Στάση εργασίας αύριο στη δημοτική εκπαίδευση

Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται αύριο Τετάρτη  από τις 12 το μεσημέρι ,  οι οργανωμένοι δασκάλοι  στη δημοτική εκπαίδευση και οι νηπιαγωγοί στη κοινοτικά νηπιαγωγεία.image735-6-aspx

Η ηγεσία της ΠΟΕΔ κάλεσε σήμερα, δια του Προέδρου της, Φίλιου Φυλακτού, τους γονείς να συμπορευτούν μαζί της, «πρωτίστως από την δική τους πλευρά για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και ευρύτερα για εργασιακούς, συνδικαλιστικούς οι οποίοι πλήττουν το δημόσιο σχολείο».

Ο κ. Φυλακτού ανέφερε, παράλληλα, ότι ως ΠΟΕΔ με κανένα τρόπο δεν θα κάνουν πλάτες στο Υπουργείο Παιδείας «το οποίο για τους δικούς του λόγους, είτε θέλει να ωραιοποιεί την κατάσταση είτε να παραπληροφορεί την κοινή γνώμη σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σχολεία και ίσως και για να αποπροσανατολίσει και να διασώσει μια αμαυρωμένη εικόνα που είδαμε το τελευταίο διάστημα, από πολλά άλλα προβλήματα, σκάνδαλα και διερευνώμενα ζητήματα τα οποία αντιμετώπισε το ίδιο το Υπουργείο το τελευταίο διάστημα», όπως είπε.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία έγινε ενημέρωση των ΜΜΕ για την εξέλιξη του διαλόγου που είχε η ΠΟΕΔ με το ΥΠΠ τους τελευταίους 8 μήνες και για τις αποφάσεις που το ΔΣ έλαβε στις 15/9/2016 για θέματα που αφορούν τη Δημόσια Εκπαίδευση και τα μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν ως απόρροια της αξιολόγησης που έγινε κατά τη συνεδρίαση και ως αντίδραση στις αποφάσεις και ενέργειες της επίσημης πλευράς, ο κ. Φυλακτού είπε ότι η ΠΟΕΔ αποφάσισε μια προειδοποιητική στάση εργασίας για αύριο Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, η οποία θα ξεκινήσει στις 12:00, ως αντίδραση για την κατάσταση που παρουσιάζει, για άλλη μια χρονιά, η αργοπορημένη φετινή στελέχωση των σχολείων, καθώς και για την πρόσφατη ρύθμιση για διορισμό αντικαταστατών εκπαιδευτικών έναντι των μόνιμων αναγκών των σχολείων, με 10μηνα συμβόλαια.

Όπως είπε, αύριο, μετά που οι γονείς θα παραλάβουν τα παιδιά από τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί θα παρευρεθούν σε Έκτακτες Επαρχιακές Συνελεύσεις που θα γίνουν με σκοπό να ενημερωθούν περαιτέρω για την κατάσταση και βεβαίως να γίνει μια συζήτηση ανάμεσα στην ΠΟΕΔ και τα μέλη της για την κατάσταση που προδιαγράφεται.

Ανέφερε, επίσης, ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς καταγράφεται γενική αταξία στα σχολεία, που προκύπτει από τη μη έγκαιρη στελέχωση, τα συνεχιζόμενα μέχρι σήμερα ελλείμματα χρόνου, τον κατατεμαχισμό εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στην προδημοτική και την ειδική εκπαίδευση, τις προσωρινές και έκτακτες ρυθμίσεις που επιλεγήκαν ως εμβαλωματικές λύσεις, καθώς και πλείστα όσα άλλα προβλήματα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή λειτουργία των σχολείων και δυσκολεύουν το έργο της εκπαίδευσης.

«Εμείς ως ΠΟΕΔ με κανένα τρόπο δεν θα κάνουμε πλάτες στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο για τους δικούς του λόγους είτε θέλει να ωραιοποιεί την κατάσταση, είτε να παραπληροφορεί την κοινή γνώμη σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σχολεία και ίσως και για να αποπροσανατολίσει και να διασώσει μια αμαυρωμένη εικόνα που είδαμε το τελευταίο διάστημα, από πολλά άλλα προβλήματα, σκάνδαλα και διερευνώμενα ζητήματα τα οποία αντιμετώπισε το ίδιο το Υπουργείο το τελευταίο διάστημα. Εμείς καλούμε σήμερα τον Υπουργό, εσάς τα κανάλια, αλλά και τους γονείς, να επισκεφτούν τα σχολεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία εξαιτίας του καθεστώτος εργοδότησης δεν προβλέπουμε ότι θα επιλυθούν ακόμα και το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη Συνομοσπονδία Γονέων, ο κ. Φυλακτού αφού είπε ότι έχουν επαφές και καλές σχέσεις και θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν αυτές τις σχέσεις, ανέφερε ότι περίμεναν τη στήριξη και τη συμπόρευση τους, τουλάχιστον τους προηγούμενες μήνες όπου τα θέματα τα οποία είχε θέσει η Οργάνωση επί τάπητος αφορούσαν ξεκάθαρα τα παιδιά, ήταν καθαρά εκπαιδευτικά ζητήματα, παραβατικότητα, αναλφαβητισμός, κ.α., «συνεπώς αυτή τη στιγμή, νομίζω, ότι πρέπει και οι γονείς να σεβαστούν το δικαίωμα μιας συντεχνίας να προχωρήσει στο έσχατο μέτρο το οποίο αποτελεί όπλο στην φαρέτρα μας, προκειμένου να διεκδικήσουμε».

Η ΠΟΕΔ, συνέχισε, έστω την υστάτη καλεί τους γονείς να συμπορευτούν μαζί τους, πρωτίστως από την δική τους πλευρά για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και ευρύτερα για εργασιακούς, συνδικαλιστικούς οι οποίοι πλήττουν το δημόσιο σχολείο.

«Τι έπρεπε να περιμένει η ΠΟΕΔ δηλαδή; Το επόμενο διάστημα να δούμε τους 700 τόσους συμβασιούχους που υπάρχουν σήμερα σε όλη την εκπαίδευση και εργάζονται, να τους δούμε το επόμενο διάστημα να διορίζονται με το καθεστώς του αντικαταστάτη με 10μηνα συμβόλαια για να αντιδράσουμε; Αυτό για το οποίο αντιδρούμε και διεκδικούμε αμέσως χωρίς άλλη καθυστέρηση τη διόρθωση του είναι ένα εργασιακό καθεστώς που το παρατηρήσαμε κατά την περσινή σχολική χρονιά. Είχαμε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επαναληφθεί στην φετινή σχολική χρονιά, επαναλαμβάνεται και μάλιστα σε χειρότερη μορφή από πέρσι και το ερώτημα είναι τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτό η οργάνωση δικαιολογημένα αντιδρά με τον τρόπο που αντιδρά και πρέπει να γίνει σεβαστή αυτή η απόφαση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Φυλακτού είπε ότι το Συμβούλιο της ΠΟΕΔ αποφάσισε να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει για την προώθηση και έγκριση όλων των θέσεων που απαιτούνται για κάλυψη των μόνιμων αναγκών στην Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση (συνολικά 147) με το εργασιακά σωστό καθεστώς των ετήσιων έκτακτων συμβάσεων εργασίας.

Σημείωσε ότι το Συμβούλιο θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Σεπτεμβρίου για να αξιολογήσει την κατάσταση και να πάρει αποφάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε ερώτηση  αν η ΠΟΕΔ έχει έρθει σε επαφή με τη Συνομοσπονδία Γονέων για να ζητήσουν τη συμπαράσταση της, ο κ. Φυλακτού είπε ότι εδώ και μήνες είχαν επαφή με τους οργανωμένους γονείς και έχουν επαφή.

«Σε συνάντηση που είχαμε με τη Συνομοσπονδία Γονέων τους κάναμε πρόταση μέσα στο καλοκαίρι, οποτεδήποτε αυτοί έκριναν αναγκαίο είτε ήταν Ιούλιος είτε ήταν Αύγουστος, ακόμα και Δεκαπενταύγουστο αν ήθελαν, τους ζητήσαμε να διοργανώσουν σε όλες τις επαρχίες και να προσκαλέσουν όλα τα μέλη ή εκπροσώπους των Συνδέσμων Γονέων των Ομοσπονδιών τους και εμείς με ξεχωριστές συναντήσεις θα πηγαίναμε σε όλες τις επαρχίες όποτε μας το ζητούσαν και ήταν έτοιμοι για να τους ενημερώσουμε για τα θέματα που θέταμε τότε ενώπιον του Υπουργείου. Θα τους εξηγούσαμε τι θέλαμε για την παραβατικότητα, τον αναλφαβητισμό, τη στήριξη της διευθυντικής ομάδας. Μας είπαν είναι δύσκολο να τους μαζέψουμε μέσα στο καλοκαίρι και εμείς τους είπαμε όποτε νοιώσετε έτοιμοι, εμείς είμαστε στη διάθεση σας. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα και οι ίδιοι έπρεπε να κινηθούν προς εμάς. Τηλεφωνικές και άλλες επικοινωνίες έχουμε συνέχεια», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ώρα της στάσης εργασίας, ο κ. Φυλακτού είπε ότι θεώρησαν ότι το μεσημέρι έτσι κι αλλιώς οι γονείς θα προσέλθουν για να παραλάβουν τα παιδιά τους, «οπότε κάπου είμαστε κοντά στο χρόνο να μην υπάρξει τόση δυσκολία και αναστάτωση στους γονείς , παρόλο που εμείς ότι κι αν κάνουμε μια αναστάτωση θα υπάρξει».