Στο 30% οι προβλεπόμενες απώλειες από ρωσική τουριστική αγορά το 2015!

 

 

*Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου…όνειρο θερινής νυκτός!

 

 

Στο 30% ανεβάζει τώρα την προβλεπόμενη μείωση του τουρισμού ο ΚΟΤ από την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου, τη ρωσική. Παράλληλα, αντί να σημάνει συναγερμός και να κινητοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί για να ανακοπεί αυτή η δραματική τάση που αν επαληθευτεί θα προκαλέσει τεράστιο οικονομικό πλήγμα,   φαίνεται μέχρι στιγμής να μην υπάρχει σταθερό σχέδιο δράσης για ανακοπή αυτών των απωλειών.rwsoi[1]

Με δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην Καθημερινή ο πρόεδρος του ΚΟΤ κ. Αγγελος Λοϊζου αφού επισημαίνει ότι θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό το 2015, αναφέρει ότι από τις πληροφορίες που μας έρχονται φαίνεται ότι η μείωση τουριστών από τη Ρωσική αγορά μπορεί να φθάσει μέχρι και το 30%! Ο αριθμός αυτός σοκάρει γιατί θα πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα στην κυπριακή οικονομία. Τη περασμένη βδομάδα προβλήθηκαν στον Τύπο εκτιμήσεις με επίκληση στον ΚΟΤ για μείωση γύρω στο 20%.

Στο ερώτημα πως καλύπτει η Κύπρος τις απώλειες της ρωσικής αγοράς ο κ. Λοϊζου αναφέρει ότι ο κύριος στόχος είναι η προσέλκυση τουριστών απ όλες τις χώρες του κόσμου, ότι πρέπει να αναδείξουμε το τουριστικό μας προίόν, να λύσουμε το πρόβλημα της εποχικότητας και και ότι <<πρέπει να επανεξετάσουμε άλλες χώρες που παραδοσιακά είχαμε τουρισμό και η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό είναι η Γερμανία και η Αγγλία>>.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μάχη για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έπρεπε ήδη να είχε κερδηθεί και δυστυχώς ούτε φέτος δεν επιτεύχθηκε αυτός ο στόχος. Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις που έγιναν πέρσι όταν  λήφθηκαν αποφάσεις περί ανοιχτών αιθέρων, ότι αυτό θα βοηθούσε την προσέλκυση εκατοντάδων χιολιάδων νέων τουριστών , ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο, αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Αντίθετα πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στα μεγάλα τουρτιστικά θέρετρα της Αγίας Νάπας και Πρωταρά, αλλά και σε άλλες πόλεις της Κύπρου, άρχισαν ήδη να βάζουν λουκέτο και να απολύουν εργαζόμενους. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχισθεί πιο έντονα μέχρι το τέλος του μήνα και αρχές Νοεμβρίου, οπότε οι μεγάλοι μας τουριστικοί πνεύμονες θα αρχίσουν να πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Τουριστικοί κύκλοι εκφράζουν την άποψη ότι αν υπήρχε σωστός συντονισμός ενεργειών και αποφασιστική δραστηριοποίηση ιδιαίτερα στη ρωσική αγορά θα μπορούσε η κατάσταση να αλλάξει. Οι Ρώσοι λόγω του ψυχρού κλίματος που επικρατεί στη χώρα τους προτιμούν  ιδιαίτερα το κλίμα της Κύπρου ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Από την ώρα όμως που η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων   κλείνουν για να επανανοίξουν τον ερχόμενο Απρίλη ουσιαστικά κλείνουν και την πόρτα σε αυτή την προοπτική .

Φαίνεται ότι στην Κύπρο περισσότερο μιλάμε παρά πράττουμε. Οι ίδιοι τουριστικοί κύκλοι θεωρούν πολύ φιλόδοξη έως και εξωπραγματική την εκτίμηση ότι θα καταστεί δυνατό να υπάρξει αντιστάθμισμα απωλειών από τη ρωσική αγορά με μεγάλες αυξήσεις από την βρετανική και γερμανική αγορά, καθώς και από άλλες αναδυόμενες αγορές όπως η Πολωνία. Κι αυτό γιατί η ύφεση που επικρατεί στην Ευρώπη επηρεάζει και αυτές τις χώρες, ενώ η αεροπορική προσβασιμότητα προς την Κύπρο δεν είναι επαρκής, παρόλο που προγραμματίζεται να δρομολογηθεί περιορισμένος αριθμός πτήσεων.

Τέλος οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως το στοίχημα με τον τουρισμό θα πρέπει να είναι να γίνει προσπάθεια να συγκρατηθεί στο μέγιστο βαθμό η απώλεια Ρώσων τουριστών. Η αιτία αυτής της απώλειας δεν εδράζεται τόσο στην ύφεση που επικρατεί στη χώρα αυτή, αλλά στο ότι η Κύπρος συμπαρατάχθηκε μετους υπόλοιπους εταίρους της Ευρώπης στην επιβολή κυρώσεων. Σε   άλλες ανταγωνιστικές χώρες εκτός Ε.Ε. όπως Αίγυπτος, Τουρκά, Ισραήλ, δεν γίνονται καν αρνητικές προβλέψεις από τη ρωσική αγορά, που σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα ταξιδέψουν μαζικά και το 2015. Το θέμα είναι ποια χώρα θα επιλέξουν για τις διακοπές τους.  Είναι ανάγκη να γίνουν ακόμη και επίμονες πολιτικές παρεμβάσεις από τη δική μας πλευρά καθώς και μια καλοσχεδιασμένη εκστρατεία από τον ΚΟΤ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, που θα έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία μας. Χρειάζεται όμως ανάλογη πολιτική βούληση, ορθολογιστικός σχεδιασμός και ενεργός δράση.

Ριχάρδος Ο.