Μετακομίζουν στην Κύπρο Ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια

Λιγότερες από 5 τηλεοπτικές άδειες θα δώσει η Αθήνα για να προστατεύσει την αγορά

 

Μετά την απόφαση της Ελληνιής κυβέρνησης να μειώσει τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας μετακομίζουν στην Κύπρο όπου η φορολογία είναι πιο «ελκυστική» αρκετά τηλεοπτικά καναλια.

Οπως δήλωσε πριν μερικές μέρες ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας kanalia2της Ελλάδας Νίκος Παππάς οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που θα δοθούν, θα είναι λιγότερες από πέντε.Οπως είχε αναφέρει :«Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τόσες, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα διαμορφωθούν βιώσιμα σχήματα», τόνισε ο έχων και την αρμοδιότητα για τα ραδιοτηλεοπτικά υπουργός.

Υπογράμμισε ακόμα ότι, όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, η διαφημιστική αγορά έχει υποστεί τέτοια πτώση που καθιστά τα σχήματα μη βιώσιμα.

«Τόσο καιρό λέμε ότι το πρόβλημα είναι το ‘τρίγωνο της διαπλοκής’. Τι δεν θέλουμε λοιπόν; Δεν θέλουμε σχήματα τα οποία είναι μη βιώσιμα, τα οποία στηρίζονται σε τραπεζικό δανεισμό, που δημιουργεί τους αδιαφανείς όρους, που διαμορφώνει τις πιέσεις και προς το πολιτικό σύστημα, με τη σειρά του το πολιτικό σύστημα πιέζει τις τράπεζες», τόνισε ο κ. Παππάς.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με τα μέτρα που πήρε η Ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο της νόμιμης χρήσης των τηλε-συχνοτήτων, επιβάλλοντας τέλος χρήσης συχνοτήτων, το οποίο καθορίστηκε στο 2% των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών μετακομίζουν στην Κύπρο τουλάχστον τέσσερεις τηλεοπτικοί σταθμοί.

Στην τελική ευθεία για να αρχίσει να εκπέμπει βρίσκεται ο νέο τηλεοπτικός σταθμός Alpha Κύπρου σε συνεργασία  με τον Alpha Ελλάδος .Η κάθοδος του Alpha Ελλάδος επιτεύχθηκε ύστερα από συμφωνία με τους μετόχους του συγροτήματος  της εφ.ΑΛΗΘΕΙΑ και οι οποίοι κατέχουν   εδώ και χρόνια τα δικαιώματα στην Κύπρο του τηλεοπτικού καναλιού με την ονομασία «Άλφα». ALPHA Tv Channel Live StreamingΤο νέο παγκύπριο τηλεοπτικό κανάλι με τη επωνυμία «Alpha Cyprus» θα στεγάζεται με ενοίκιο στις ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις της Αλήθειας, στα Λατσιά και ηδη βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο η πρόσληψη προσωπικού, δημοσιογράφων και τεχνικών.

Το Mega Ελλάδος συνεχίζεται τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εγκαταλείψει τις εγκααστάσεις  του ΛΟΓΟΥ  που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή ενώ σε προσωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι επαφές για την κάθοδο του SKY του  Star Ελλάδας.

Η οικονομική κρίση, που έχει «χτυπήσει» τον χώρο της διαφήμισης και κατ’ επέκταση τον χώρο των Media, φαίνεται ότι δεν αποθαρρύνει τις νέες κινήσεις διαφόρων παικτών στα MEDIA,να επεταθούν ή να εκπέμπουν από την Κύπρο.

Βαριές οι φορολογίες στην Ελλάδα

Η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να ζητήσει τα «χρωστούμε από τα ελλαδικά κανάλια αλλά και να μειώσει τις άδειες δεν είναι μόνο η αιτία του «ξενητεμού » διαφόρων καναλιών.Οπω σημειώνεται οι φορολογίες είναι αποτρεπτικές.

Για παράδειγμα, ο ΑΝΤ 1 Ελλάδος με κύκλο εργασιών το 2014, που ανέρχεται στα €66,5 εκατ. καλείται να καταβάλει το ποσό του €1,3 εκατ. ως τέλος χρήσης συχνοτήτων, το MEGA Ελλάδος με κύκλο εργασιών €72,6 εκατ. θα πρέπει να καταβάλει ποσό ύψους €1,5 εκατ., το ALPHA Ελλάδος με κύκλο εργασιών €41,6 εκατ. καλείται να πληρώσει πέραν των €800.000 κ.ο.κ. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, το τέλος χρήσης συχνοτήτων στην Κύπρο δεν υπερβαίνει τις €50.000 ετησίως. Περαιτέρω, η Κυβέρνηση Τσίπρα απαιτεί αναδρομικά από τα τηλεοπτικά κανάλια την καταβολή συνολικού ποσού που φτάνει τα €24,1 εκατ. ως τέλος χρήσης των συχνοτήτων τους για την τελευταία τετραετία. Γεγονός, που ενέτεινε τη δυσαρέσκεια των καναλαρχών. Πέραν των πιο πάνω, θα πρέπει να τονισθεί ότι στην Κύπρο προσφέρεται ένα άκρως δελεαστικό φάσμα φορολογικών πλεονεκτημάτων (ευνοϊκή φορολογία) προς στις εταιρείες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι, ο φορολογικός συντελεστής του εταιρικού φόρου είναι στο 12,5%, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. ενώ στην Ελλάδα φτάνει το 26%, δεν παρακρατείται φόρος για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας αναφορικά με τη χρήση των δικαιωμάτων εκτός Κύπρου, υπάρχει αφορολόγητος επαναπατρισμός κερδών και κεφαλαίου κ.ο.κ.