Τα μάζεψε ο Γ.Εισαγγελέας και λέει τώρα ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του

ÔåëåôÞ ïñêùìïóßáò ôïõ íÝïõ Ãåíéêïý ÅéóáããåëÝá ê. Êþóôá Êëçñßäç, Ëåõêùóßá 16 Óåðôåìâñßïõ 2013.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του και τα ερωτήματα που τέθηκαν από το Προεδρικό και απομ κόμματα σχετικά με τις παρεμβάσεις πολιτικών στο έργο του για παρεμπόδιση των ερευνών για οικονομικά σκάνδαλα , ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, τα μάζεψε και έκανε στροφή 180 μοιρών.Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή τις πολιτικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή διευκρινίζει ότι δεν υπονόησε ότι γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια άμεσης πολιτικής εμπλοκής ή παρέμβασης σε συγκεκριμένες υποθέσεις ή στο ανακριτικό έργο, ενώ έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του.

Ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι “απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων που μου είχαν υποβληθεί σχετικά με επικρίσεις για καθυστερήσεις στις ανακρίσεις ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, προέβηκα σε κάποιες διαπιστώσεις. Ότι δηλαδή, κάποιοι καλόπιστα ενδιαφέρονται και ανησυχούν για την μεγάλη χρονική έκταση που προσλαμβάνουν οι ανακρίσεις, ενώ υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι, χάριν δικών τους σκοπών και σκοπιμοτήτων, χρησιμοποιούν αυτό τον παράγοντα για να πλήξουν τον Γενικό Εισαγγελέα, τον οποίον και ταυτίζουν με τα θέματα των αστυνομικών ανακρίσεων”.

“Αυτό είναι κάτι που γίνεται δημόσια και οποιοσδήποτε μπορεί να το αντιληφθεί και δεν χρειάζεται να κατονομασθεί κανένας. Ως προς τα κίνητρα και σκοπιμότητες, και αυτά είναι γνωστά και σε μένα και σε πολλούς άλλους, αλλά για ευνόητους λόγους δεν μπορούν επί του παρόντος να δημοσιοποιηθούν”, πρόσθεσε.

“Δεν υπονόησα όμως ότι γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια άμεσης πολιτικής εμπλοκής ή παρέμβασης σε συγκεκριμένες υποθέσεις ή στο ανακριτικό έργο, όπως αντιλήφθηκα να παρερμηνεύονται οι δηλώσεις μου. Αυτές περιορίζονταν σε στοχευμένες ενέργειες κάποιων για μηδενισμό και υποτίμηση της δύσκολης προσπάθειας που καταβάλλεται από την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία”, καταλήγει ο Γενικός Εισαγγελέας στην ανακοίνωσή του.

Ν’ αφήσει τις υπεκφυγές

Το ΕΥΡΩΚΟ με δήλωση εκπροσώπου του κάλεσε τον Γ.Εισαγγελέα ν’αφήσει τις υπεκφυγές και τα υπονοούμενα και να μιλήσει καθαρά με ονόματα
Ο Εκπρόσωπος της Πολιτικής Επιτροπής του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Αντρέας Χριστοφόρου σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέας με την οποία προσπαθεί να ανασκευάσει τη δήλωση του για πολιτικές παρεμβάσεις στο ανακριτικό έργο, ανέφερε:
«Το Ευρωπαϊκό Κόμμα επειδή θέλει να τιμωρηθούν οι ένοχοι για την καταστροφή της οικονομίας, καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα να γίνει συγκεκριμένος και να δώσει τα ονόματα αυτών που εμποδίζουν το ανακριτικό έργο.
Ο Γενικός Εισαγγελέας με τη νέα γραπτή του δήλωση, συνεχίζει να είναι αόριστος, ασαφής χωρίς να υποδεικνύει τους υπαίτιους για το πρόβλημα για το οποίο παραπονιέται. Τον καλούμε να αφήσει τις υπεκφυγές και τα υπονοούμενα και να μιλήσει καθαρά με ονόματα.
Εάν δεν το πράξει και εάν δεν δώσει ονόματα τότε οι πολίτες μπορούν να εκλάβουν τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα ως μια προσπάθεια για να διώξει από πάνω του τις βαρύτατες ευθύνες για την αργοπορία και την έλλειψη ουσιαστικού αποτελέσματος στις έρευνες για την οικονομία», κατέληξε ο Αντρέας Χριστοφόρου.

Από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτώνμε δήλωση του διευθυντή Οικονομικών Θεμάτων Παναγιώτη Σαββίδη αναφέρει ότι «Η σημερινή ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα περί διαστρέβλωσης των δηλώσεων του, μας ικανοποιεί.» και προσθέτει:
Ως Συμμαχία Πολιτών θέλουμε πλήρη ανεξαρτησία της Νομικής Υπηρεσίας και του θεσμού της Γενικής Εισαγγελίας για αυτό και θα στηρίξουμε την προσπάθεια του Γ. Εισαγγελέα να αποτρέψει τις όποιες έξωθεν πολιτικές ή κομματικές παρεμβάσεις.
Ταυτόχρονα, ως Συμμαχία Πολιτών, ζητούμε επιτακτικά τη διερεύνηση του οικονομικού σκανδάλου και των θεμάτων διαπλοκής. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στις έρευνες, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στις διαδρομές των εκατομμυρίων της Focus του κ. Βγενόπουλου μέχρι να καταλήξουν στα κομματικά ταμεία, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να οδηγηθούν στη λήθη. Απαιτούμε διαφάνεια και κάθαρση για αυτά τα οικονομικά εγκλήματα που οδήγησαν τον τόπο και τους πολίτες στην εξαθλίωση.»