σχέση με το τρίτο θέμα που αναδείχθηκε και αφορά στο κατά πόσον επιχειρηματίες ενοικίασης οχημάτων δικαιούνται να βρίσκονται στο αεροδρόμιο για να παραδώσουν οχήματα για τα οποία υπήρξε συμφωνία με πελάτες τους πριν την άφιξη τους στην Κύπρο, ο κ. Αντωνίου είπε ότι και σε αυτό το θέμα “η Hermes προχωρούσε αδικαιολόγητα με επιστολές και ενημέρωνε τους επιχειρηματίες αυτούς ότι δεν δικαιούνται να σταθμεύουν στα αεροδρόμια και να παραδίδουν τα οχήματα σε πελάτες στο εξωτερικό”, προσθέτοντας ότι “η Hermes έχει συμβληθεί με τέσσερις εταιρείες ενοικίασης που εδρεύουν στα αεροδρόμια και μόνο αυτές δικαιούνται να κάνουν πράξεις στα αεροδρόμια”.

Η Επιτροπή Συγκοινωνιών, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, κατέληξε στο ότι “οποιοσδήποτε εργαζόμενος δικαιούται να βρίσκεται στο αεροδρόμιο για να παραδώσει τα κλειδιά του οχήματος, ενώ εκείνο που δεν δικαιούται είναι να κάνει πράξεις στο αεροδρόμιο και να διαφημίζει τα δικά του οχήματα”.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Hermes Airport Αδάμος Ασπρής δήλωσε ότι η διαχείριση όχι μόνο των αεροδρομίων και των χώρων στάθμευσης των δύο αερολιμένων εμπίπτει στις πρόνοιες της συμφωνίας παραχώρησης των αεροδρομίων.

«Έχει κάθε δικαίωμα ο διαχειριστής του αεροδρομίου να αξιοποιήσει όπως κρίνει ορθότερα για εμπορικούς σκοπούς τους χώρους που έχει αναλάβει να διαχειριστεί. Φυσικά, πάντα λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη κατάσταση και αυτό κάνουμε. Ο καθορισμός των τελών είναι μια συνεχής διαδικασία, δεν είναι μια στάσιμη χρέωση. Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση και λαμβάνουμε τις δέουσες αποφάσεις», κατέληξε.