Η Αυστρία αναστέλλει τη συνθήκη του Σέγκεν

Υπο κατάρρευση η εικονα της Ενωμένης Ευρώπης

Η Αυστρία είναι  η πρώτη χώρα της Ε.Ε. η οποία αναστέλλει επίσημα την συνθήκη Σένγκεν εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης,  η οποία τροφοδοτείται κυρίως από την Τουρκία, η οποία διώχνει εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες από το έδαφός της.0fbb5a95d8ba850b33c6a8500ee91010_XL

Τα κύματα των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών και προσφύγων που περνούν μέσα από την Ελλάδα, -η οποία διατηρεί τα σύνορά της ορθάνοικτα- προς την Ευρώπη οδήγησε την Αυστρία να ξεκαθαρίσει μέσω δηλώσεων του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν ότι αναστέλλει ολοκληρωτικά την συνθήκη (τουλάχιστον για ένα μικρό αλλά απροσδιόριστο διάστημα),για να ελέγξει με αυτόν τον τρόπο τις ροές των μεταναστών στα εδάφη της.

«Όποιος έρχεται στην χώρα μας θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά στα σύνορα» δήλωσε σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα ο Φάιμαν, ο οποίος είπε ακόμη «ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρχουν πιο αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι ενώ θα διώκονται εκτός της χώρας όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά».

«Σε κάθε σημείο συνοριακού ελέγχου, κάθε ένας που φθάνει θα πρέπει να δείχνει ένα κανονικό και νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο στις αυστριακές αρχές» είπε ο Φάιμαν, προσθέτοντας ότι «αφού η ΕΕ δεν μπορεί να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα, οι χώρες μέλη θα πρέπει να ξεκινήσουν να ελέγχουν οι ίδιες τα δικά τους εθνικά σύνορα» .

Η Αυστρία μάλιστα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει και τον Στρατό για να σταματήσει τη ανεξέλεγκτη ροή των προσφύγων που μπαίνουν στην χώρα.

Πάντως η απόφαση αυτή της αυστριακής κυβέρνησης ουσιαστικά θέτει εκτός ισχύος την συνθήκη Σένγκεν, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την βασική της λειτουργία που είναι η ελεύθερη διακίνηση μεταξύ των χωρών που υπόκεινται σ’ αυτήν χωρίς κανέναν έλεγχο στα σύνορα.

Την εβδομάδα που πέρασε  και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία ανέστειλαν και αυτές την συνθήκη και επαναλειτούργησαν τους συνοριακούς ελέγχους.

Σε ότι αφορά την Αυστρία, η  δήλωση του καγκελάριου Φάιμαν, και η απόφαση για υιοθέτηση πιο σκληρής στάσης στο θέμα των συνοριακών ελέγχων και της συνθήκης του Σένγκεν είναι προφανώς αποτέλεσμα πιέσεων που δέχεται το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του οποίου ηγείται , και από την αντιπολίτευση, η οποία επιμένει σε πιο δραστικές λύσεις έως και το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες.

Η απόφαση της Αυστρίας, αποτελεί ένα ακόμα δυνατό χτύπημα στην συνθήκη Σένγκεν, η οποία θεωρείται το πιο βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ενοποίησης ή καλύτερα αλλοτρίωσης των εθνών όπως τελικά εξελίσσεται με την κατάργηση των κυριαρχικών δικαιώματων των χωρών της Ε.Ε. από τις Βρυξέλλες  και το Βερολίνο.