Πανικός στην Ουάσιγκτον από τη στρατιωτική βοήθεια Ρωσίας στη Συρία

SYRIA_SU-27Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Ουάσιγκτον η  μη αναμενόμενη από τους Αμερικανούς κίνηση-ματ της Μόσχας να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία και αεροπορικές δυνάμεις εναντίον του ISIS. Κι αυτό γιατί οι ΗΠΑ θεώρησαν πώς μπορούν να κάνουν «παιχνίδι» με την Τουρκία στην περιοχή βομβαρδίζοντας δυνάμεις του Άσαντ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ δήλωσε πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη και άνδρες των Ένοπλων Δυνάμεων της στη Συρία.

«Έχουμε δει διάφορα δημοσιεύματα στον Τύπο κατά τα οποία η Ρωσία πιθανόν αναπτύσσει στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη στη Συρία», είπε ο κ. Τόνερ. «Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα αυτό, το εξετάζουμε», πρόσθεσε.

Πιθανότατα οι ΗΠΑ δεν περίμεναν αυτή την αστραπιαία κίνηση της Μόσχας για έμπρακτη στήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ .

Και αυτό μάλλον έγινε όταν οι Αμερικανοί κατάλαβαν πώς τα F-16 και τα άλλα αεροσκάφη που στέλνουν από τη βάση της Τουρκίας στον Ιντσιρλίκ να βομβαρδίσουν στόχους στη Συρία (υποτίθεται τους τζιχαντιστές) μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπα με τα Su-34 που φέρεται να έχει στείλει η Ρωσία σε βάσεις της Συρίας.

«Δεν έχουμε κατανοήσει για ποιο πράγμα προορίζονται ή ακόμη και εάν αυτό συμβαίνει πράγματι. Ασφαλώς θα μας ανησυχούσε οποιαδήποτε προσπάθεια να υποστηριχθεί το καθεστώς Άσαντ με στρατιωτικό προσωπικό, με αεροσκάφη, με προμήθειες κάθε είδους ή χρηματοδότηση διότι θα το θεωρούσαμε αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επισήμανε μάλιστα πώς η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή με τους εταίρους της στην περιοχή στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες. Μόνο και μόνο από την τοποθέτηση αυτή γίνεται κατανοητό πώς το θέμα στη Συρία δεν είναι ο ISIS αλλά ο Άσαντ.

Η Μόσχα είχε αρνηθεί να ενταχθεί στο συνασπισμό με επικεφαλής τις ΗΠΑ που ξεκίνησαν βομβαρδισμούς στη Συρία, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η έγκριση της συριακής κυβέρνησης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πριν από την έναρξη των επιχειρήσεών του.

Κάτι που επανέλαβε σε πιο υψηλούς τόνος ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πως έχει αναληφθεί δράση στη Συρία. «Η Ρωσία δεν πρόκειται να συνταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το διεθνή συνασπισμό που πλήττουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία» δήλωσε ο Βιτάλι Τσούρκιν, έπειτα από δημοσιεύματα ότι ρωσικές δυνάμεις αφίχθησαν στη Δαμασκό.

«Δεν θα ενωθούμε με το συνασπισμό, ο οποίος ενεργεί χωρίς τη συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Βομβαρδίζουν στο συριακό έδαφος χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης της Συρίας, χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο διπλωμάτης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Itar Tass.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, τα μέλη του διεθνούς συνασπισμού δεν μπορούν ακόμη να καταλάβουν ποιοι είναι οι ακριβείς στόχοι που επιδιώκονται (από τις ΗΠΑ), ενώ το Ισλαμικό κράτος έχει ως στόχο να ρίξει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Θεωρούμε ως προφανή προτεραιότητα την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους από το συνασπισμό, αλλά δεν μπορούμε να καταλήξουμε τι ακριβώς επιδιώκεται, η καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους ή η ανατροπή της κυβέρνησης της Συρίας;», είπε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.