Οι πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο και πώς βοηθούμε τα παιδιά να προσαρμοστούν

Έχετε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η πρώτη μέρα του νηπιαγωγείου για ένα παιδί;
Σηματοδοτεί μια ζωή μάθησης, εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης και προσωπικής ανάπτυξης!
Αυτός ο μεγάλος εξελικτικός σταθμός στη ζωή ενός παιδιού συνοδεύεται και από έντονα συναισθήματα.2941312336_61ef4d95eb

Γιατί να μη γιορτάσετε αυτή τη μεγάλη μέρα, ώστε να προσφέρετε στο παιδί σας υπέροχες αναμνήσεις και ένα θετικό ξεκίνημα της χρονιάς;
Μέσα από τις παρακάτω δραστηριότητες βοηθάτε το παιδί σας να καταλάβει τη μετάβαση στο νηπιαγωγείο ως μια νέα, όμορφη φάση ζωής με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και ανταμοιβές!
Δώστε στο παιδί σας την αίσθηση ότι έχει έλεγχο των πραγμάτων. Κάντε μαζί τις αγορές των σχολικών ειδών (αντί να του αγοράσετε εσείς για έκπληξη ή για να κερδίσετε χρόνο) και αφήστε το παιδί να διαλέξει με το γούστο του (ακόμα και αν εσείς διαφωνείτε!).
Κάντε το πορτρέτο του παιδιού. Ζητήστε από το παιδί σας να ζωγραφίσει τον εαυτό του και βοηθήστε το να γράψει δίπλα τα προτερήματά του, τα αγαπημένα του πράγματα, τα ενδιαφέροντά του.
Δημιουργήστε το «σημείο εκκίνησης». Στο σημείο που το παιδί βάζει τα παπούτσια και την τσάντα του κολλήστε μια ζωγραφιά του στο πάτωμα ή τον τοίχο, δημιουργώντας έτσι μια γωνιά ασφάλειας.
Τονώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού με βιβλία. Διαβάστε μαζί βιβλία σχετικά με την πρώτη μέρα του σχολείου ή άλλες περιπέτειες. Συζητήστε για το πόσο γενναίος είναι ο χαρακτήρας στο βιβλίο, για τις δυσκολίες που ξεπέρασε και τι έκανε για να τα καταφέρει. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το παιδί σας να εντοπίσει τα δικά του άγχη, να αντιληφθεί ότι και άλλοι περνάνε αντίστοιχα ζόρια αλλά τα καταφέρνουν και, επίσης, το βοηθάτε να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει αυτά που το αγχώνουν.
Συζητήστε με το παιδί για τη νέα εμπειρία και την προσαρμογή με θετικό τρόπο, τονίζοντας όλα τα όμορφα πράγματα που θα συμβούν. Μην αφήνετε να έρθει στην επιφάνεια το δικό σας άγχος.
Κανονίστε να παίξει το παιδί σας με συμμαθητές και συμμαθήτριες πριν την έναρξη του νηπιαγωγείου και αμέσως μετά.

Της Δρ Λίζας Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, greekpsychologypages.blogspot.gr

**