Euro2016: Διάχυτος ο φόβος για τρομοκρατικά κτυπήματα

Η Γαλλία αρχίζει από απόψε τη φιλοξενία της μεγαλύτερης γιορτής του ποδοσφαίρου της Ευρώπης και το βλέμμα πολλών είναι στραμμένο και στο ζήτημα της ασφάλειας. Η Γαλλική πρωτεύουσα έχει θωρακιστεί, σύμφωνα με το Euronews, με 1.200 επιπλέον στρατιώτες και τουλάχιστον 3.000 αστυνομικούς, οι οποίοι θα ενισχύσουν τους 10.000.image735.aspx

Έμφαση δίδεται στα τουριστικά αξιοθέατα, τις μεταφορές, τα εμπορικά κέντρα και φυσικά τα στάδια και τις fan zone.

Στο Σταντ ντε Φρανς, χωρητικότητας πέραν των 80 χιλιάδων θεατών, όπου θα διεξαχθεί απόψε η πρεμιέρα του Euro ανάμεσα στη Γαλλία και τη Ρουμανία, θα βρίσκονται από 950 έως 1.100 αστυνομικοί και 1.267 ιδιωτικοί φρουροί. Θα υπάρχουν οκτώ σημεία προ-ελέγχου και έξι σημεία εισόδου.

Εκτός από τα στάδια, αυστηρά είναι τα μέτρα ελέγχου και στις fan zone περιοχές, όπου φίλαθλοι θα συγκεντρώνονται για να παρακολουθούν τους αγώνες σε γιγαντοοθόνες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημοτικής αστυνομίας της Νίκαιας, όπου θα λειτουργήσει περιοχή fan zone δίπλα στη θάλασσα, όσοι θα εισέλθουν στη fan zone περιοχή θα περνούν από τον πρώτο κλειστό χώρο, όπου θα υπάρχει υπηρεσία φύλαξης τσαντών και έχει τοποθετηθεί ανιχνευτής μετάλλων. Για να μπει κανείς, θα χρειαστεί να περάσει από μια ζώνη ασφαλείας παρόμοια με αυτές που έχουμε στα γαλλικά αεροδρόμια ή τους σιδηροδρομικούς σταθμούς

Σε άλλο στάδιο της πρωτεύουσας, στο Παρκ ντε Πρενς του Παρισιού, θα υπάρχουν 25 σημεία προ-ελέγχου και πέντε σημεία εισόδου.

Οπως εξήγησε ο επικεφαλής ασφάλειας του Euro 2016 Ζιάντ Κουρί, θα κηρυχθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από κάθε χώρο προπόνησης, πάνω από κάθε στάδιο και θα χρησιμοποιηθεί μια πολύ πρωτοποριακή τεχνολογία “αντι-drone”, που επιτρέπει στις αρχές ασφαλείας να παρέμβουν και να πάρουν τον έλεγχο οποιουδήποτε drone τυχόν εντοπιστεί στη ζώνη..

Η fan zone στο πάρκο Σαμπ ντε Μαρς, στο κέντρο του Παρισιού, θα φιλοξενήσει από 50.000 ως 90.000 άτομα και θα υπάρξουν 16 σημεία προ-ελέγχων, έξι σημεία εισόδου και χίλιοι αστυνομικοί.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως υπάρχει η απειλή της τρομοκρατίας και θα υπάρχει για μεγάλο διάστημα. Συνεπώς, όπως είχε τονίσει, πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσουμε ότι το Euro 2016 θα είναι επιτυχές, και θα είναι, είχε τονίσει.