Η Αγκυρα εφάρμοσε τις απειλές της – κλιμάκιο της CIA έφτασε χθες στην Κύπρο

Κάτω από την πίεση των τουρκικών απειλών  και άλλων  στρατιωτικών ασκήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου, συνεδριάζει αυτή την ώρα το Εθνικό Συμβούλιο 

H Άγκυρα εφάρμοσε τελικά  τις απειλές της και το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη   εισήλθε στις 6.30 το πρωί στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο  υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά, βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9.ploia

Από σήμερα τέθηκε σε ισχύ η τουρκική NAVTEX σύμφωνα με την οποία η ‘Αγκυρα έχει δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κύπρου έως τις 30 Δεκεμβρίου για διενέργεια ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκωνΤο τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν αναμένεται να εισέλθει από σήμερα στη περιοχή και κινείται βορειοανατολικά της Καρπασίας, αλλά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι σίγουρο ότι θα το κάνει.

Ηδη σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες  πληροφορίες προκαλεί προβλήματα και ουσιαστικά καθυστερεί την ερευνητική προσπάθεια των Ιταλών. Να σημειώσουμε  πως στη   βορεινή πλευρα του Οικοπέδου 9 που κάνει έρευνες η κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις και ισχυρές ενδείξεις για κοίτασμα του οποίου το μέγεθος να είναι συγκρίσιμο με αυτό του ισραηλινού Λεβιάθαν, δηλαδή της τάξεως των 19 τρισ. κυβικών ποδών.

Tην κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις, συζητά σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο ξεκίνησε στις 10.20  σε ολοήμερη συνεδρία υπό την προεδρία του Κυπρίου προέδρου.

Ασκήσεις στη ίδια περιοχή άρχισε σήμερα από το πρωί και το ρωσικό Ναυτικό με το “Μοσκβά” να έχει θέσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα νέα βλήματα επιφανειας-επιφανείας ακτίνας δράσης 500 χλμ. που έχει εφοδιαστεί.Οι ασκήσεις άρχισαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας στις 7 το πρωί.

Για τη διενέργεια της άσκησης, η Μόσχα έχει δεσμεύσει περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.Οι ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, θα ολοκληρωθούν στις 23 Οκτωβρίου.Πρόκειται για μια έκταση 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία δεσμεύτηκε με την έκδοση ΝΟΤΑΜ κατόπιν άδειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.Στη διάρκεια της άσκησης θα γίνουν βολές ρουκετών.Στην άσκηση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, πλοία από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας, με επικεφαλής το ναύαρχο Αλέξανδρο Βίτκο.

Την Τρίτη θα αρχίσει και η άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 και F-16.

Κλιμάκιο της CIA  στην Κύπρο

Στο μεταξύ, σύμφωνα  με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε Ελλαδικές ηλεκτρονικές εφημερίδες και  μπλόκ κοινωνικής δικτύωσης : « Στη Κύπρο έφθασε χθες κλιμάκιο της CIA αποτελούμενο από 20 άτομα. Η μέρα της άφιξης του κλιμακίου δεν είναι τυχαία καθώς σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή η οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) της Τουρκίας για έρευνες του πλοίου “Μπαρμπαρός” στη κυπριακή ΑΟΖ».  Το κλιμάκιο της CIA , σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ,θα έχει επαφές με τη ΚΥΠ στη Λευκωσία ενώ ο επικεφαλής του αύριο θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο.»

Εξάλλου;

Στη συνεδρία   του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία αναμένεται να είναι ολοήμερη , εκ μέρους του ΔΗΣΥ συμμετέχουν ο πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου.

Το ΑΚΕΛ εκπροσωπούν ο Γενικός Γραμματέας Άντρος Κυπριανού και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Τουμάζος Τσελεπής. Από το ΔΗΚΟ συμμετέχουν ο πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος και ο αναπληρωτής πρόεδρος Μάρκος Κυπριανού. Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ στη συνεδρία συμμετέχουν ο πρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου και ο επίτιμος πρόεδρος Βάσος Λυσσαρίδης. Τη Συμμαχία Πολιτών εκπροσωπούν οι Γιώργος Λιλλήκας και Στέλιος Αμερικάνος. Το ΕΥΡΩΚΟ εκπροσωπούν ο πρόεδρος του Δημήτρης Συλλούρης και ο αναπληρωτής πρόεδρος Μιχάλης Γιωργάλλας. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκπροσωπούν ο πρόεδρος Γιώργος Περδίκης και ο αναπληρωτής ΓΓ Σάββας Φιλίππου.

Στη συνεδρία του Εθνικού συμμετέχει επίσης ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Από κυβερνητικής πλευράς παρόντες είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.