Νέες αποκαλύψεις για τον πόλεμο των “Drones” και τις λίστες θανάτου

petrosΤου Πέτρου Μ. Πέτρου*
Η ανθρώπινη φαντασία είναι ασύλληπτη, τις πλείστες φορές όχι για το καλό των ανθρώπων, αλλά για το αντίθετο, για την υποδούλωση και εκμετάλλευση ανθρώπων και χωρών, επεκτατισμό με τη σημασία του ιμπεριαλισμού, ασυδοσία και καταστρατήγηση κάθε κλασικής στοιχειώδους αρχής νομιμότητας και δικαιοσύνης.
Ο λόγος για τα σχέδια των ΗΠΑ για χρήση “Drones” (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) για δολοφονία αντιπάλων και σειρά άλλων πράξεων και δολιοφθορών σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη που οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αισθάνονται ότι διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο ή εν δυνάμει απειλή, χωρίς αυτό βεβαίως να εδράζεται σε αντικειμενικά νομικά στοιχεία και άλλα προαπαιτούμενα που ισχύουν μέχρι σήμερα στον κόσμο.
Όπως αποκαλύπτουν διάφορα ΜΜΕ (CNN 16/10/2015, The Intercept Η έρευνα για τα ντρονς-The Drone Papers), μεταξύ άλλων στηλίτευσε αυτή την πρακτική και ο επιφανής Αμερικανός διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι ( Γιούρονιούς 17/4/2015) λέγοντας ότι «…οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος τρομοκράτης του κόσμου…». Αμερικανικά Drones χρησιμοποιούνται για μια επιλεκτική δολοφονία και εξόντωση αντιπάλων όπως στην περίπτωση Αφγανιστάν, Υεμένης, Σομαλίας και αλλού.
Πηγές στο διαδίκτυο αποδίδουν τις αποκαλύψεις για το μυστικό σχέδιο Ομπάμα για εξόντωση τρομοκρατών, σε έναν δεύτερο Σνόουντεν (πρώην στενό συνεργάτη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών NSA, που αποσκίρτησε και κατέφυγε στη Ρωσία αποκαλύπτοντας πολλές άγνωστες δραστηριότητες των αμερικανών κατά απλών πολιτών, όπως παρακολούθηση facebook, συμμαχικών τους κυβερνήσεων κλπ). Εικάζεται ότι αυτός ο νέος «Σνόουντεν» θέλει να αποκαλύψει στον κόσμο ότι ετοιμάζονται λίστες θανάτου και ότι το κοινό έχει δικαίωμα να γνωρίζει με ποιά διαδικασία και πώς, κάποια άτομα μπαίνουν στις λίστες θανάτου και στη συνέχεια δολοφονούνται κατόπιν εντολών της πιο ψηλής ιεραρχίας των ΗΠΑ.
Ο Νόαμ Τσόμσκι χαρακτήρισε αυτή την εκστρατεία των ΗΠΑ με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως τη «μεγαλύτερη δολοφονική εκστρατεία στον κόσμο. Δεν υπήρξε ποτέ δολοφονική εκστρατεία τέτοιας κλίμακας. Σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι ΗΠΑ συστηματικά, δημόσια και ανοικτά κάνουν αυτό το πράγμα και δεν υπάρχει τίποτε το μυστικό σε αυτό που λέω, όλοι το γνωρίζουμε: οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση εκτελούν, δολοφονούν ανθρώπους που τους θεωρούν υπόπτους. Απλά τους βγάζουν από τη μέση γιατί θεωρούν ότι κάποια στιγμή ίσως βλάψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες…».
Το ζήτημα με τα ντρονς και η αυξανόμενη εμπλοκή τους στους πολέμους-λέγεται ότι και το Ιράκ έχει εφοδιαστεί με κινέζικα που εκτοξεύουν βλήματα- φέρνει επί σκηνής νέα δεδομένα και ταυτόχρονα κρούει το κώδωνα του κινδύνου για το που οδεύει ο ανθρώπινος πολιτισμός.
Ενώ διαγράφονται λαμπρές προοπτικές ειρηνικής χρήσης τους (ταχυδρομείο, παράδοση πακέτων, πίτσας, φαρμάκων, βοήθεια σε αποκλεισμένες περιοχές, σε δυστυχήματα, φύλαξη συνόρων, ανασκαφές, χαρτογράφηση κλπ) και πάλιν προβάλλει απειλητικά η κακή, αντι-ανθρώπινη τους χρήση. Οι υφιστάμενες εφαρμογές τους προοιωνίζουν ίσως και τις κοινωνίες που θα μας προκύψουν, την μεταμόρφωση της εγκληματικότητα και πολλά άλλα, όμως το καίριο και σημαντικό είναι πως θα δαμάσουμε και θα υποτάξουμε τα καινούργια βήματα της τεχνολογίας για την πρόοδο των ανθρώπων.
Η δράση των ντρονς και το πλαίσιο λειτουργίας τους πρέπει να θεσπιστεί και να δοθεί η δέουσα σοβαρότητα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κύπρου, με τις Βρετανικές Βάσεις και τις πληροφορίες για κατασκευή νέου στρατιωτικού αεροδρομίου στο Ακρωτήρι, που εικάζεται ότι θα έχει ανάλογη λειτουργία με αυτή της Βάσης Ramstein στη Γερμανία, πρέπει να μας προβληματίσει και να λάβουμε όλα τα δέοντα μέτρα για διασφάλιση όλων των συμφερόντων της Δημοκρατίας περιλαμβανομένων και των ίδιων των αρχών της δημοκρατίας.
*Μ.Α. in International Journalism