Οι Τούρκοι κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος – η Ρωσία διαψεύδει ότι ήταν δικό της

Νέο περιστατικό στον εναέριο χώρο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο σύμφωνα με την Αγκυρα παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας και εισήλθε σε βάθος 3 χλμ.newego_LARGE_t_1101_54582434_type12713

Προηγήθηκαν τρεις προειδοποιήσεις, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής της χώρας, οι οποίες έμειναν αναπάντητες.
Επισήμως η ταυτότητα του καταρριφθέντος αεροσκάφους παραμένει άγνωστη, αλλά οι φήμες στα διεθνή πρακτορεία το συνδέουν με τις ρωσικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ένα ρωσικό Orlan-10 είχε συντριβεί κοντά στη Λατάκια.
Αμερικανός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον ανέφερε στο Reuters ότι εκτιμά προς πρόκειται για ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά από τη Μόσχα το υπουργείο Αμυνας διέψευσε την πληροφορία λέγοντας ότι όλα τα αεροσκάφη που δρουν στην περιοχή επέστρεψαν ασφαλώς στη βάση τους μετά τις σημερινές επιχειρήσεις.
Ρωσία: «Συμφωνήσαμε με τους Αμερικανούς»
Την ίδια περίπου ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως συμφώνησε με το Πεντάγωνο σε όλα τα απαραίτητα τεχνικά ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας και πως ένα τελικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο δυνάμεων θα υπογραφεί στο προσεχές μέλλον.
«Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα τεχνικά ζητήματα, ενώ ρώσοι και αμερικανοί νομικοί επανεξετάζουν το έγγραφο της συμφωνίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Ελπίζουμε πως το έγγραφο θα υπογραφεί στο πολύ κοντινό μέλλον», ανέφερε, τονίζοντας πως η Μόσχα εξακολουθεί να επιθυμεί μια ευρύτερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τη Συρία.
Παράλληλα ανέφερε πως η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας συνεργάζεται με τα κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Συρίας για να συντονίσει όλες τις πτήσεις των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της χώρας.
«Ο εναέριος χώρος της Συρίας είναι υπερβολικά γεμάτος από αεροσκάφη. Τα ρωσικά αεροσκάφη διεξάγουν 60 έως 80 επιχειρήσεις καθημερινά, σχεδόν τον ίδιο αριθμό αεροπορικών επιχειρήσεων που διεξάγουν τα αεροσκάφη της δυτικής συμμαχίας», επισήμανε ο Καρταπόλοφ.