Στο ντελάλη των εκποιήσεων και η κρατική γη …κατ’ εντολήν της τρόικας

Στο καλάθι των αποκρατικοποιήσεων οι προτάσεις της κυβέρνησης για αλλαγή νομοθεσίας

Ολοταχώς προς τις αποκρατικοποιήσεις βαδίζει η κυβέρνηση  και είναι έτοιμη κατ’εντολήν της τρόικας ασαφλώς να ξεπουλήσει ότι έχει απομείνει ως περιουσία τους κράτους. Το θέμα της τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση της κρατικής γης , κατά τρόπο που η διάθεση της να γίνεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και να παραμεριστεί η Βουλή συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Σωκράτη Χάσικου.xasikos

«Εκείνο το οποίο ζητήσαμεείπε ο κ. Χάσικος , είναι την τροποποίηση της νομοθεσίας του 2010 η οποία είχε θεσπιστεί για σκοπούς πώλησης του τεμαχίου στην περιοχή του ξενοδοχείου Χίλτον, έτσι ώστε να μπορεί η Κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου  να προχωρεί σε πώληση κρατικής γης» .

«Υπάρχουν κανονισμοί οι οποίοι διέπουν αυτή τη διαδικασία. Στη βάση αυτών των κανονισμών να μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει τη διάθεση κρατικής γης είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση κ.ο.κ» εξήγησε.Ερωτηθείς γιατί πρέπει να παραμεριστεί η έγκριση της Βουλής, ο κ. Χάσικος εξήγησε ότι αυτό το οποίο προβλέπει σήμερα η νομοθεσία αφορά την πώληση συγκεκριμένης γης, αυτής στην περιοχή του ξενοδοχείου Χίλτον, την οποία είχε ψηφίσει «σε μια νύχτα η Βουλή» λόγω έλλειψης τότε νομοθεσίας.

Αυτό το δικαίωμα πρέπει να υπάρχει για το σύνολο της κρατικής γης και όχι μόνο για το συγκεκριμένο τεμάχιο. «Δεν γίνεται κάθε φορά να ψηφίζεται νόμος» είπε.

Θα εκχωρεί κρατική γη για εξόφληση δανείων…

Ερωτηθείς κατά πόσο η επιχειρούμενη τροποποίηση γίνεται για σκοπούς αποκρατικοποιήσεων και εκπλήρωσης μνημονιακών υποχρεώσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως η τροποποίηση της νομοθεσίας εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, πρώτο να έχει την ευχέρεια το κράτος να αξιοποιεί τη δική του κρατική περιουσία ανεξαρτήτως μνημονίων, δεύτερο να μπορεί το κράτος να εξυπηρετεί υποχρεώσεις που έχει, έναντι, για παράδειγμα, του χρέους ύψους €1 δισ. στην Κεντρική Τράπεζα και επίσης για σκοπούς αποκρατικοποιήσεων.geroskipou

«Αυτό το πράγμα μειώνει το χρέος και μακάρι να ήταν όλοι οι δανειστές μας όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, να βάζεις (να ξεπουλάς κατ’ ακρίβειαν ) δηλαδή γη και να σου δίνουν το δάνειο» εξήγησε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι επενδυτές ενδεχομένως να ενδιαφέρονται για κάποια τεμάχια κρατικής γης ο κ. Χάσικος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι επενδυτές να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν κάποια τεμάχια με εξαίρεση την περίπτωση της Γεροσκήπου για την οποία με βάση τη χτεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα υπάρξει διεθνής προκήρυξη, διαδικασία η οποία, όπως ανέφερε, θα ακολουθηθεί για όλες τις μελλοντικές περιπτώσεις.

Ερωτηθείς τέλος για το αν η Κυβέρνηση διαφωνεί με το να παραμείνει στη νομοθεσία η πρόνοια που θέτει ως προϋπόθεση την έγκριση της Βουλής, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η Βουλή θα πρέπει να ενημερώνεται.

«Άλλη η δουλειά της Βουλής, άλλη η δουλειά της Κυβέρνησης. Θα έχουμε κυβερνώσα Βουλή; Δεν είναι αυτό το επιδιωκόμενο γι` αυτό θα πρέπει η Βουλή να ενημερώνεται και στα πλαίσια της άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα μπορεί να ελέγχει την Κυβέρνηση. Ο καθένας με το ρόλο του, ο καθείς όπου ετάχθη» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη είπε ότι πρόκειται για μια μνημονιακή δέσμευση που δίνει το δικαίωμα στην Κυβέρνηση να πωλεί ή να ενοικιάζει ή να αξιοποιεί με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί κρατική γη.

Ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση εκφράστηκαν ανησυχίες για το γεγονός η ρύθμιση που προωθείται στο βασικό νόμο θα είναι μόνιμη και για το ότι αυτή η διαδικασία θα αποφασίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν θα χρειάζεται η έγκριση της Βουλής.

Εμείς, είπε η κ. Μισιαούλη, ζητήσαμε να μας καταθέσουν τον κατάλογο με τα τεμάχια της κρατικής γης που η κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει προς την Κεντρική Τράπεζα για το ποσό του €1 δισ. Η απάντηση που λάβαμε, όπως είπε, ήταν ότι ο κατάλογος θα δοθεί στη Διευθύντρια της Βουλής και όποιος επιθυμεί θα μπορεί να έχει πρόσβαση.

Η κ. Μισιαούλη είπε ότι εκφράστηκε επίσης η ανησυχία για τις προστατευόμενες, τις παραθαλάσσιες και δασικές περιοχές. Η απάντηση του Υπουργού, είπε, ήταν ότι για τις αναπτύξεις που θα γίνουν σ` αυτές τις περιοχές θα τηρούνται οι σχετικές πρόνοιες των νομοθεσιών.

Εξέφρασε, παράλληλα, ανησυχία για το ενδεχόμενο ξεπουλήματος της κρατικής γης. «Θέλουμε να γνωρίζουμε σε ποίους θα δοθούν αυτά τα τεμάχια και πως θα διασφαλιστεί το όφελος του κράτους», κατέληξε.