Κράτος και Επανάσταση

Του Δρα Σταύρου Νεοφύτου

 

StavrosΣτα αστικά καθεστώτα την εξουσία ασκούν οι αστοί. Ιστορικά, η αστική τάξη έχοντας την οικονομική εξουσία επέβαλε και την πολιτική εξουσία!

Έχοντας γνώμονα την πιο πάνω θέση, τα Μαρξιστικά Λενινιστικά κόμματα ή κόμματα νέου τύπου, όπως ονομάζονται αλλιώς, δεν ζητούν να πάρουν την κυβέρνηση αλλά την εξουσία.

«Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ» δηλαδή όλη η εξουσία στο λαό! Αυτό ήτο το σύνθημα που επικρατούσε στη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Να πηγάζει δηλαδή η εξουσία από το λαό και να πηγαίνει στο λαό!

Τα κόμματα αυτά ζητούν την εξουσία και όχι την κυβέρνηση γιατί οι κυβερνήσεις είναι εντολοδόχοι της εξουσίας, δηλαδή του συστήματος της αστικής δημοκρατίας! Τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς την έγκριση του συστήματος.

Είναι δηλαδή η εξουσία, η δύναμη εκείνη που κινεί και ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας διακυβέρνησης μιας χώρας! Αυτή είναι και μια απάντηση στον πρώην υπουργό παιδείας κύριο Α. Δημητριάδη που θέλει να εμβαθύνει τη δημοκρατία (την αστική Δημοκρατία)!

Ο Λένιν στο έργο του «κράτος και επανάσταση» για την εξουσία λέει: «το κράτος είναι σημείον ύπαρξης της πάλης των τάξεων». Για το ίδιο το κράτος λέει «είναι ο συμφιλιωτής της αναρχίας που υπάρχει ένεκα της πάλης των τάξεων». Επιβάλει την «τάξη» δηλαδή!

Μερικά παραδείγματα για να νοιώσουμε τον έλεγχο και την επιβολή της εξουσίας. Ας πάρουμε τα ΜΜΕ: Ποιος τα σπονσάρει; Αυτός που τα σπονσάρει έχει και τον έλεγχο. Ποιος ελέγχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα; Όχι φυσικά αυτοί που δεν έχουν λεφτά! Ποιος δίνει μίζες; Αυτοί που έχουν λεφτά. Έχεις μια σκάλα χωράφι δεν μπορείς να κτίσεις. Έρχεται ο λεφτάς και το αγοράζει μαζί με άλλα χωράφια και η εντολοδόχος κυβέρνηση του κάνει τον νόμο της «ενιαίας ανάπτυξης» για να μπορεί να χτίσει. Υπάρχει οικονομική κρίση, ποιος την πληρώνει; Φυσικά τα μεροκάματα, οι συντάξεις, τα επιδόματα κλπ. Χρωστάς 5 χιλιάδες πας φυλακή. Χρωστούν οι τράπεζες; Δανείζεται η εντολοδόχος κυβέρνηση για αυτές και τα πληρώνεις εσύ!

Έστω ότι κέρδισες τις εκλογές και σχηματίζεις κυβέρνηση. Μπορείς να εφαρμόσεις το πρόγραμμα σου; Όχι φυσικά. Η δημόσια υπηρεσία αλλά και η αστυνομία, ο στρατός, σε ποιόν ανήκουν; Αν πιέσεις λίγο τα πράγματα για αλλαγές, τρανό παράδειγμα τι θα πάθεις η Χιλή. Και ακόμα κάτι. Δεν είναι μόνο την έγκριση των ντόπιων αστών που θέλεις, αλλά και των ξένων! Παράδειγμα η Ελλάδα και η Κύπρος!

Η εξουσία, μαζί με το σφικτό και ελεγχόμενο κόμμα ήταν τα σημεία τριβής του Λένιν με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ. Ο Λένιν σεβόταν και τιμούσε την Ρόζα και την αποκαλούσε ο «αετός» της επανάστασης. Νιώθοντας πιεσμένη η Ρόζα αναγκάζεται να αποκαλέσει τους μπολσεβίκους «μανιακούς» της εξουσίας!

Κόμματα που δεν τηρούν την συνταγή για την εξουσία έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή τους. Δες Κ.Κ. Ιταλίας, Γαλλίας που είχαν πέραν του 30%. Ακόμη και η ΕΔΑ Ελλάδας. Δυστυχώς μαζί με την καταστροφή τους πάει και η χώρα πίσω. Θυμηθείτε το ΠΑΣΟΚ, το σημερινό Σύριζα που θα έσχιζε τα μνημόνια!

Τα κόμματα νέου τύπου που δεν έχουν στόχο την  εξουσία αποκαλούνται οπορτιουνιστικά – νεωτεριστικά. Άρα οπορτιουνισμός είναι η άρνηση της επανάστασης και η νομιμοποίηση του συστήματος.