Κωνσταντινούπολη:10 νεκροί και 15 τραυματίες ο μέχρι τώρα απολογισμός απο την έκρηξης

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στην πλατεία Σουλτάναχμετ, κοντά στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι η έκρηξη είναι τρομοκρατικής προέλευσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

Áðü ôçí Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ óôçí Áßèïõóá Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ, óôç ÂïõëÞ, ÊõñéáêÞ 13 Ìáñôßïõ 2011. ÁÐÅ ÌÐÅ/www.papandreou.gr/ÂÁÓÉËÇÓ ÖÉËÇÓ

«Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται επιβεβαιώνοντας τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων.
Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν κατά την έκρηξη ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της τουρκικής μεγαλούπολης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διεξάγονται έρευνες για την εκρηκτική ύλη και για τους υπευθύνους.
Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων για την έκρηξη.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως οι περισσότεροι νεκροί είναι Ασιάτες τουρίστες.image.ashx

Πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στον τόπο της έκρηξης και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει την περιοχή, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδονται από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Το τραμ έχει διακόψει προσωρινά τις στάσεις στους σταθμούς Beyazıt και Eminönü ενώ τα περίχωρα της πλατείας Σουλταναχμέτ έχουν κλείσει για τα αυτοκίνητα.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλα ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με την έκρηξη.
Η έκρηξη έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές απειλές για την ασφάλειά της.

Το Ισλαμικό Κράτος και η κουρδική ομάδα του PKK είναι δύο από τις ομάδες που αναφέρονται στις πρόσφατες εκρήξεις βίας.

Τον Οκτώβριο, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν κατά την διάρκεια μιας ειρηνικής διαδήλωσης στην Άγκυρα, που ζητούσε να δοθεί ένα τέλος στην αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ή PKK και της τουρκικής κυβέρνησης. 99 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από 240 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις αυτές.
Την ίδια ώρα το Ισλαμικό Κράτος δραστηριοποιείται στο γειτονικό Ιράκ. Μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση έχει επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να εξαπολύσουν επιθέσεις σε θέσεις που κατέχει το ΙΚ από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία. Οι κουρδικές δυνάμεις μάχονται κατά του ΙΚ σε μια περιοχή μεταξύ του βόρειου Ιράκ και της Συρίας.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για Έλληνες τουρίστες μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών από την ισχυρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας .

Το Ελληνικό  Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τοπικές αρχές και επιτόπου στο σημείο της έκρηξης, αναφέρει σε μήνυμά του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter.
Την ίδια  ώρα  Υπουργείο Εξωτερικώντης Ελλάδας  καταδίκασε   την πολύνεκρη έκρηξη και εξέφρασε ι αμέριστη συμπαράσταση στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων.