Οι ψήφοι του εξωτερικού έσωσαν το φιλοκουρδικό κόμμα

Χάρη στις ψήφους που έλαβε από το εξωτερικό κατάφερε το φιλοκουρδικό κόμμα HDP να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και να εισέλθει στην τουρκική εθνοσυνέλευση καθώς πήρε πολύ λιγότερα ποσοστά από ό,τι έλπιζε στην νοτιοανατολική Τουρκία όπου υπάρχει πυκνός κουρδικός πληθυσμός. Το ποσοστό του HDP υποχώρησε στο 10,8%, καταγράφοντας μείωση 2,4% από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου μέσα σε πέντε μήνες.7D6AC30BDEB35AF820A7B35B2CB2397C-600x375

Οι εκτιμήσεις είναι ότι η πτώση στα ποσοστά του HDP οφείλεται στο ότι κατέρρευσε η ειρηνευτική διαδικασία για το Κουρδικό, στο ότι το ΡΚΚ συμμετείχε σε βίαια επεισόδια στη νοτιοανατολική Τουρκία με αποτέλεσμα να προκληθεί ανασφάλεια εξαιτίας των μαχών που ήταν σε εξέλιξη στην περιοχή, στην απειλή που αισθανόταν ο κόσμος στις περιοχές αυτές, στη μη διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας από το κόμμα έπειτα από τις επιθέσεις στο Σουρούτς και την Άγκυρα καθώς και στο εμπάργκο που επιβλήθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στο HDP.

Παρόλα αυτά κατάφερε να παραμείνει πρώτο κόμμα στη νοτιοανατολική Τουρκία, χάνοντας ωστόσο ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους και 21 βουλευτές συνολικά. Δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε ο τέως Υπουργός ΕΕ του κόμματος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Αλί Χαϊντάρ Κόντζα. Εκλέγηκε ωστόσο στην Άγκυρα ο τέως Υπουργός Ανάπτυξης του κόμματος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Μουσρού Ντογάν.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πήρε την εκδίκησή του χθες για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς παραδέχθηκε χθες το βράδυ ότι δεν περίμενε τέτοιο ποσοστό, ούτε και τόσους βουλευτές για το ΑΚΡ, και πως οι δημοσκοπήσεις που είχε μπροστά του έδειχναν κοντά στο 43%.

Για την τελευταία δημοσκόπηση της A&G του Αντίλ Γκιουρ που έδειχνε το ΑΚΡ στο 47%, ο Μπουλέντ Αρίντς ομολόγησε ότι δεν την πίστεψε. Για πρώτη φορά κατάφερε να λάβει 23 εκατομμύρια ψήφους και μάλιστα να σπάσει το ρεκόρ του Αντνάν Μεντερές την δεκαετία του 1960, ο οποίος είχε κερδίσει τρεις θητείες στη σειρά. Το ΑΚΡ είναι το πρώτο κόμμα στην ιστορία της Τουρκίας που καταφέρνει να κερδίσει τέσσερις συνεχόμενες θητείες. Το ΑΚΡ κατάφερε αυτή τη φορά να πάρει πάλι τα ποσοστά που είχε λάβει το 2011. Τότε είχε πάρει 49,83%. Τα ποσοστά αυτά για το ΑΚΡ ήταν έκπληξη για όλους στην Τουρκία. Μάλιστα σήμερα τα τουρκικά μέσα υπενθυμίζουν δηλώσεις του βουλευτή του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ ο οποίος είχε πει πως “αν το ΑΚΡ λάβει 49% τότε θα αφήσω την πολιτική και θα πάω να μεγαλώνω κοτόπουλα”. Τώρα διερωτούνται αν ο Ιντζέ θα πάει όντως να μεγαλώνει κοτόπουλα!

Σε αυτές τις εκλογές το ΑΚΡ κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, λαμβάνοντας 4 εκατομμύρια επιπλέον ψήφους διασφαλίζοντας την απόλυτη κυριαρχία του. Το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) διατήρησε τα ποσοστά του, ενώ το ακροδεξιό ΜΗΡ έχασε σχεδόν τους μισούς του βουλευτές. Το CHP αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές της 7ης Ιουνίου κατά 0,43 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 25,38% και οι βουλευτές του από 132 αυξήθηκαν στους 134.

Για αυτό το αποτέλεσμα εκτιμάται ότι βοήθησε η διαλλακτική στάση του αρχηγού του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έπειτα από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου στις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Το CHP κατάφερε επίσης να πάρει ένα μικρό ποσοστό από τις ψήφους που είχε χάσει την 7η Ιουνίου και είχαν μετακινηθεί στο φιλοκουρδικό HDP. Ενώ στις 7 Ιουνίου σε δέκα πόλεις είχε καταφέρει να βγει πρώτο το CHP, στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου κατάφερε να πάρει την πρωτιά σε έξι πόλεις. Πρωτιά είχε στην Σμύρνη, το Αϊντίν, την Εντίρνε, το Κιρκλαρελί, την Μούγλα και το Τεκίρνταγ ενώ έχασε την πρωτιά από το Εσκίσεχιρ, το Ζοργκούλντακ, τη Μερσίνι και το Τσανάκαλε. Αύξησε τις ψήφους του κατά 500 χιλιάδες ξεπερντώντας τα 12 εκατομμύρια ψήφους.

Το ΜΗΡ το οποίο έγινε γνωστό κατά την προεκλογική εκστρατεία για το `όχι` του σε όλα πλήρωσε το κόστος της άρνησής του να συνεργαστεί για κυβέρνηση συνασπισμού και έχασε 4,36 ποσοστιαίες μονάδες. Κατάφερε να εκλέξει μόνο 41 βουλευτές και ηχηρά ονόματα του κόμματος έμειναν εκτός βουλής. Επέστρεψε στα ποσοστά του που είχε το 2007, έχοντας την πιο χαμηλή εκπροσώπηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Τώρα είναι το τέταρτο κόμμα στη Βουλή καθώς έχει μάλιστα λιγότερους βουλευτές από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Στην Κεντρική Τουρκία, το ΑΚΡ κατάφερε να πάρει πίσω τα ποσοστά του και τους βουλευτές του που είχε χάσει στις 7 Ιουνίου από το ακροδεξιό ΜΗΡ. Πήρε και πάλι την πρωτιά σε όλες τις επαρχίες της Κεντρικής Τουρκίας. Το ΜΗΡ επέστρεψε πάλι στα ποσοστά του 2011 χάνοντας εφτά βουλευτές. Είχε πτώση στην Άγκυρα, στην Καισαρία και την Κόνια. Από την άλλη το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά του στην κεντρική Τουρκία όπως και στην υπόλοιπη Τουρκία. Το φιλοκουρδικό HDP είχε επίσης πτώση στην κεντρική Τουρκία ωστόσο κατάφερε να εκλέξει ένα βουλευτή, τον Σιρί Σουρέγια Οντέρ, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον δημοφιλής βουλευτές του κόμματος στην Τουρκία.

Το ΑΚΡ ήταν το μόνο κόμμα που αύξησε τους βουλυτές του στην Άγκυρα και αύξησε τα ποσοστά του κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Στην Κόνια, που είναι η γενέτειρα του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, το ΑΚΡ αύξησε τους βουλευτές του από 11 σε 12. Το ΜΗΡ έχασε πέντε ποσοστιαίες μονάδες και οι βουλευτές του από δύο μειώθηκαν σε ένα. Το HDP από 4,51% που είχε πάρει στις 7 Ιουνίου τώρα υποχώρησε στο 2,68%.

Στη Μαύρη Θάλασσα όπου το ΑΚΡ είχε μεγάλη πτώση στις 7 Νοεμβρίου αυτή τη φορά την πτώση την είχε το ακροδεξιό κόμμα MHP. Στη Μάυρη Θάλασσα δύο στους τρεις ψήφισαν ΑΚΡ και μάλιστα στην Ρίζε που είναι η γενέτειρα του Ταγίπ Ερντογάν το ΑΚΡ πήρε το ψηλότερο ποσοστό του από όλη την Τουρκία: 75,49%. Τα κόμματα CHP, MHP και HDP είχαν πτώση. Συγκεκριμένα στην Μαύρη Θάλασσα σε 18 επαρχίες το ΑΚΡ από 51,9% ανέβασε τα ποσοστά του στο 61,8%. Το ΜΗΡ υποχώρησε από 18,7% στο 12,7%. Το HDP από 1,7% μείωσε τα ποσοστά του στο 0,9%. Τα ποσοστά που έχασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης πήγαν όλα στο ΑΚΡ. Εκτιμάται ότι η πτώση του ΜΗΡ σε αυτές τις περιοχές οφείλεται στο ότι δεν συνεργάστηκε με το ΑΚΡ για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.