«Ο τρόμος πριν τους αποκεφαλισμούς»

Οι New York Times αποκαλύπτουν  τη μάχη επιβίωσης

που έδωσαν οι όμηροι στο υπόγειο φυλακών των τζιχαντιστών

Νέα Υόρκη

A971CC6EF59A3A4CC1ECD7026CF3670B

Στις 18 Οκτωβρίου ο Τζέιμς Φόλει θα γιόρταζε τα 41α γενέθλια του.

Ο θάνατος του Τζέιμς Φόλεϊ στα χέρια του δήμιου του Ισλαμικού Κράτους (IS) τον Αύγουστο ήταν ένα δημόσιο τέλος σε ένα άγνωστο έως σήμερα σωματικό και ψυχικό μαρτύριο που μοιράστηκε με δεκάδες άλλους Δυτικούς ομήρους, οι οποίοι υποβάλλονταν συστηματικά από τους τζιχαντιστές σε βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς, εικονικούς πνιγμούς και στέρηση τροφής.

Οι New York Times αποκαλύπτουν τον «Τρόμο Πριν τους Αποκεφαλισμούς», τη μάχη επιβίωσης που έδωσαν οι όμηροι στο υπόγειο δίκτυο φυλακών των τζιχαντιστών στη Συρία, σε ένα εκτενές άρθρο στη βάση πληροφοριών που συγκέντρωσαν από συνεντεύξεις με πέντε πρώην ομήρους, μάρτυρες από την περιοχή, συγγενείς και συναδέλφους των απελευθερωθέντων.Ο Τζέιμς Φόλεϊ, free lance δημοσιογράφος που κάλυπτε τον πόλεμο στη Συρία για την Global Post και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν ο πρώτος Δυτικός όμηρος που αποκεφάλισαν on camera οι αιμοδιψείς τζιχαντιστές προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

Η επίδειξη τρόμου συνεχίστηκε με τον αποκεφαλισμό του επίσης αμερικανού δημοσιογράφου του περιοδικού Time Στίβεν Σότλοφ, του βρετανού εργαζόμενου σε οργάνωση αρωγής Ντέιβιντ Χέινς και του Άλαν Χένινγκ, βρετανού οδηγού ταξί που ταξίδεψε στη Συρία στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής για την παράδοση τροφίμων στους πληγέντες από τον εμφύλιο πόλεμο.

Στις φυλακές τρόμου του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν σήμερα τρεις Δυτικοί όμηροι, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι τζιχαντιστές έχουν «δείξει» ως επόμενο θύμα τους τον αμερικανό Αμπντούλ Ραχμάν Κάσιγκ (έχει ασπαστεί το Ισλάμ), πρώην στρατιώτη που υπηρέτησε στο Ιράκ και μετέβη στη Συρία για να προσφέρει ανθρωπιστικό έργο.Στα χέρια των τζιχαντιστών βρίσκεται επίσης ο βρετανός φωτορεπόρτερ Τζον Κάντλι, η φωνή του οποίου ακούγεται στην παρουσίαση σειράς προπαγανδιστικών βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και μία γυναίκα τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Οι τζιχαντιστές είχαν φτάσει να κρατούν τουλάχιστον 23 ομήρους από 12 χώρες, η πλειονότητά τους πολίτες ευρωπαϊκών κρατών που έχουν παράδοση στην καταβολή λύτρων, επισημαίνουν οι NYT. Οι περισσότεροι όμηροι που απελευθερώθηκαν προέρχονται από τις χώρες αυτές.

Στο βίντεο αποκεφαλισμού του Φόλεϊ που πάγωσε την κοινή γνώμη διεθνώς ο δημοσιογράφος έχει καρφωμένο το βλέμμα στην κάμερα κρατώντας το κεφάλι ψηλά αφού έχει αναγκαστεί να διαβάσει μπροστά στο φακό κείμενο, στο οποίο κατηγορεί τις ΗΠΑ για το θάνατό του.

Όσο τρομακτικές κι αν ήταν οι τελευταίες στιγμές του Τζέιμς Φόλεϊ, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αμερικανός δημοσιογράφους κοιτούσε το θάνατο στα μάτια.Από το δημοσίευμα των New York Times προκύπτει ότι ο ίδιος και οι συγκρατούμενοί βασανίζονταν συστηματικά, υποβάλλονταν σε ξυλοδαρμούς, εικονικούς πνιγμούς και «εικονικές εκτελέσεις» και στερούνταν τροφής προτού ο δήμιος του Ισλαμικού Κράτους κόψει το νήμα της ζωής τους σε παγκόσμια προβολή.

Επί μήνες μία ομάδα τζιχαντιστών τους βασάνιζε για να τους παραδώσει στη συνέχεια σε άλλη ομάδα που τους προσέφερε γλυκά και εμφανιζόταν να διαπραγματεύεται την απελευθέρωσή τους.
Την ελπίδα συνέθλιβε η απογοήτευση και το μαρτύριο μεγάλωνε.

Ο κρατούμενοι αρχικά δέθηκαν μεταξύ και έπαιζαν παιχνίδια για να περάσουν οι ατελείωτες ώρες, αλλά καθώς οι συνθήκες γίνονταν όλο και πιο απελπιστικές στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου. Ορισμένοι, περιλαμβανομένου του Τζέιμς Φόλεϊ, αναζήτησαν ανακούφιση στην πίστη των απαγωγέων τους, ασπαζόμενοι το Ισλάμ και παίρνοντας μουσουλμανικά ονόματα.

Ο 19χρονος Βέλγος Τζ.Μποντίνκ, ο οποίος πέρασε τρεις εβδομάδες στο ίδιο κελί με τον Τζέιμς Φόλεϊ το καλοκαίρι του 2013, μίλησε για τα βασανιστήρια. «Φαίνονταν οι ουλές στα γόνατά του» είπε μεταφέροντας όσα του είχε πει τις ημέρες εκείνες ο Φόλεϊ: ότι έδεσαν τα πόδια του σε ένα κάγκελο και μετά τον κρέμασαν από το ταβάνι με το κεφάλι κάτω. Και τον άφησαν εκεί.

Ο Βέλγος, ο οποίος απελευθερώθηκε πέρυσι, μίλησε για πρώτη φορά στους New York Times για τη φρίκη στις φυλακές των τζιχαντιστών. Σήμερα βρίσκεται στην Αμβέρσα, όπου δικάζεται μαζί με άλλους 45 νεαρούς βέλγους για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Μποντίνκ ανήκει στους νεαρούς ευρωπαίους τζιχαντιστές που είχαν μεταβεί να πολεμήσουν στη Συρία. Όμως οι τζιχαντιστές τον «αποκήρυξαν» όταν έλαβε ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο από τον πατέρα του που ανησυχούσε πίσω στο Βέλγιο. Ο διοικητής του τον κατηγόρησε ότι είναι κατάσκοπος και φυλακίστηκε.Ο νεαρός βέλγος δήλωσε ότι ο Φόλεϊ ασπάστηκε το Ισλάμ σύντομα μετά την απαγωγή του, το 2013, και άλλαξε το όνομά του σε Αμπού Χαμζά. Ο ίδιος δήλωσε ότι πολλοί όμηροι ασπάζονταν το Ισλάμ ελπίζοντας ότι θα τύχουν καλύτερης μεταχείρισης από τους τζιχαντιστές, στην περίπτωση του Φόλεϊ όμως πιστεύει ότι η απόφασή του ήταν ειλικρινής.

Και άλλοι όμηροι που απελευθερώθηκαν πρόσφατα δήλωσαν ότι οι περισσότεροι Δυτικοί εξαναγκάστηκαν να αλλάξουν την πίστη τους, αλλά ο Φόλεϊ φέρεται να γοητεύτηκε από το Ισλάμ.

Σημαντικές λεπτομέρειες του δράματος των ομήρων επιβεβαιώθηκαν επίσης από πρώην μέλος του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος αρχικά είχε βρεθεί στη φυλακή όπου κρατούνταν ο Φόλεϊ, αναφέρουν οι NYT. Το μαρτύριο των ομήρων είχε παραμείνει σε μεγάλο βαθμό μυστικό γιατί οι τζιχαντιστές είχαν απειλήσει τις οικογένειες των ομήρων να μείνουν μακριά από τα μέσα ενημέρωσης αλλιώς θα δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα νεκρά.