Υποσχέσεις Χάρη Γεωργιάδη χωρίς αντίκρισμα προς Συντεχνίες ΚΑ

Συντεχνιακοί εκπρόσωποι του μετέφεραν την αγανάκτηση των εργαζομένων

Την αγωνία και αγανάκτηση των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές για το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται και τα τετελεσμένα που έχουν ήδη δημιουργηθεί επιχείρησαν να μεταφέρουν στον Υπουργό Οικονομικών χθες οι Συντεχνίες του προσωπικού. Η συνάντηση έγινε υπό το φως των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με τις εταιρείες Aegean και Ryanair, για το ξεπούλημα του ονόματος, του εμβλήματος και τον διαμοιρασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις 51 διακρατικές συμφωνίες μεταξύ   ΚΑ και άλλων χωρών.epafes-me-tis-synechnies-tou-dimosiou-archizei-o-ypoik-th

Το μόνο που φαίνεται να εξασφάλισαν οι Συντεχνίες είναι μια γενικόλογη τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών ότι θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για έγκριση από την ΕΕ ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης για τις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) κατά τρόπο που να δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ίδια την εταιρεία, τον τόπο και για τους εργαζόμενους. Μάλιστα αυτή η γενικόλογη τοποθέτηση παρουσιάστηκε ως ανάληψη δέσμευσης από τον Χάρη Γεωργιάδη. Ωστόσο, ενημερωμένες πηγές εκτιμούν ότι στο σημείο που έφθασαν τα πράγματα με την απογύμνωση που έτυχαν οι ΚΑ από περιουσιακά στοιχεία και με δεδομένο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν   επιχειρηματολόγησε με ζέση στις Βρυξέλλες υπέρ της διατήρησης τους, ότι πλέον είνασι αργά και όσα λέγονται είναι απλώς καθησυχαστικοί προς το αγανακτησμένο προσωπικό λόγοι.

Τα περί εντατικοποίησης των προσπαθειών, και οι διατυπώσεις που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών δεν φαίνετια να πιάνουν τόπο ανάμεσα στους εργαζόμενους των ΚΑ. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα   η κυβέρνηση δεν στήριξε ως όφειλε και ενόσω υπήρχε ο κατάλληλος χρόνος τις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί θετική απάντηση από την ΕΕ.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου είπε ότι μετέφεραν την αγανάκτηση των εργαζομένων στις ΚΑ γιατί όπως έχει εξελιχθεί, όπως είπε, “το ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές έχει περιοριστεί μόνο στο να εκχωρήσουμε δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το όνομα και το έμβλημα της εταιρείας, και δεν εξασφαλίζει τη συνέχεια ούτε των δραστηριοτήτων ούτε της ίδιας της εταιρείας”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ανέφεραν στον ΥΠΟΙΚ ότι “ο μοναδικός τρόπος για να συνεχίσει η εταιρεία να υπάρχει και να λειτουργεί είναι να επανέλθουμε στη σωστή διαδικασία που είναι η προσπάθεια, κυρίως πολιτική, για έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

“Προς αυτή την κατεύθυνση εξασκήσαμε όλη την πίεση μας προς τον ΥΠΟΙΚ, εφόσον μας έχει πει ότι το ενδιαφέρον και η σημερινή διαδικασία δεν είναι δεσμευτική, να επανέλθουμε ώστε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί με κύριο παίχτη την Κυβέρνηση για την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και μετά να προχωρήσει με σωστές διαδικασίες στη διαδικασία για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της εταιρείας και της λειτουργίας της και να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να έχουν τις θέσεις εργασίας τους”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, ο κ. Νεοφύτου απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι ως εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι “δεν μπορούν να αποδεχθούν την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας (για πώληση περιουσιακών στοιχείων των ΚΑ), με αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον όπως παρουσιάζεται από τις δύο εταιρείες”, που έχουν απομείνει στον διαγωνισμό.

“Θα πρέπει να επανέλθουμε πίσω στην έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης”, κατέληξε.

Ο ΓΓ της ΟΗΟ – ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία είπε ότι εξέφρασαν στον Υπουργό Οικονομικών την αγωνία και την απόγνωση των εργαζομένων σε σχέση με το μέλλον της εταιρείας και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

“Μέσα από την όλη συζήτηση διαφάνηκε ότι πλέον σωστή επιλογή για την εταιρεία, τους εργαζόμενους και τον τόπο είναι η έγκριση σχεδίου διάσωσης από την ΕΕ, η οποία θα επανατοποθετήσει το όλο θέμα πάνω σε μια διαφορετική βάση και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που είναι αναγκαίο για την ίδια την εταιρεία και τον τόπο”, τόνισε ο κ. Ηλία.

Θεωρούμε, συνέχισε, ότι υπάρχουν ακόμη ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πλευράς εταιρείας και εργαζομένων οι οποίοι πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και από πλευράς Κυβέρνησης.

Ο κ. Ηλία είπε ότι ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ενώπιον των συντεχνιών ότι “θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες που κάνει προς την κατεύθυνση της έγκρισης ενός σχεδίου διάσωσης κατά τρόπο που να δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ίδια την εταιρεία, τον τόπο και για τους εργαζόμενους, διαφυλάσσοντας θέσεις εργασίας”.

Κληθείς να πει τι θα γίνει με την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων των ΚΑ, ο κ. Ηλία είπε ότι “η εξέλιξη της διαδικασίας επαφίεται στην ίδια την Κυβέρνηση”, προσθέτοντας ότι “μας έχει πει ότι η όλη διαδικασία δεν είναι δεσμευτική και στην περίπτωση που έχουμε έγκριση από την ΕΕ ενός σχεδίου διάσωσης τότε τα δεδομένα αλλάζουν άρδην”.

Ερωτηθείς κατά πόσο το θέμα των κρατικών ενισχύσεων που εξετάζει η Κομισιόν επηρεάζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ο κ. Ηλία εξήγησε ότι “με την έγκριση σχεδίου διάσωσης οι κρατικές ενισχύσεις παύουν από το να είναι βαρίδι για τον οποιονδήποτε επενδυτή και ως εκ τούτου”, όπως σημείωσε, “θεωρούμε ότι το όλο θέμα μπαίνει πάνω σε μία άλλη βάση”.