Δικαιούχοι λιμουζίνων Α και Β κατηγορίας!

Πρόσθεσαν και την πρώτη κυρία στους δικαιούχους

Τους Κανονισμούς με τους οποίους η χρήση υπηρεσιακού οχήματος επί 24ωρης βάσης θα είναι για περιορισμένο αριθμό ανωτάτων αξιωματούχων, ψήφισε ομόφωνα το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.9C9F513D9F994D59E3259FF528973281

Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και μετά, μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων, όπως Επίτροποι, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων και Ημικρατικών Οργανισμών και Δήμαρχοι θα χρησιμοποιούν τα υπηρεσιακά οχήματα μόνο για σκοπούς της Υπηρεσίας τους.Με βάση τις διατάξεις του περί της Παροχής Ορισμένων Ωφελημάτων σε Καθορισμένους Δικαιούχους του Κρατικού Τομέα και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμου, δικαίωμα για αποκλειστική (24ωρη) χρήση παραχωρείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων (νοουμένου ότι έχουν υπηρετήσει στο αξίωμα για περίοδο τριάντα μηνών και άνω).

125547187139_mrg

Δικαίωμα σε αποκλειστική (24ωρη) χρήση υπηρεσιακού οχήματος παραχωρείται επιπροσθέτως στους Υπουργούς, Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Αρχηγό Αστυνομίας, Αντιστράτηγο-Αρχηγό ΓΕΕΦ, Προϊστάμενο ΚΥΠ και τη σύζυγο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου.

Με τους Κανονισμούς που ψηφίστηκαν, δημιουργείται μια δεύτερη κατηγορία δικαιούχων, στους οποίους θα παραχωρείται υπηρεσιακό όχημα για μη αποκλειστική χρήση, όπως η σύζυγος πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Διαπραγματευτής ε/κ κοινότητας για το Κυπριακό, Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Επίτροπος Διοικήσεως, Επίτροπος Νομοθεσίας, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων κ. ά.

Μετά την 1η Ιανουαρίου 2016 το δικαίωμα χρήσης υπηρεσιακού οχήματος θα περιοριστεί σταδιακά μόνο στους αξιωματούχους με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης.

Με τη στήριξη του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ ψηφίστηκε τροπολογία του ΔΗΣΥ σύμφωνα με την οποία η αγορά υπηρεσιακών οχημάτων θα γίνεται βάσει προγράμματος, το οποίο θα κατατίθεται στη Βουλή μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Για τον καταρτισμό του σχεδιασμού θα λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση των υφιστάμενων οχημάτων και οι ανάγκες των Υπουργείων και Υπηρεσιών, όπως καθορίζονται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών.
Μέχρι την 1η Ιουλίου του 2015, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή πρόγραμμα απόσυρσης και αγοράς νέων οχημάτων.

Σε περίπτωση αγοράς νέων οχημάτων, οι δαπάνες θα εντάσσονται στους προϋπολογισμούς των Υπουργείων, Υπηρεσιών και Τμημάτων.

Χρήση υπηρεσιακών οχήματος θα έχουν πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο απασχόλησης τους. Θα διατηρούν το δικαίωμα μέχρι τη λήξη ή του τερματισμού του συμβολαίου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου χαρακτήρισε τον κατάλογο των δικαιούχων με ακορντεόν, σημειώνοντας πως αυτός μεγάλωνε και σμίκρυνε ανάλογα με τις παρεμβάσεις που υπήρχαν.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως είναι βήμα προς την ορθή κατεύθυνση ενώ ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης σημείωσε πως η υφιστάμενη κατάσταση προκαλεί.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο οι κανονισμοί θα εφαρμοστούν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2016.