Γ.Ομήρου και Σ.Οσάτσι: «Η Τουρκία παίζει διπλό παιγνίδι »

Η Τουρκία παίζει διπλό παιχνίδι συμφώνησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου σε συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο κ. Stanislav Osadchiy, Λευκωσία 26 Νοεμβρίου 2015.

Ο κ. Ομήρου συζήτησε τις εξελίξεις μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την τουρκικά μαχητικά με τον Οσάτσι, ο οποίος είπε πως η χώρα του εξετάζει τη λήψη αντίμετρων κατά της Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και πρόσθεσε πως ένας των χειριστών του Su24, που κατερρίφθη δολοφονήθηκε από γκρίζους λύκους. Κατέστησε σαφές πως η Ρωσία δεν θα κάνει χρήση των κυπριακών λιμανιών, καθώς η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή δεν θα γίνει αριθμητικά, αλλά ποιοτικά, όπως είπε.

«Εξέφρασα την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας μετά από την απρόκλητη επίθεση της Τουρκίας εναντίον ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο επιχειρούσε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των τζιχαντιστών εντός του εθνικού εναερίου χώρου της Συρίας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ομήρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η Τουρκία δεν μπορεί να κοροϊδεύει τους πάντες, εκτός και αν θέλουν κάποιοι να κοροϊδεύονται και πρόσθεσε πως «η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι σύμμαχος των υπολοίπων δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος, ενώ στην πραγματικότητα υπέθαλψε και στηρίζει όλες εκείνες τις δυνάμεις των λεγομένων αντικαθεστωτικών εντός της Συρίας για ανατροπή του Προέδου Άσαντ και βεβαίως είναι προφανές ότι η Τουρκία με τις συμπεριφορές της στηρίζει το ΙΚ».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία οφείλουν να αντιληφθούν όλοι όσοι κατανοούν ότι το ΙΚ είναι απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα», τόνισε.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη πως ενώ η Τουρκία λαμβάνει λαθραία τεράστιες ποσότητες πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος, συγγενικά πρόσωπα του Τούρκου Προέδρου έχουν την ευθύνη της νοσοκομειακής περίθαλψης όσων αγωνίζονται κατά του ΙΚ «και στην πραγματικότητα και η Δύση και η ΕΕ ευρύτερα, προεξάρχουσας βεβαίως της Αμερικής, να παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει».

Λέγοντας ότι χρειάζεται μια παγκόσμια συμμαχία για να ξεριζώσει το Ισλαμικό Κράτος, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ελπίδα όπως στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μόσχα «ληφθούν κάποιες αποφάσεις, ότι ο Πρόεδρος Ολάντ θα συμφωνήσει σε αυτή την προσέγγιση που ήδη έχει κάνει με σαφήνεια ο Πρόεδρος Πούτιν για να υπάρξει αυτή η παγκόσμια συμμαχία και βεβαίως να τεθεί η Τουρκία προ των ευθυνών της».

Οσάτσι: Γκρίζοι Λύκοι σκότωσαν τον ένα πιλότο του SU 24
Από την πλευρά του, ο κ. Οσάτσι είπε ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ήταν προσχεδιασμένο γεγονός και πρόσθεσε πως «αυτό το γεγονός μας ανησυχεί πάρα πολύ γιατί ενισχύει τις υποψίες μας πως η Κυβέρνηση της Τουρκίας παίζει διπλό ρόλο γιατί προμηθεύει το Ισλαμικό Κράτος με χρήματα που παίρνει από φθηνό πετρέλαιο που προμηθεύεται από τους ισλαμιστές στη Συρία».

Λέγοντας πως γκρίζοι λύκοι σκότωσαν τον ένα εκ των χειριστών του αεροσκάφους που καταρρίφθηκε σε συριακό έδαφος, ο Ρώσος Πρέσβης είπε πως αυτό σημαίνει πως στο έδαφος της Συρίας δρουν και Τούρκοι εθνικιστές και αυτό είναι επικίνδυνο.

«Όλα αυτά μας έχουν πείσει πως πρέπει να πάρουμε τα αντίμετρα και αυτά τα μέτρα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Πούτιν θα μελετήσουμε λεπτομερειακώς, αυτά τα μέτρα θα συμπεριλαμβάνουν και πολεμικά μέτρα, αμυντικά μέτρα, για παράδειγμα στείλαμε στην Τουρκία πυραύλους S400 και οικονομικά μέτρα».

Υπενθυμίζοντας πως η ρωσική Κυβέρνηση εξέδωσε απαγόρευση για μετάβαση τουριστών στην Τουρκία, ο κ.Οσάτσι είπε ότι εξετάζονται και άλλα μέτρα, όπως την εισαγωγή λαχανικών και άλλων προϊόντων από την Τουρκία.

«Νομίζω πως η Τουρκία θα καταλάβει πως αυτά τα μέτρα που θα παρθούν από τη ρωσική Κυβέρνηση θα είναι πάρα πολύ επιζήμια για την οικονομία της και θα καταλάβει η Κυβέρνηση της Τουρκίας πως δεν πρέπει να γίνονται τέτοια πράγματα», τόνισε.

Σε ερώτηση αν με την αύξηση της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή θα χρησιμοποιηθούν τα λιμάνια της Κύπρου, ο κ. Οσάτσι είπε πως δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Τουρκία.

«Για μας τώρα το πιο σπουδαίο τώρα είναι να έχουμε ποιότητα των δυνάμεων, να έχουμε πυραύλους που θα υπερασπίζουν τα αεροπλάνα μας, να έχουμε τα καράβια που θα προσέξουν το έδαφος της Συρίας και τα λοιπά. Μιλάμε όχι περισσότερα αεροπλάνα, απλώς για την ποιότητα αυτών των αεροπλάνων και των μαχητικών που έχουμε», κατέληξε.