Mε Ικαρο παρομοίασε την Κύπρο η Βελκουλέσκου

*Αποχωρεί  από το πρόγραμμα της Κύπρου και την αντικαθιστά ο Λιούις

*Εκθεση Δ.ΝΤ για ο τι πρέπει να  κάνει η Κύπρος

 

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέτασε χθες σε συνεδρίασή του την έκθεση που παρουσίασε η αποστολή του που είχε επισκεφθεί στα τέλη Ιουλίου την Κύπρο. Πρόκειται για την περιοδική επιθεώρηση της οικονομίας της χώρας, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του «Ταμείου». Σχετική ανακοίνωση του ΔΝΤ θα εκδοθεί αργότερα σήμερα στην Ουάσιγκτον.

assets_LARGE_t_420_54085002_type12128Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθούν στη δημοσιότητα τρία κείμενα. Το πρώτο θα αφορά στα βασικά στοιχεία και στα συμπεράσματα της επιθεώρησης, το δεύτερο τεχνικής φύσεως ζητήματα, με σοβαρότερα τα δημοσιονομικά και τα τραπεζικά και το τρίτο την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κύπρου στο συμβούλιο, πάνω στις θέσεις που εκφράζει η αποστολή του ΔΝΤ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η έκθεση είναι περισσότερο επικεντρωμένη στους κινδύνους που υπάρχουν και στα όσα πρέπει να γίνουν και όχι τόσο στα όσα έχουν ήδη επιτευχθεί από την έναρξη του κυπριακού προγράμματος. Γίνεται αναδρομή από την περίοδο πριν την κρίση και πως αυτή δημιουργήθηκε και γίνονται αναφορές στις πολιτικές που ελήφθησαν μετά το πρόγραμμα κι αυτά που πρέπει να γίνουν και το που θα πάμε. Παράλληλα υπάρχουν και μεσοπρόθεσμες αναφορές.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, με συμμετοχή των μελών του συμβουλίου, στις τοποθετήσεις επισημάνθηκε ότι πρέπει να τελειώσει η εκκρεμότητα με τις εκποιήσεις για να ξεκινήσει η τακτοποίηση του ζητήματος των μη εξυπηρετουμένων δανείων και να μπει το πρόγραμμα πάλι σε τροχιά (on track).
Σχετικά με την αποστολή που θα κάνει την 6η επιθεώρηση του προγράμματος, δεν αναμένεται να μεταβεί στην Κύπρο πριν τις αρχές του 2015. Να σημειώσουμε ότι εκκρεμεί ακόμη η έγκριση της έκθεσης για την πέμπτη επιθεώρηση, μαζί με την εκταμίευση της δόσης.
Πάντως γύρω στις 10 Νοεμβρίου πρόκειται να μεταβεί στην Κύπρο ολιγομελής τεχνική επιτροπή του ΔΝΤ. Θα παραμείνει περίπου μία εβδομάδα και θα ασχοληθεί κυρίως με τα ζητήματα που εκκρεμούν ή επίκεινται, βάση των προαπαιτούμενων.
Στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ έλαβε χώρα μία ενδιαφέρουσα στιχομυθία μεταξύ της Ντέλια Βελκουλέσκου και του εκπροσώπου της Κύπρου, Μένο Σνελ. Η κ. Βελκουλέσκου άνοιξε την παρουσίασή της με μία εκτός κειμένου αναφορά στο μύθο του Ίκάρου, λέγοντας ότι η Κύπρος πέταξε όπως ο μυθικός ήρωας πολύ κοντά στον ήλιο, με αποτέλεσμα να λιώσουν τα φτερά του και να πέσει στη θάλασσα και να σκοτωθεί.
Ο Μένο Σνέλ είπε στην κ. Βελκουλέσκου ότι η Κύπρος αντίθετα με τον Ικαρο, επέπλευσε. Της υπενθύμισε ακόμη ότι ξέχασε να πει πως ο Ικαρος το έπαθε γιατί δεν άκουσε τις οδηγίες του πατέρα του Δαίδαλου. Όμως η Κύπρος δεν είχε οδηγίες, γιατί το ΔΝΤ δεν έκανε αρκετά για να αποσοβήσει την κρίση. Ο Ολλανδός εκπρόσωπος της Κύπρου στο ΔΣ του ΔΝΤ συμπλήρωσε πάντως πως ο ίδιος θέλει να σκέφτεται την Κύπρο σαν τη Θεά Αφροδίτη που γεννιέται μέσα από τη θάλασσα.
Οι αναφορές αυτές πάντως, μάλλον ευχάριστο κλίμα δημιούργησαν, παρά αντιπαράθεση.
Εκ μέρους του εκπροσώπου της Κύπρου εκφράστηκαν ευχαριστίες προς την Ντέλια Βελκουλέσκου, της οποίας η χθεσινή παρουσίαση αποτέλεσε και την τελευταία της ενασχόληση με την Κύπρο. Ήδη έχει αναλάβει επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Κύπρο, ο Μάρκ Λιούις, που θα επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 4 Νοεμβρίου, για το συνέδριο του Economist.